NASCAR

NASCAR: Eindelijk Aric Almirola. SHR-coureur wint Talladega 500 door prachtig teamwork

Februari j.l zat SHR-coureur Aric Almirola tijdens de Daytona 500 dichtbij de overwinning maar viste in de slotfase achter het net. In juni 2014 behaalde Almirola tijdens de Pepsi 400 op Daytona zijn allereerste NASCAR Cup-overwinning. Het zou 139 races in beslag nemen voordat Almirola weer in Winner's Circle mocht plaatsnemen.


SHR Show
Grote Stewart Haas Racing Show op Talladega. De concurrentie had niets in te brengen. Je wint of verliest als een team. Almirola was de winnaar.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

Eindelijk Aric Almirola. SHR-coureur wint Talladega 500 door prachtig teamwork
Voor de 1000.bulbs.com op de Talladega Speedway werden na de kwalificaties de eerste vier startplaatsen door SHR-rijders bezet. Gedurende vrijwel de gehele wedstrijd werkten de vier SHR rijders samen. Voor de concurrentie viel er nauwelijks een speld te krijgen. Busch, Harvick, Bowyer en Almirola werkten uitstekend samen.

Brad Keselowski en Joey Logano hadden er een zware dobber aan. In zes van de negen latste wedstrijden werd de toon door Penske-coureurs bepaald. Zelfs de restarts waren bij SHR Racing uitstekend georganiseerd en geregisseerd. Telkens als er opgelijnd moest worden zochten ze elkaar direct op.

Aric Almirola: "Wij waren met onze vieren zo strak georganiseerd. Het was dus gewoon wij tegen de rest van het startveld. Wat een ongelofelijk resultaat voor Stewart Haas Racing. We kregen het voor elkaar. Een ongelofelijke wedstrijd.

Race Talladega Talladega biedt altijd boeiende en spectaculaire wedstrijden. Dit keer was het wat "saaier"

Het teamwerk bij SHR was zo dominant dat de rest er nauwelijks aan te pas kwam. Een neutralisatie op het einde van de wedstrijd dreigde kortstondig roet in het eten te gooien. Toen Busch de wedstrijd niet meer kon bijhouden nam Almirola diens taak over. Bucsch werd als 20e geklasseerd, Brad Keselowski als 27e en Kyle Busch als 26e.

In de allerlaatste ronde ging Almirola aan Kurt Busch voorbij. In de 138e van de 188 ronden tellende wedstrijd gingen de SHR-coureurs voor het laatst voor brandstof naar binnen. Vanwege een crash in de 188e ronde moest de wedstrijd met drie ronden verlegnd worden. In de allerlaatste ronde was er alsnog een grote crash waarij Chase Elliott en Matt di Benedetto bij betrokken waren. Beiden werden niet geklasseerd.

In de 193 tellende wedstrijden reden de SHR-coureur er maar liefst 153 aan de leiding. Busch reed er 108 op kop en Kevin Harvick kwam na zijn laatste stop als 28e terug op de baan. Bowyer reed zelfs geen enkel ronde an de leiding. Almirola reed alleen in de ronde die telde op kop. En dat was uiteraard de allerlaatste ronde. Het werkte niet geheel volgens plan maar een dubbeloverwinning op Talladega was voor SHR zeker voldoende. En Harvick deed het tijdens het reguliere seizoen al zo goed dat hij eigenlijk nog niet eens een goed resultaat nodig had.
Kurt Busch en Kevin Harvick wonnen resp. het eerste en tweede wedstrijdsegmenet. Busch eindigde teleurgesteld als 14e.

2018 Talladega Keselwoski
Voor Team Penske weinig eer te behalen op Talladega.

SHR-coureur Clint Bowyer: "Dit was wel wel één van de gemakkelijkste Talladega races die ik ooit gereden heb. Het kwam gewoon door de snelheid in onze auto's. We hebben het aan elkaar te danken. Samen de pits in en trachten elkaar te helpen."

Hun teamwork leidde tot een absolute dominantie en het voor de concurrentie onmogelijk om bij hen te komen. En toen Kurt Busch zonder brandstof viel kon Almirola winnen.

Kurt Busch: "Ik heb ervan genoten om met mijn teamgenoten op kop te rijden. Erg verheugd dat een Stewart Haas auto won. Ik heb nog nooit zoveel synergie gezien" Het enige verwijt dat Busch maakte was dat NASCAR in de laatste ronde misschien nog een keer had moeten neutraliseren omdat er in de staart van het veld auto's crashten. NASCAR deed dit niet.

Vier ronden voor het einde kwam de laatste neutralisatie nadat Alex Bowman de controle over zijn bolide verloor en daarbij William Byron en J.J. meesleepte. Maar liefst negen van de 12 play off coureurs eindigden buiten de Top 10.

Aric Almirola
Aric Almirola op weg naar een schitterende overwinning.

Uitslag
1. Aric Almirola Ford 193 ronden
2. Clint Bowyer Ford 193 ronden
3. Ricky Stenhouse Jr. Ford 193 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 193 ronden
5. Joey Logano Ford 193 ronden
6. A.J. Allmendinger Chevrolet 193 ronden
7. Jimmie Johnson Chevrolet 193 ronden
8. Erik Jones Toyota 193 ronden
9. Paul Menard Ford 193 ronden
10.Kyle Larson Chevrolet 193 ronden

Playoff Puntenstand
1. Aric Almirola 3087 pnt. 2. Chase Elliott 3086 pnt. 3. Kevin Harvick 3128 pnt. 4. Kyle Busch 3111 pnt. 5. Joey Logano 3104 pnt. 6. Kurt Busch 3095 pnt. 7. Clint Bowyer 3086 pnt. 8. Martin Truex Jr. 3083 pnt. 9. Brad Keselowski 3065 pnt. 10. Ryan Blaney 3062 pnt. 11. Kyle Larson 3057 pnt. 12. Alex Bowman 3015 pnt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet