NASCAR

NASCAR: Chase Elliott wint Kansas. Keselowski, Blaney, Larson en Bowman uitgeschakeld voor titel

Chase Elliott had er 99 races voor nodig om te winnen maar tien races later is de zoon van NASCAR legende Bill Elliott kanshebber voor de titel terwijl Brad Keselowski, Ryan Blaney, Kyle Larson en Bowman in "The Round of 8 werden uitgeschakeld in de titelstrijd.

Elliott Kansas winnaar 2 Chase Elliott heeft zich in de MENS Cup aanmerkelijk verbeterd en is titelkandidaat.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/ Toyota Racing USA

Chase Elliott wint Kansas. Keselowski, Blaney, Larson en Bowman uitgeschakeld voor titel
In een race die slechts drie neutralisaties telde nam HMS-coureur Chase Elliott in de 214e van de 267e ronde de leiding over van Brad Keselowski, die voor zijn reguliere stop naar binnen ging. Kevin Harvick moest vanwege te snel rijden in de pitlane voor een "drive-through" naar binnen. Daarmee was de weg vrij voor Chase Elliott en die stond de leiding dan ook niet meer af.

In de slotfase benaderde Kyle Busch Elliott tot op 0.300 secs. maar slaagde er niet in om de HMS-coureur te passeren. Evenals Kyle Larson had een Elliott een overwinning nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Larson eindigde met zijn Ganassi-Chevrolet als derde. Het was niet genoeg om door te gaan.

Voor Elliott zelf kwam zijn overwinning eigenlijk niet als een verrassing. Het betekende zijn derde in drie weken.Chase Elliott: " Vorig jaar won ik in deze periode niets maar had wel een solide run. Wel trots op mijn team vanwege de pitstops We behoeven ons niet te beklagen. Wel hebben we nog veel werk voor de boeg en er is nog een lange weg te gaan."

Chase Elliott Kansas 1
Chase Elliott op weg naar zijn derde overwinning dit seizoen.

Elliott was zich bewust van het feit dat hij onder druk van Busch stond maar ging niet voor de bovenste lijnen tegen de buitenmuur. Chase Elliott: "In het tweede gedeelte van de laatste run werd het bijzonder spannend en juist daar maakte Busch heel veel goed. Ik had er een beetje schrik van om hiervoor te kiezen en om dan de muur in te gaan. Ik koos voor mijn lijn en die kon ik veranderen wanneer het nodig was. Maar dit wilde ik absoluut niet."

Geluk voor Elliott was dat de pogingen van Kyle Busch in de laatste vijf ronden schipbreuk leden.Kyle Busch: "Op het einde hadden we een goede wedstrijd. Ik probeerde Chase in te halen, we zaten er dichtbij, maar op de één of andere manier had de auto geen fut meer en ik had zelfs schrik dat hij het op zou geven. Toch een mooi resultaat voor ons."

Chase Elliott en Aric Almirola prolongeerden zichzelf vanwege in overwinningen op Dover en Talladega naar de volgende ronde evenals Kevin Harvick die in het eerste wedstrijdsegment als tweede wist te eindigen. Overall eindigde Harvick als 12e.

Kevin Harvick Kansas
Hakken over de sloot voor Kevin Harvick in Kansas.

Pole winnaar Joey Logano reed 100 ronden aan de leiding en schreef het eerste wedstrijdsegment op zijn naam. Een achtste plek was voldoende om door te gaan naar de volgende ronde. Dit gold evenals voor alle Stewart Haas rijders. Die zijn ook door, alhoewel Clint Bowyer na een herstart schade opliep na contact met Jimmie Johnson's Chevrolet.

Ondanks een bandenovertreding in de pitlane verloor Busch een ronde. Hij eindigde als 18e maar had zes punten meer dan Ryan Blaney maar die raakte in de 204e ronde even de muur en viel naar de zevende plek terug en daardoor kwam hij zes punten op Kurt Busch te kort in de tussenstand van het kampioenschap. In beide wedstrijdsegmenten eindigde Blaney overigens als tweede en derde.

Logano Kansas
Joey Logano is eveneens weer een ronde verder.

Kurt Busch: "Voor ons is het wel spannend. Het is ons doel om de titel te winnen. Sinds Daytona zijn we een Elite 8 team en hier zijn we dan. We gaan ervoor. Het was een zware dag maar sinds de Charlotte Roval en de wedstrijdsegmenten beschikten we over voldoende punten. We staan in de Top 8 en Martinsville volgende week zondag betekent het pad naar Homestead." Segment overwinningen ging naar Joey Logano en Kevin Harvick.


2018 Kyle Busch Halloween
Prachtig die Halloween kleuren bij Kyle Busch

Uitslag

1. Chase Elliott Chevrolet 267 ronden
2. Kyle Busch Toyota 267 ronden
3. Kyle Larson Chevrolet 267 ronden
4. Erik Jones Toyota 267 ronden
5. Martin Truex Jr. Toyota 267 ronden
6. Brad Keselowski Ford 267 ronden
7. Ryan Blaney Ford 267 ronden
8. Joey Logano Ford 267 ronden
9. Alex Bowman Chevrolet 267 ronden
10. Aric Almirola Ford 267 ronden

Playoff tussenstand
1. Kyle Busch 4055 punten. 2. Kevin Harvick 4054 punten. 3. Martin Truex Jr. 4038 punten. 4. Chase Elliott 4018 punten. 5. Clint Bowyer 4015 punten. 6.Joey Logano 4015 puten. 7.Kurt Busch 4015 punten. Aric Almirola 4006 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet