24H Series

24H Series: SPS automotive performance met een voorsprong van slechts 0,013 seconden op pole in Spa

1 GT SPS automotive performance

De SPS automotive performance Mercedes-AMG GT3 (#16, Valentin Pierburg / Tim Müller / Lance-David Arnold) heeft met een minimale voorsprong de pole-position voor de Hankook 12H SPA veroverd. Lance-David Arnold reed op het 7,004 kilometer lange Circuit de Spa-Francorchamps een tijd van 2:19,574 minuten, slechts 0,013 seconden sneller dan de PROsport Performance Mercedes-AMG GT3 (#85, Charles Putman / Charles Espenlaub / Joe Foster / Adam Christodoulou). Opmerkelijk genoeg is het de tweede keer in twee races van de 24H SERIES dat Christodoulou in de slotfase van de kwalificatie met een verschiil van minder dan twee honderdsten van een seconde naast de pole-position grijpt.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


"Het is lastig om deze ronde te analyseren", verklaarde Lance-David Arnold tegen Bruce Jones van radiolemans.com. "Met de tweede set banden hadden we last van lichte vibratie en het duurde twee of drie ronden voordat we dat opgelost hadden, maar toen functioneerden de banden ook perfect. We hadden uiteindelijk nog één ronde en daarin lukte het!"

In een kwalificatie waarin de verschillen uiterst klein waren kwam de Bohemia Energy racing with Scuderia Praha-Ferrari 488 GT3 (#11, Jiří Písařík / Josef Kral / Matteo Malucelli) slechts 0,025 seconden tekort voor de pole-position en start daarmee als derde voor de race van morgen. In de tussenstand van het Europees GT-kampioenschap staan het Tsjechische Ferrari-team en PROsport Performance slechts zeven punten uit elkaar. De Car Collection Motorsport-Audi R8 LMS (#34, Johannes Dr. Kirchhoff / Max Edelhoff / Elmar Grimm / Ingo Vogler) heeft ook nog titelkansen en start als achtste.

1 SPX Manthey Racing 800pix

Bij de eerste deelname aan de 24H SERIES sinds de klassezege bij de Hankook 24H PORTIMAO, reed Manthey Racing (#912, Edward Lewis Brauner / Jürgen Häring / Sven Müller) de snelste rondetijd in de SPX-klasse en start morgen de race met de 2019-versie van de Porsche 911 GT3 R. De MARC Cars Australia MARC II Mustang V8 (#51, Jake Camilleri / Hadrian Morrall / Keith Kassulke) en de VDS Racing Adventures-MARC II Mustang V8
(#58, Raphaël van der Straten / José Close / Joel Vanloocke) completeren de top drie in de klasse.

De Van Berlo Racing-Porsche 991-I Cup (#56, Marcel van Berlo / Kay van Berlo / Glenn van Berlo) start vanaf de pole in de 991-klasse voor de Porsche Lorient Racing-991-I Cup (#65, Jean-François Demorge / Alain Demorge / Gilles Blasco / Frédéric Ancel) en de zusterauto met het startnummer 64 (Philippe Polette / Frederic Lelievre / Pascal Gibon / Lionel Amrouche), waarbij de twee laatstgenoemde auto's nog in de race om de titel in de 991-klasse zijn.

De leider in de tussenstand van de GT4-klasse, QSR Racingschool Mercedes-AMG GT4 (#254, Mario Timmers / Bert Redant / Michiel Verhaeren / Jimmy de Breucker) eindigde in de kwalificatie bovenaan in de klasse, voor de Fox Motorsport-Audi R8 LMS GT4 (#47, Jamie Stanley / Ben Clucas / Andrew Perry) en de MARC Cars Australia-BMW M4 GT4 (#250, Daren Jorgensen / Brett Strom / Jon Miller).

De seizoensfinale van het Europees kampioenschap op Spa-Francorchamps kent een van de sterkste startvelden van het jaar in de 24H SERIES met 26 auto's in de GT-divisie en nog eens 33 auto's in de TCE-divisie.

1 TCE Munckhof Racing 800pix

Munckhof Racing-BMW op pole-position in TCE

De Munckhof Racing BMW M4 (#259, Eric van den Munckhof / Marco Poland / Simon Knap) heeft de TCE-pole-position voor de Hankook 12H SPA veroverd, ondanks dat de sessie kort met de rode vlag moest worden onderbroken.


1 TCR Red Camel-Jordans nl 800pix


De tijdelijke onderbreking volgde na zo'n 15 minuten nadat de WEC Motorsport BMW E46 M3 (#139, Dave Cox / Guy Povey / George Haynes) in bocht 9 de vangrails had geraakt en geborgen moest worden. Na de herstart reed Eric van den Munckhof een tijd van 2:32,122 minuten op het 7,004 kilometer lange Circuit de Spa-Francorchamps, bijna twee tienden snellerdan de snelste auto uit de TCR-klasse, de Red Camel-Jordans.nl-SEAT LCR TCR V3 DSG (#303, Ivo Breukers / Rik Breukers). Met AC Motorsport (#888, Stephane Perrin / Vincent Radermercker) completeerde een ander TRC-team de algehele top drie van de TCE-divisie.

De JR Motorsport-BMW E46 Coupe (#118, Ward Sluys / Michael Verhagen / Ruud Olij) en de CWS Engineering-Ginetta G55 (#178, Colin White / James May) eindigden respectievelijk als tweede en derde in SP3 en starten daarmee als vierde en vijfde op de TCE-grid. De LMS Racing by Bas Koeten Racing-CUPRA TCR DSG (#129, Antti Buri / Olli Kangas / Kari-Pekka Laaksonen) completeert de top drie van de TCR-klasse bij de race waar het team vorig jaar de algehele overwinning behaalde.

Een andere interessante deelnemer in de klasse SP3 is de AMR Performance Centre-Aston Martin Vantage GT8 (#226), een officiële inschrijving van Aston Martin met lange-afstandsspecialist Peter Cate, Aston Martin-CEO Andy Palmer en zesvoudig Olympisch kampioen Sir Chris Hoy als rijders.

De debuterende Dan Agro Racing-Peugeot RCZ (#185, Anders Rasmussen / Sune Marcussen / Henrik Thomsen / Nicolaj Kandborg) bepaalde het tempo in A3 voor de TICTAP TOTCAR SPORT-SEAT Leon Supercopa MK2 (#141, Jorge Belloc Diaz / Jorge Belloc Ruiz / Isidoro Diaz-Guerra Gonzalez) en de Synchro Motorsport-Honda FK2-Civic Type-R (#76, Alyn James / Daniel Wheeler / Matt Neal). Het 24H TCE SERIES-kampioensteam van vorig jaar heeft voor dit weekeinde de vroegere BTCC-kampioen Matt Neal aan de rijdersbezetting toegevoegd.

Het al als kampioen in de 24H TCE SERIES vaststaande team Hofor Racing powered by Bonk Motorsport (#131, Martin Kroll / Michael Schrey / Michael Fischer / Bernd Küpper / Gustav Engljaehringer) behaalde de pole-position in de CUP1-klasse voor Sorg Rennsport (#151, Dan Rogers / Chris Wadle / Seth Thomas) en JJ Motorsport (#156, John Landrum / Paul Dubinsky / Alastair McEwan / Rob Gill). Het Zwitserse team heeft in Spa de zesde opeenvolgende zege van dit jaar als doel.


Uitslag kwalificatie

foto-spa-creventic

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet