NASCAR

NASCAR: Joey Logano wint Martinsville thriller

Penske-coureur Joey Logano is na zijn overwinning in Martinsville als de eerste van vier coureurs die om de titel mogen strijden zeker van een plek in de finale op Homestead. Na een adembenemend duel op de short track van Martinsville pushte Logano Martin Truex Jr. in het zicht van de finish uit de weg en behaalde zijn eerste overwinning op deze short oval.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

Martinsvile Race
Prachtige autosport op de short oval van Martinsville.


Joey Logano wint Martinsville thriller
Een spectaculaire finish op de short oval van Martinsville werd in het voordeel van Joey Logano beslist. In de laatste 10 ronden van een redelijk kalme wedstrijd vochten Joey Logano en Martin Truex Jr. een schitterend duel uit wat in het voordeel van Logano werd beslist. In het zicht van de finish gaf de Penske-coureur de Furniture Row Toyota een subtiel tikje waardoor deze even uit balans geraakte en Logano(die ook even uit balans was) de wedstrijd op zijn naam kon schrijven.

Joey Logano: " Wij raceten hard tegen elkaar. En contact en tikjes kun je op Martinsville gewoon verwachten. Dit is "grassroots"(basis) autosport. En hier komen de fans toch voor? De belangrijkste overwinning van het jaar en in Miami gaan we voor het kampioenschap."

Martin Truex Jr. kookte na afloop van woede. Martin Truex Jr: "Dit was het wel. Ik ga hem zeker niet het kampioenschap laten winnen. Wij hadden in Victory Lane moeten staan. Ruim zes rondenlang reed ik naast hem en heb hem nog niet eens aangeraakt. Wie de bal kaatst kan hem terugverwachten!"

2018 Martinsville Het "autosport stadion" van Martinsville waar veel spektakel te beleven was.

De eerste twee wedstrijdsegmenten waren eigenlijk vrij kalm. In het derde wedstrijdsegment reed Logano vrijwel 100 ronden aan de leiding voordat hij door Martin Truex Jr. gepasseerd werd. Truex Jr. genoot echter niet lang van zijn koppositie. Na een neutralisatie in de 366e ronde voor een spin van William Byron greep Truex Jr. de leiding maar moest deze in de 377e weer aan Logano afstaan.

In de 457e ronde volgde er andermaal een neutralisatie nadat Jimmie Johnson en Kyle Larson contact maakten en Clint Bowyer spinde. De daaropvolgende neutralisatie bracht alle koplopers terug in de pitlane. Logano kwam als eerste naar buiten gevolgd door Kyle Busch en Brad Keselowski. Martin Truex Jr. startte overigens als 31e nadat zijn auto voorafgaande aan de wedstrijd niet door de TC heenkwam. Truex Jr. wist gedurende de wedstrijd ruim 24 posities te winnen.

2018 Truex Jr
Truex Jr. vond door een clevere strategie al snel de aansluiting maar verloor uiteindelijk op de streep.

In het tweede wedstrijdsegment vochten Logano en Denny Hamlin(JGR Toyota) overigens een schitterend duel uit. De JGR Toyota-coureur die het eerste segment op zijn naam had geschreven werd nipt verslagen.

In totaal reed Logano ruim 309 ronden aan de leiding en is voorlopig zeker van een plek in de finale op Miami Homestead. De andere drie coureurs zijn Martin Truex Jr. Kyle Busch en Kevin Harvick.

Na de laatste neutralisatie blokte Keselowski Logano's tegenstanders flink af maar kwam gewoon snelheid te kort en zakte uiteindelijk naar de vijfde plek terug. Denny Hamlin eindigde als tweede en Martin Truex Jr. als derde.



Winnaar Logano
Of Joey Logano nu zo'n populaire winnaar is? 

Uitslag
1. Joey Logano Ford 500 ronden
2. Denny Hamlin Toyota 500 ronden
3. Martin Truex Jr Toyota 500 ronden
4. Kyle Busch Toyota 500 ronden
5. Brad Keselowski Ford 500 ronden
6. Kurt Busch Ford 500 ronden
7. Chase Elliott Chevrolet 500 ronden
8. Ryan Newman Chevrolet 500 ronden
9. Daniel Suarez Toyota 500 ronden
10. Kevin Harvick Chevrolet 500 ronden

Playoff Tussenstand
1. Joey Logano 4074 punten. 2. Kyle Busch 4041 punten 3. Martin Truex Jr. 4083 punten. 4. Kevin Harvick 4083 punten. 5. Kurt Busch 4058 punten. 6. Chase Elliott 4052 punten 7. Clint Bowyer 4041 punten. 8. Aric Almirola 4033 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet