NASCAR

NASCAR Whelen: Alon Day prolongeert titel. Loris Hezemans Junior kampioen

Met twee overwinningen in het Belgische Zolder prolongeerde de 26 Israëliër Alon Day voor het tweede achtereenvolgende jaar zijn NASCAR Whelen titel. Loris Hezemans zag afgelopen zaterdag na een mechanisch defect zijn titelkansen in rook opgaan maar won met een tweede plek de Junior titel. Dit betekent dat Loris volgend jaar aan een NASCAR-wedstrijd in de USA mag deelnemen.

2018 Kampioen 2
Voor de tweede maal met de Israëlische vlag in Zolder kampioen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR Whelen

Alon Day prolongeert titel Loris Hezemans Junior kampioen
Met het winnen van de Junior titel is Loris Hezemans de eerste Nederlander die aan een officiële NASCAR-wedstrijd in de USA mag deelnemen. Boven is Loris tevens in het NASCAR "Diversity Programme" opgenomen en is direct na afloop in Zolder richting USA vertrokken. Maar de man van het weekend was natuurlijk de Israëliër Alon Day die in Zolder voor de tweede achtereenvolgende maal zijn titel wist te prolongeren.

Afgelopen zaterdag versloeg Day in de eerste wedstrijd Stienis Longin. Het verschil aan de finish bedroeg niet meer dan een seconde. Tot aan de 12e ronde reed Longin op zijn thuiscircuit aan de leiding. In de 12e ronde ging Day met zijn Caal Racing Toyota aan het einde van het rechte stuk definitief aan Longin voorbij. Die bleef nog wel druk uitoefenen maar vormde in de titelstrijd eigenlijk geen bedreiging meer. Longin eindigde als tweede.

Alon Day: "Dit was wel één van de meeste faire duels die ik ooit gestreden heb. Ik heb ervan genoten en wist ook dat ik mij voor de titel in een goede positie bevond. Voor volgend jaar is Stienis zeker een kanshebber."

Voor Stienis Longin betekende het zijn beste wedstrijd in de Elite I series. Longin nam bij de start direct de leiding en wist die tot de 12e ronde te behouden. Stienis Longin: "Hij pushte behoorlijk. Later in de wedstrijd was hij sterker en sneller dan mij. Niet erg veel, maar hij was gewoon beter."

Vanaf een derde plek wist Frederic Gabillon als derde te eindigen. Achter Gabillon volgden Alexander Graff(Memphis Chevrolet Camaro) en Nicola Rocca(CAAL Racing Toyota)

2018 Kampioen
Een prachtig seizoen van Alon Day. Kan niet anders gezegd worden.

In de tweede wedstrijd leidde Day van start tot finish maar stond gedurende lange tijd wederom onder druk van Stienis Longin die in de allerlaatste ronde zijn tweede plek aan Loris Hezemans moest prijsgeven. Het verschil tussen Day en Hezemans bedroeg op de finish 5.9 secs.

Voor Day betekende het zijn 17e NASCAR Whelen overwinning en de zevende dit seizoen. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met de Spanjaard Ander Villarino die eveneens een record van zeven overwinningen in één seizoen behaalde.

Alon Day: " Fantastisch. Deze auto laat mij nooit in de steek en heeft mij nog nooit teleurgesteld. Het team en iedereen daar is fantastisch. Ongelofelijk. Ik ben sprakeloos. Zeker omdat ik na een moeilijke tijd terugkwam in het seizoen. Ik slaagde erin om veel races te winnen en terug te slaan. Twee achtereenvolgende titels. Gewoonweg fantastisch."

2018 Duel
Ouderwets concept maar veel spektakel toch?

Frederic Gabillon eindigde als vierde en tweede in het kampioenschap. Gabillon: "We waren eenvoudig genoeg niet snel genoeg. We hadden twee goede wedstrijden. Vandaag was zeker niet de dag dat ik het kampioenschap verloren heb."

De Fransman Lucas Lasserre die dit jaar als rijder en teammanager fungeerde eindigde als derde in de eindstand van het kampioenschap. Tien jaar geleden racete ik voor het eerst in de series en nu ben ik weer helemaal terug. Na een volledig seizoen slaagde ik erin om als derde te eindigen en daarvoor wil ik teameigenaar Mirco Schultiss bedanken. We hebben nu enkele zeer goede monteurs gevonden en bevinden ons voor volgend seizoen al in een betere positie. Volgend jaar willen we racen en weer voor de titel gaan."

De NASCAR Elite II titel kwam in Zolder op naam van Ulysse Delseaux met een RDV Tepac Competition Toyota Camry. Die had aan een derde plek achter winnaar aan zijn titelrivaal Florian Venturi(Go Fas Racing Ford Mustang) voldoende om de titel veilig te stellen. Venturi won afgelopen zaterdag de eerste wedstrijd. Guillaume Dumarey won met de 24 PK Carsport Camaro de tweede wedstrijd. De Ladies Cup werd dit seizoen door Carmen Boix Gil met een Alex Caffi Ford Mustang gewonnen. Zij had aan een 21e plek voldoende. De tweede plek ging naar Arianna Casoli.

Delsaux
Ulysse Delseaux kampioen in de Elite II categorie.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet