Formule 3

F3: Schumacher kampioen, snelle Deense debutant, complottheoriën en voedselvergiftiging

2018 Schumacher stapt 1
Mick Schumacher stapt na de tweede race als kampioen uit de auto

Er waren zelfs journalisten speciaal uit Brazilië gekomen om Mick Schumacher kampioen te zien worden in het FIA EK Formule 3. De jonge Duitser maakte het nog even spannend, want een aanrijding met teamgenoot Armstrong in de eerste race stelde de beslissing nog even uit, maar in de tweede race op Hockenheim had Schumacher aan de tweede plaats meer dan voldoende om zich voortijdig kampioen te mogen noemen. Voor het team Prema Theodore Racing was er een nieuw puntenrecord in het teamklassement, terwijl bij Van Amersfoort Racing de Deen Frederik Vesti een veelbelovend debuut maakte.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat, Rebocar, FIA EK F3/Thomas Suer

Na de recente Formule 3-successen van Mick Schumacher steeg het aantal media-aanvragen voor de finalerace op Hockenheim plotseling snel. Zelfs media die normaal gesproken nooit aandacht aan de Formule 3 besteden, kregen in de gaten dat er hier toch iets bijzonders stond te gebeuren en wilden het kampioenschap van de jonge Schumacher niet missen. Want dat die in Hockenheim de titel zou binnenhalen, dat was bijna alleen nog maar een formaliteit, zo groot was al zijn voorsprong op concurrent Daniel Ticktum. Ook Marcus Armstrong had voorafgaand aan het weekeinde nog een titelkans, maar die was slechts theoretisch.

181013 Armstrong Schumacher Contact
Bijna contact tussen Schumacher (4) en Armstrong (8) in de eerste race, even later ging het mis

Toch was het slotweekeinde van het seizoen voor Schumacher niet helemaal een foutloze voorstelling. In de eerste race startte hij slechts als zevende en bleef daarmee duidelijk achter bij de verwachtingen. Vervolgens ging het in de eerste ronde mis, toen hij in het vuur van de strijd aanvaring kwam met zijn teamgenoot Marcus Armstrong, zijn auto tenauwernood onder controle kon houden en bijna concurrent Ticktum van de baan veegde. Voor Armstrong was de race ten einde en waren daarmee in één klap ook de minimale titelkansen verkeken, Schumacher kon na in de pits van een nieuwe frontpartij te zijn voorzien nog doorrijden en werd twaalfde. Geen punten, voor het eerst sinds de eerste race op Silverstone, en daarmee ook nog geen kampioen, omdat Ticktum vijfde werd en daarmee wel scoorde. De overwinning van de Chinees Guanyu Zhou, die vanaf pole zijn tweede zege van het seizoen behaalde, verdween volledig naar de achtergrond.

181013 Mick Schumacher 1

In de tweede race lukte het wel: de tweede plaats achter winnaar Jüri Vips was meer dan genoeg voor de titel. Van uitzinnige vreugde was bij Schumacher, gadegeslagen door moeder Corinna en zus Gina-Maria, echter geen sprake. "Er is morgen nog een race", antwoordde hij op de vraag of hij 's avonds al het succes zou gaan vieren. "Bovendien ben ik niet zo'n feesttype." Het feestje vierden anderen wel voor hem: bij het Italiaanse Prema-team was de stemming opperbest en ook bij Mercedes, zaterdagavond tijdens een grote ontvangst met enige honderden gasten, werd Schumacher uitgebreid in de schijnwerpers gezet. Zelf bleef hij er als altijd heel nuchter onder, gaf keurig antwoord op alle vragen, maar veel meer viel er niet te halen voor de talrijk aanwezige boulevardpers, van wie de wens naar tranen of andere blijken van emotie onvervuld bleef.

181016 F3 Schumacher
Met opmerkelijk geduld beantwoordde Schumacher telkens dezelfde vragen

Schumacher sloot in stijl af met de tweede plaats in de slotrace, achter teamgenoot Robert Shvartzman, die al hoog en breed als rookie-kampioen vaststond. Dat betekende dat Schumacher uit de laatste 15 races elf podiumplaatsen behaalde, waarvan zeven overwinningen. Samen met zijn eerdere zege in Spa kwam het seizoenstotaal daarmee op acht, een opmerkelijk resultaat. Hoe de plotselinge dominantie van Schumacher, en het sterke optreden van Shvartzman (acht keer podium in de laatste negen races) precies tot stand kwam, zullen we wel nooit definitief aan de weet komen. Vanuit sommige kringen waren wat complottheorieën te horen, maar feit is natuurlijk ook dat Daniel Ticktum zelf ook niet optimaal presteerde: sinds Nürburgring stond de Brit niet meer op het podium en maakte de nodige rijfouten.

2018 Ticktum Actie
Daniel Ticktum werd runner-up in de eindstand, maar kwam 'savonds niet om zijn trofee op te halen

Allerlei dreigingen dat hij na afloop van het seizoen een boekje open zou doen over wat er allemaal speelde bleken, in ieder geval tot nu toe, loze beloften. Ticktum nam zelfs niet eens de moeite om zondagavond op het eindfeest met kampioenshuldiging van de Formule 3 te verschijnen. De officiële lezing dat hij samen met teamgenoot Jüri Vips iets verkeerds zou hebben gegeten en met voedselvergiftiging in bed lag, werd met gelach ontvangen...

2018 F3 Achterzijde

Diezelfde Vips trok, behalve met zijn uitstekende overwinning in de tweede race, ook nog de aandacht door na afloop van de derde wedstrijd zware beschuldigingen te uiten in de richting van zijn Estse landgenoot Ralf Aron, dat die hem met opzet van de baan zou hebben gereden om ervoor te zorgen dat Robert Shvartzman derde werd in het kampioenschap. De uitgangspositie was inderdaad interessant met Vips als derde op de grid en Aron als vijfde direct erachter, en het kwam vervolgens daadwerkelijk tot een botsing tussen de twee bij het aanremmen van de hairpin in de eerste ronde, waarbij ook Fenestraz betrokken raakte. Aron ontkende uiteraard elke vorm van opzet.

Fenestraz, voor het seizoen door velen als kanshebber beschouwd en sterk gestart met winst in Pau, had weer eens een dramatisch weekeinde, waarin hij twee keer grotendeels buiten eigen schuld door een botsing uitviel. Het was misschien wel symbolisch voor het seizoen bij Carlin, vorig jaar met Lando Norris nog glorieus kampioen, maar dit jaar volstrekt achter de feiten aan lopend. Jehan Daruvala was als tiende in de eindstand de best geklasseerde coureur van het Britse team, Fenestraz sloot het seizoen als elfde af. Het Hitech-team deed het beter, met de zevende plaats in de eindstand voor Alex Palou, die als derde in de slotrace de laatste podiumplek van het seizoen behaalde.

181016 F3 Vesti
VAR-debutant Frederik Vesti kwam sterk voor de dag

Bij Van Amersfoort Racing maakte de Deense F4-promovendus Frederik Vesti op Hockenheim zijn Formule 3-debuut. Dat begon gelijk goed met de achtste tijd in de kwalificatie, wat, met alle respect, voor de overige rijders in het team een behoorlijke 'eye-opener' moet zijn geweest. Vesti sloot zijn eerste race als tiende af, een prima prestatie. In de derde race leek Sophia Flörsch lange tijd op weg naar haar tweede top-tien-resultaat van het seizoen, maar naderhand kreeg ze een tijdstraf vanwege een aanrijding met Sato. Zo scoorde Artem Petrov als tiende nog een kampioenschapspunt, het allerlaatste in de historie van het FIA EK Formule 3 in zijn huidige vorm, want zoals bekend gaat deze serie volgend jaar op in de GP3 en vormt dan het nieuwe FIA Formule 3-kampioenschap in het voorprogramma van de F1.

181016 F3 Autogramm
Volop drukte bij de F3-handtekeningsessie in de DTM-paddock

De DTM-organisatie ITR en dochteronderneming Formel 3 Vermarktungs GmbH hebben echter de schouders gezet onder een nieuw formulewagenkampioenschap bij alle DTM-evenementen. Daarin worden ook volgend jaar de huidige F3-auto's gebruikt, die nog tot eind 2019 gehomologeerd zijn. Naar verluidt is er al volop belangstelling van jonge rijders voor de serie, die een uitstekende stap zou zijn tussen F4 en de nieuwe internationale F3. De volgepakte tribunes op Hockenheim lieten nog eens zien dat de DTM hiervoor een uitstekend platform biedt.

181013 FIA EK F3 Hockenheim uitslag race 1

181013 FIA EK F3 Hockenheim uitslag race 2

181014 FIA EK F3 Hockenheim uitslag race 3

181014 FIA EK F3 eindstand na 30 races
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet