NASCAR

NASCAR: Kyle Busch wint op ISM Raceway. Vier titelkandidaten bekend

Kyle Busch behaalde op ISM Raceway(vroeger Phoenix International Raceway) zijn achtste seizoensoverwinning. Evenveel als Kevin Harvick die eveneens acht zeges behaalde. Harvick kwalificeerde zich met een vierde plek in de tussenstand met zijn hakken over de sloot. Regerend kampioen Martin Truex Jr. kwalificeerde zich eveneens als Joey Logano. Onder de vier titelkandidaten bevinden zich maar liefst drie kampioenen. Logano is de enige niet kampioen.


Start ISM Raceway
Start van de voorlaatste wedstrijd op ISM Raceway. Kevin Harvick neemt direct de leiding.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing Media.

Kyle Busch wint op ISM Raceway. Vier titelkandidaten bekend
Chase Elliott, Aric Almirola, Kurt Busch en Clint Bowyer zagen in de voorlaatste wedstrijd op ISM Raceway al hun titelkansen door crashes in rook opgaan. Clint Bowyer verdween met een klapband al vroeg in de muur en moest definitief opgeven. Joey Logano spinde in de 95e ronde en moest eveneens opgeven maar bleef verzekerd van zijn finaleplek. Met nog amper 43 ronden te gaan zagen zowel Kurt Busch als Chase Elliott hun titelkansen in rook opgaan.

Na een herstart maakte Denny Hamlin contact met Busch en beiden raakten de muur. Vervolgens gleed Busch naar beneden en raakte de aanstormende Elliott. Kurt Busch: "Denny kwam vanuit het niets en ruimde ons op. We gingen er gewoon voor. Dit was wel één van de beste auto's die ik ooit op Phoenix gehad heb. We gingen voor de overwinning maar ik heb het gewoon niet voor elkaar gekregen."

Kevin Harvick reed vanaf het begin ruim 72 ronden aan de leiding maar kreeg twee ronden voor het einde van het eerste segment met een klapband te kampen en werd op één ronde achterstand als 30e geklasseerd. Een neutralisatie voor een klapband van Joey Logano in ronde 96 bracht Harvick terug in dezelfde ronde. Chase Elliott won overigens het eerste wedstrijdsegment.

Harvick Busch
Snel SHR Duo. Harvick en Kurt Busch. Maar echt mee zat het niet. Busch crashte zelfs.

Joey Logano: "Wij wonnen op Martinsville en dit is de reden dat we naar Miami Homestead gaan. Het is niet anders. We gaan gewoon door. Aan een klapband kun je weinig doen. We gaan in Miami gewoon voor de titel."

Clint Bowyer werd in de 133e ronde het slachtoffer van een klapband en ging tussen Turn 3 en Turn 4 hard de muur in. Bowyer: "Op korte banen als dit rijden we met minder druk en dat was misschien de reden. Zo gaat het nu eenmaal in de Playoffs. Frustrerend maar we hebben een fantastisch jaar gehad, bevonden ons in de Playoff situatie en waren in staat om voor de titel te gaan.


SHR-coureur Kurt Busch die later zou uitvallen kreeg na een neutralisatie een ronde achterstand aan zijn broek omdat hij de pace-car gepasseerd had. Busch ontplofte zowat via de boordradio en moest door teameigenaar Tony Stewart gekalmeerd worden. "Kurt haal nou eens diep adem!" brieste Stewart. Daarna nam Martin Truex Jr. kortstondig de leiding.

Zowel Kevin Harvick als Kyle Busch behaalden dit seizoen ieder acht overwinningen. Nadat Ricky Stenhouse Jr. ongeveer 50 ronden voor het einde in de muur verdween behoefde Busch nog slechts als 33e geklasseerd te worden om de finale in Homestead te bereiken. Zeven ronden voor het einde van het tweede segment nam Busch voor de eerste maal de leiding in de wedstrijd.

Keselowski
Fraaie tweede plek voor Brad Keselowski. Maar die speelt in de titelstrijd geen rol meer.

Kort na de Busch/Elliott crash zorgde Alex Bowman voor een Code Rood nadat hij hard in de muur was verdwenen. Het speelde Aric Almirola in de kaart. Hij startte achter teamgenoot Harvick als derde bij de herstart. Bij de daaropvolgende laatste herstart 17 ronden voor het einde mocht Almirola vanaf de eerste startrij als tweede vertrekken maar had voor Kyle Busch duidelijk niets in huis. De JGR rijder nam duidelijk afstand en behaalde zijn achtste seizoensoverwinning, gevolgd door Brad Keselowski, Kyle Larson, Aric Almirola en Kevin Harvick.

Kevin Harvick: "Telkens als ons team aan de start verschijnt hebben we wel kans om te winnen. Zonder onze crew/car chiefs was het toch wel een bijzondere prestatie om dit resultaat te behalen in een weekend waarin iedereen het hoofd koel hield."

Met zijn overwinning behaalde Busch momentum om zijn tweede titel te winnen. Zelf wil hij er nog niets van weten. Kyle Busch: " Ik denk dat het ons een veel momentum geeft maar eigenlijk ben ik er nog niet zeker van. We hadden zeker voordeel van het feit van wat we hier gedaan hebben. Denk niet bepaald dat we over de beste auto beschikten. We hebben het overleefd en dit was hetgeen dat we moesten doen. Wij moesten gewoon de volgende week halen en niets anders. En toen we in de Round of 4 zaten viel de spanning van ons af."4 De teams van SHR Racing(Ford), Penske(Ford), Furniture Row(Toyota) en JGR Racing(Toyota) zullen volgend weekend uit gaan maken wie de fel begeerde NASCAR MEN's Cup binnen gaat halen.

Winnaar Busch Acht seizoensoverwinningen voor Kyle Busch.

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 312 ronden
2. Brad Keselowski Ford 312 ronden
3.Kyle Larson Chevrolet 312 ronden
4. Aric Almirola Ford 312 ronden
5. Kevin Harvick Ford 312 ronden
6. Jamie McMurray Chevrolet 312 ronden
7.Matt Kenseth Ford 312 ronden
8 Austin Dillon Chevrolet 312 ronden
9. William Byron Chevrolet 312 ronden''
10. Bubba Wallace Chevrolet 312 ronden

Round of 4 Tussenstand(reset na ISM Raceway)
Joey Logano 5000 punten
Kyle Busch 5000 punten
Martin Truex Jr 5000 punten
Kevin Harvick 5000 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet