Diversen

Div: Schok door eenzitterland. Raceklasse voor vrouwen aangekondigd. Meningen verschillen

Een schok waaide vandaag door eenzitterland. Voor 2019 werd de W-series aangekondigd. Een F3 klasse speciaal bestemd voor vrouwen. Er zal gebruik gemaakt gaan worden van een Tatuus F3 T-318 chassis. Verder is de auto uitgerust met een 270 pk sterke motor getuned door Autotechnica Motori. Doel is om de stap naar de F1 voor vrouwen te vergemakkelijken.

w-series
Een F3 klasse voor vrouwen in 2019. Een stap vooruit of achteruit?

Tekst Willem J. Staat
Foto's PR/Indycar

Schok door eenzitterland. Raceklasse voor vrouwen aangekondigd
De nieuw W-series is het initiatief van oud F1 coureur David Coulthard en Red Bull ontwerper Adrian Newey. In de optiek van Coulthard komen de meeste vrouwen niet verder door gebrek aan geld niet verder dan de huidige F3. Naar verwachting zullen er 18/20 auto's op de startstreep verschijnen en het is de bedoeling dat er met deze nieuwe raceklasse wedstrijden in Europa/Azië/Australië verreden gaan worden.

Om aan de wedstrijden te mogen deelnemen worden de dames wel eerst in een uitgebreide selectieprocedure opgenomen. De winnares krijgt voor haar volgende stap ruim 500.000 Britse ponden ter beschikking voor de volgende stap in haar carrière

De Britse Jamie Chadwick die eerder dit jaar een wedstrijd van het "Britse F3 kampioenschap" won, zag het evenals Stephane Kox en Vicky Piria als een positieve ontwikkeling voor de positie van de vrouw binnen de autosport.

Maar er waren ook andere geluiden te horen. Zoals dat van de Britse Pippa Mann, met regelmaat actief in de Indy 500. Zij noemde het een zwarte dag voor de autosport.

Pippa Mann
De Britse Pippa Mann noemde het een zwarte dag voor de sport. Rassenscheiding noemde zij het..De meningen onder de dames verschillen dus.

"Ik ben ontzettend teleurgesteld en zie dit in mijn leven als een enorme historische stap terug in de tijd" aldus Mann die het zelfs een rassenscheiding noemde. Overigens werd de inmiddels 35 jarige Mann vorige jaar al benaderd om aan het nieuwe kampioenschap deel te nemen.

Pippa Mann: "Ten eerste zijn wij racers en ons geslacht komt op de tweede plaats. Ten eerste groei je op met het idee om races en kampioenschappen te winnen. Tegen iedereen net zoals elke man. Wij zijn toch niet volwassen geworden om gescheiden het meisjeskampioenschap te winnen?"

De geschiedenis leert dat je met een dergelijke raceserie over de steun van een fabrikant moet beschikken. Anders is de levensvatbaarheid al snel over de houdbaarheidsdatum. De toekomst zal moeten uitwijzen of dit initiatief voldoet aan de verwachtingen van de initiatiefnemers. We wachten met spanning af.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet