NASCAR

NASCAR: Cole Custer wint paspoort naar Homestead Finale in Texas

Cole Custer behaalde op de Texas Motor Speedway zijn allereerste seizoensoverwinning en daarmee tevens het paspoort naar de NASCAR Xfinity Championship4 race op Miami Homeastead. In een spectaculaire laatste ronde versloeg Custer Tyler Reddick op de backstretch.


Start in Texas
Start in Texas maar geen geluk voor polesitter Christopher Bell.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Cole Custer wint paspoort naar Homestead Finale in Texas
Met nog amper twee ronden te gaan voerde Tyler Reddick het veld aan. Maar in de allerlaatste ronde plaatste Custer een geslaagde aanval op hem in Turn 2. Daarbij raakten de beide auto's elkaar en was Reddick even uit balans. Voldoende voor Custer om Reddick met een voorsprong van 0.162 secs. te verslaan. De derde close finish in de Xfinity geschiedenis op Texas overigens. Daarmee was Custer zeker van een plek voor de finale op Homestead.

Voor Christopher Bell werd het andermaal een teleurstellende voorstelling. Twee weken geleden was hij bij een incident met Justin Allgaier in de eerste ronde betrokken. En in Texas verloor polesitter Bell in de eerste ronde al de controle over zijn Toyota en spinde maar wist zich relatief snel te herstellen. In de beide wedstrijdsegmenten wist hij als vierde en vijfde te eindigen. Een touché met Penske-coureur Austin Cindric betekende in de 133e ronde echter zijn Waterloo. Het resulteerde in een beschadigde wielophanging en definitieve opgave.
Christopher Bell: " Hetzelfde gebeurde met Justin Allgaier in de eerste ronde op Texas en ik had nog niet eens het gevoel dat ik op snelheid was. Het enige dat ik wist was dat ik spinde. Ik weet ook niet of het met de banden te maken had. Veel speelruimte om fouten te maken was er ook niet.

Pitstop Daniel Hemric
Weinig geluk voor Daniel Hemric. Hier bij een routinestop.

Met zes gewonnen races op zijn CV was Christopher Bell aanvankelijk de gedoodverfde favoriet voor de titel dit seizoen maar hij heeft nu 34 punten achterstand op Daniel Hemric die in de tussenstand van het kampioenschap als vierde genoteerd staat.

Om in de NASCAR Xfinity Championship 4 op Homestead terecht te komen moet Bell nu absoluut gaan winnen. Christopher Bell: " Dit is eigenlijk een bijzonder zwaar kampioenschapsformaat wat nogal veel drama creëert. Ben er altijd trots op dat ik wedstrijden wist te winnen en ik heb er dit jaar zes gewonnen. Ik heb nog twee kansen en die ga ik gewoon proberen te winnen. De resultaten laten zien dat ik nooit voor de punten gegaan ben. Ik ben geen puntenracer. Ik ga gewoon nog proberen twee races te winnen."

Cole Custer 1
Eerste seizoensoverwinning voor het startnummer 00 dat in Europa vrijwel nooit vergeven wordt.

In een race waar het geluk met verschillende strategieën aan een zijden draadje hing won Daniel Hemric het eerste wedstrijdsegment maar in de slotfase keerde Vrouw Fortuna zich eveneens tegen hem. Na een herstart in de 194e ronde viel hij terug en werd door RCR Teamgenoot Shane Lee geraakt en viel naar de 10e plek terug.

De wedstrijd op Texas telde maar liefst een record van 13 neutralisaties. En daarmee werd het record van 2003 verbroken. Toen kwam de teller op 10 te staan. In 2007 versloeg Matt Kenseth Denny Hamlin met een verschil van slechts 0.128 secs. in de Xfinity series. Een absoluut record dat ook dit jaar niet verbroken werd.

Cole Custer 2 Cole Custer zeker van een plek in de Xfinity titelstrijd.

Uitslag
1. Cole Custer Ford 200 ronden
2. Tyler Reddick Chevrolet 200 ronden
3. Austin Cindric Ford 200 ronden
4. John Hunter Nemecheck Chevrolet 200 ronden
5. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
6. Brandon Jones Toyota 200 ronden
7. Matt Tifft Chevrolet 200 ronden
8. Elliott Sadler Chevrolet 200 ronden
9. Spencer Gallager Chevrolet 200 ronden
10. Daniel Hemric Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet