NASCAR

NASCAR: Clevere Tyler Reddick wint NASCAR Xfinity titel in Miami Homestead

JR Motorsports-coureur Tyler Reddick bezegelde met een overwinning voor het team van JR Motorsports de 2018 NASCAR Xfinity-titel. Reddick reed waarschijnlijk één van zijn beste wedstrijden dit seizoen. Hij versloeg zijn naaste rivaal Cole Custer met een voorsprong van ruim 6.9 secs.


2018 Custer Bell Reddick
Prachtige titelstrijd tussen Cole Custer, Christopher Bell en Tyler Reddick. Meer mocht je in de beginfase niet verwachten.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

Clevere Tyler Reddick wint NASCAR Xfinity titel in Miami Homestead
Eigenlijk beleefde de kersverse kampioen een nogal wisselvallig seizoen. Reddick won de openingswedstrijd in Daytona op spectaculaire wijze en was daarmee tevens van een plek in de Play offs verzekerd. Het verschil bedroeg toen 0.000 secs. Met vijf Top 5 resultaten beleefde Reddick nou niet bepaald een fenomenaal seizoen.Eigenlijk een beetje teleurstellend. Een overstap naar de MEN's Cup series zit er nog niet in want Reddick maakt voor volgend seizoen een overstap naar het team van Richard Childress Racing. Daar neemt hij de plek van Daniel Hemric in.

Op Miami Homestead reed Reddick 44 ronden aan de leiding. Vervolgens ging hij in de 164e ronde aan Christopher Bell voorbij en stond in de slotfase behoorlijk onder druk van Cole Custer. Nadat Reddick Bell gepasseerd had raakte hij toch wel meerdere malen de buiten muur maar had daar verder geen noemenswaardige hinder van.

2018 Start John Hunter Nemechek en Christopher Bell op kop.

Tyler Reddick: "Ik wist dat we het konden doen. Ik was ervan overtuigd dat we indien Homestead zouden halen dat mijn agressie beloond zou worden. Ik heb de muur nogal veel geraakt maar de auto bleef heel. Het was een seizoen vol ups and downs. Maar wij deden alles wat we in de playoffs moesten doen en behaalden het kampioenschap. We kunnen de hoed opzetten maar men zal wel schrijven dat anderen constanter waren. Anderzijds sloegen we toe op het moment dat het werkelijk telde."

Cole Custer reed ruim 95 ronden aan de leiding maar ging in tegenstelling tot de andere titelkandidaten wat later naar binnen en hoopte en bij Stewart Haas Racing hoopte men dat Cole in tegenstelling van de concurrentie in de slotfase wat langer van zijn banden kon profiteren. De rekening ging niet op en Custer eindigde op 8 seconden achterstand als tweede.

Pitstop Reddick
Routinestop voor Tyler Reddick.

Met zeven overwinningen op zijn CV leek JGR-coureur Christopher Bell de gedoodverfde titelkandidaat. Een lekke band maakte een einde aan zijn illusies. Bell eindigde als 11e en vierde in de eindstand van het kampioenschap. Wel won Bell het meeste aantal Xfinity wedstrijden dit seizoen en evenaarde daarmee Dale Earnhardt Jr's record uit 1998.

Hemric Reddick Tyler Reddick onder druk van Daniel Hemric.

Cole Custer won vanaf pole de eerste twee wedstrijdsegmenten maar een nogal twijfelachtige pitstopstrategie van Stewart Haas Racing beroofde hem van de overwinning en de titel. Achter Cole Custer eindigde hij als derde. Daniel Hemric wist zich in Homestead niet echt te bewijzen en eindigde als vierde. In de eindstand van het kampioenschap werd hij als derde geklasseerd. Wel won het team van Stewart Haas de teamtitel. Tony Stewart: "Wij zijn er trots op om de teamtitel gewonnen te hebben maar we wilden met onze coureur het rijderskampioenschap binnenhalen. Je overwint een hindernis maar het doel voor Cole was om de titel te winnen."

Dale Earnhardt Jr: "Tyler beschikte over de snelheid en de zenuwen om die rondes aan de leiding te rijden die hij nodig had. Het neemt nogal wat preciesiteit in beslag om zo dicht langs de safer barrier te rijden. Hij verrichtte fantastisch werk, verdiende de overwinning en de titel."

Van de fantastische Xfinity kampioensvlag bleef helaas weinig over. Gedurende de vreugdedoughnuts viel die uit het raam en werd volledig opgerookt.  Voor veteraan Elliott Sadler betekende het zijn allerlaatste wedstrijd na 23 jaar NASCAR. Die nam er met zijn crew een flinke slok bier op.Buiten de segmentneutralisaties waren er verder geen onderbrekingen op Homestead.


Vlag
Niet alleen de banden werden opgerookt maar ook de kampioenschapsvlag......


Uitslag
1. Tyler Reddick Chevrolet 200 ronden
2. Cole Custer Ford 200 ronden
3. John Hunter Nemecheck Chevrolet 200 ronden
4. Daniel Hemric Chevrolet 200 ronden
5. Austin Cindric Ford 200 ronden
6. Ryan Preece Toyota 200 ronden
7. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
8. Brendon Jones Toyota 199 ronden
9. Michael Annett Chevrolet 199 ronden
10. Matt Tifft Chevrolet 199 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet