Formule 3

Formule 3: De tien FIA F3-teams van 2019 zijn bekend

SG1 8338

Geen Motopark en Van Amersfoort Racing, wél HWA en MP Motorsport. Dat is het resultaat van het selectieproces voor het nieuwe FIA F3-kampioenschap dat in 2019 in de Grand Prix-weekenden wordt verreden.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP3 Series

De lijst van tien teams lekte afgelopen vrijdag al uit en bevestigde dat HWA voorrang had gekregen boven twee teams die samen met Prema het hart van het oude kampioenschap vormden. HWA heeft net Mercedes zijn laatste seizoen afgerond in de DTM, dat wordt georganiseerd door ITR, dezelfde organisatie die de promotie van het oude F3-kampioenschap voor haar rekening nam. Nu stapt het bedrijf van Hans-Werner Aufrecht niet alleen in de Formule E, maar dus ook in de F3, met plannen om daarnaast een F2-team te beginnen. Zo houdt Aufrecht toch al zijn medewerkers aan het werk.

HWA is de enige echte nieuwkomer op de lijst van tien, die elk met drie auto's van start gaan. Vijf komen er uit de GP3 die na dit seizoen ten einde komt: ART, Campos, Trident, Jenzer en MP Motorsport. Het Nederlandse team nam dit jaar de GP3-inschrijving van DAMS over, in de hoop daarmee goed voorgesorteerd te zijn voor een toekomst in de nieuwe F3. Die verwachting is uitgekomen. Alleen Arden werd als enige bestaande GP3-team niet geselecteerd, maar dat team had zich ook niet ingeschreven.

 56I2547

Van de teams uit de huidige FIA F3 werden Prema, Carlin en Hitech gekozen. Prema was net als Charouz – het tiende team op de lijst – al actief in de Formule 2. Beide teams voegen nu een F3-team toe aan hun activiteiten tijdens de GP-weekenden.

Grote afwezigen zijn Motopark en Van Amersfoort. Beide teams lieten weten dat zij verbolgen waren over het feit dat zij zijn gepasseerd. "Het is onbegrijpelijk", zei Motopark-teambaas Timo Rumpfkeil. "We doen nu tien jaar F3 en vormen een integraal onderdeel van het kampioenschap. Het is een vreemde beslissing dat wij niet zijn gevraagd om mee te doen. Wij zijn na Prema het tweede team in de F3 en begrijp niet waarom de andere teams de voorkeur boven ons hebben gekregen."

Ook bij Van Amersfoort – het team dat Max Verstappen en Charles Leclerc grootbracht – was de teleurstelling groot. "We hadden niet verwacht dat we niet betrokken zouden zijn bij de toekomst van de Formule 3", aldus teammanager Rob Niessink. "We zijn al zo lang actief in de F3-wereld, zijn loyaal geweest aan alle F3-programma's tot nu toe en hebben successen gevierd met enkele grote namen die nu in de F1 actief zijn."

Het is de verwachting dat Motopark en Van Amersfoort nu met de oude Dallara's verdergaan in het kampioenschap dat ITR gewoon doorzet in 2019. De belangstelling daarvoor is groot, met inmiddels 26 inschrijvingen. Het kampioenschap (nog zonder naam) gaat puur als voorprogramma van de DTM door, wat betekent dat traditionele rondes op Pau en Spa komen te vervallen.

FIA F3-teams 2019

ART Grand Prix
Campos Racing
Carlin
Charouz Racing System
Hitech Grand Prix
HWA Racelab
Jenzer Motorsport
MP Motorsport
Prema Racing
Trident

Reacties

  • 6
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 23 oktober 2018 12:28

  De afdeling vriendjes politiek en FIA gekonkel heeft toegeslagen. Ben je geen vriendje van Bruno dan ga je niet door naar de volgende ronde. HWA wordt geknuffeld omdat HWA overal zijn vriendjes heeft. Beetje ziek systeem. Eerlijker was geweest als iedereen een bedrijfsplan had kunnen indienen met haalbaarheid en dat de beste 10 waren gekozen. Maar dat zien FUA en Bruno niet zo zitten. Bah.

  • 1
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 23 oktober 2018 12:55

  motopark begrijp ik wel die schoppen tegen alles aan en hebben overal kritiek op van ammersfoort is onbegrijpelijk misschien te weinig druk uitgeoefend

  • 0
  • 0
   
  Dirk 23 oktober 2018 16:30

  Ben wel benieuwd wat de nieuwe auto wordt, Ligier of Tatuus?

  • 0
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 23 oktober 2018 18:29

  Behoor niet tot de incrowd, maar deze lijst is mij al een kleine twee weken bekend!

  • 0
  • 0
   
  ace1 23 oktober 2018 23:43

  @Dirk, ga er maar vanuit dat men het huidige GP3 chassis een of meerdere seizoenen zal gebruiken. Het GP2 chassis is ook een seizoen gebruikt in de F2. https://en.wikipedia.org/wiki/Dallara_GP3/16

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet