Sportscars

Sportscars: United Autosports wint laatste ELMS race, Van Uitert kampioen in LMP3

5bd5e27991633

De seizoensfinale van de European Le Mans Series op het Autódromo Internacional do Algarve is geëindigd in een overwinning voor de #22 United Autosports Ligier JS P217 van Filipe Albuquerque en Phil Hanson. Het was voor het duo de tweede opeenvolgende overwinning in het kampioenschap. In de LMP3-klasse was er Nederlands succes. Job van Uitert veroverde samen met teamgenoten John Farano en Rob Garofall de titel, ondanks een moeilijk weekeinde op het Portugese circuit.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto
's: PR

Na hun overwinning tijdens de verregende wedstrijd op Spa waren Filipe Albuquerque en Phil Hanson vandaag opnieuw het sterkst in de Algarve. In zijn thuisrace kon Albuquerque echter geen moment rustig aan doen, want de top vier bleef gedurende de hele race dicht bij elkaar. Will Stevens, die in de laatste stint van de vierde naar de tweede plek was opgeklommen slaagde er niet in om in de slotfase Albuquerque in te halen.

Uiteindelijk bleef Albuquerque de #23 Panis Barthez Competition Ligier JS P217 Stevens nipt voor. Na 140 ronden op het 4,692 km lange circuit was het verschil 0,520s. De nieuwe kampioen, Andrea Pizzitola, kwam met de #26 G-Drive Racing Oreca 07 als derde over de streep. De wedstrijdleiding gaf het team echter een tijdstraf van 10 seconden omdat Jean-Eric Vergne de track limits overschreden had, waardoor de tweede United Autosports Ligier van Will Owen, Wayne Boyd en Hugo de Sadeleer als derde werd geklasseerd.

5bd5f8a1f3259

Inter Europol Competition was het sterkste in de LMP3 klasse en behaalde de allereerste overwinning in de European Le Mans Series. Die overwinning was echter niet voldoende om de titel te pakken, want op de vijfde plek was het de RLR MSport Ligier van Van Uitert, Farano en Garofall die met die eer mocht strijken. Van Uitert wist in zijn stint nog de leiding te pakken, maar door een safety car periode verloor het Britse team de opgebouwde voorsprong en bij de herstart werd Farano ingehaald. Garofall reed uiteindelijk naar de vijfde plaats en de titel. Kay van Berlo viel voortijdig uit in Portugal.

In de GTE ging de overwinning naar de #77 Proton Competition Porsche 911 RSR van Christian Ried, Marvin Dienst en Dennis Olsen. De Porsche eindigde met een ronde voorsprong als eerste, maar de titel ging naar de #88 Porsche van Matteo Cairoli, en Giorgio en Gianluca Roda, die als derde eindigden.

UITSLAG RACE

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet