24H Series

24H Series: Scuderia Praha behaalt zege op Spa, PROsport Performance wint de titel

Winner GT 800pix


De Bohemia Energy racing with Scuderia Praha-Ferrari 488 GT3 (#11, Jiří Písařík / Josef Kral / Matteo Malucelli) heeft de overwinning in de tweede editie van de Hankook 12H SPA behaald, maar kon de PROsport Performance-Mercedes-AMG GT3 (#85, Charles Putman / Charles Espenlaub / Joe Foster / Adam Christodoulou) niet van de titel in het Europees Kampioenschap 2018 afhouden.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Matteo Malucelli reed na 237 ronden op het 7,004 kilometer lange Circuit de Spa-Francorchamps als winnaar over de eindstreep. Daarbij had de Ferrari van het Tsjechische team er met een dominante voorstelling maar liefst 206 ronden lang het veld aangevoerd. De winst was voor het team de derde zege van het jaar in de 24H SERIES powered by Hankook, maar de zesde plaats algemeen en de derde plaats in de klasse A6-Am was voor PROsport Performance genoeg om de Europese GT-titel in de wacht te slepen.

"Man, mijn hart sloeg de hele dag op volle toeren", zei een dolblije Charles Putman van PROsport tegen Bruce Jones van radiolemans.com. "Eerder op de dag zag het er wat lastig voor ons uit, maar we bleven vechten, stukje bij beetje, zoals we al het hele jaar doen. En het was close! Met een verschil van zo'n 20 seconden had het alle kanten uit kunnen vallen. Het was een geweldig jaar!"

"Het was erg lastig, al vanaf de start", zei Josef Kral van Scuderia Praha tegen Bruce Jones. "Er waren zoveel code-60's, een ongelooflijk aantal! Maar we hadden een probleemloze race, maakten geen fouten en dit succes betekent veel. Ik hoop dat we volgend jaar tegen nog meer GT3-auto's kunnen strijden."

  Start GT 800pix


Achter de winnende Ferrari behaalde de vanaf de GT-pole vertrokken SPS automotive performance-Mercedes-AMG GT3 (#16, Valentin Pierburg / Tim Müller / Lance-David Arnold) de winst in de klasse A6-Am na een strijd in de slotfase met de Car Collection Motorsport-Audi R8 LMS (#34, Johannes Dr. Kirchhoff / Max Edelhoff / Elmar Grimm / Ingo Vogler). Het laatstgenoemde
team had voorafgaand aan de Belgische race ook nog titelkansen, maar kwam uiteindelijk drie punten tekort.

Het uittredend 24H GT SERIES-kampioensteam Hofor-Racing (#1 Michael Kroll / Chantal Prinz / Alexander Prinz / Kenneth Heyer / Christiaan Frankenhout) eindigde keurig als tweede in A6-Pro en als vierde algemeen, voor Manthey Racing (#912, Edward Lewis Brauner / Jürgen Häring / Sven Müller), dat de ontwikkeling van de Porsche 911 GT3 R volgens 2019-specificatie voortzette. Als negende algemeen completeerde de MP Motorsport-Mercedes-AMG GT3 (#19, Daniel de Jong / Henk de Jong / Bert de Heus) het podium in de klasse A6-Pro.

Bij zijn Europese racedebuut behaalde de MARC II Mustang V8 de eerste SPX-klassezege dankzij VDS Racing Adventures (#58, Raphaël van der Straten / José Close / Joel Vanloocke), voor het nieuwe SPX-kampioensteam Speed Lover (#78, Dominique Bastien / Jaime Carbo Fernandez / Bob Wilwert). Verderop completeerde de tweede MARC II Mustang V8, ingezet door MARC Cars Australia (#51, Jake Camilleri / Hadrian Morrall / Keith Kassulke), het podium in de klasse, ondanks een crash in de vangrails zo'n 90 minuten voor het einde.

In de 991-klasse behaalde de EBIMOTORS Porsche 991-I Cup (#73, Lin Lino Curti / Carlo Curti / Marco Frezza) de derde klassewinst van het seizoen, net voor QSR Racingschool (#94, Rodrigue Gillion / Nico Verdonck / Raf van Belle / Tommy Gråberg) dat in de beginfase de klasse had aangevoerd. De laatste podiumplaats in de klasse was genoeg voor Porsche Lorient Racing (#64, Philippe Polette / Frederic Lelievre / Pascal Gibon / Lionel Amrouche) om de Europese titel in de 991-klasse binnen te halen.

In GT4, eindigde de Fox Motorsport-Audi R8 LMS GT4 (#47, Jamie Stanley / Ben Clucas / Andrew Perry) voor de MARC Cars Australia-BMW M4 GT4 (#250, Daren Jorgensen / Brett Strom / Jon Miller) en de Gamsiz Motorsport BMW M4 GT4 (#256, Hakan Sari / Recep Sari) en behaalde zo de tweede klassezege van het seizoen. De QSR Racingschool-Mercedes-AMG GT4 (#254, Mario Timmers / Bert Redant / Michiel Verhaeren / Jimmy de Breucker) haalde weliswaar de eindstreep niet, maar won toch de Europese GT4-titel.
  Finish impression 800pix

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet