Formula E

Formule E: HWA presenteert team met Gary Paffett als rijder

181008 HWA FE Opening
Coureur Gary Paffett en HWA Racelab-teambaas Uli Fritz (r.)

Aanstaand weekeinde beleeft HWA op Hockenheim zijn laatste optreden als fabrieksteam voor Mercedes-AMG in de DTM, waarin het merk met de ster zoals bekend na 30 jaar zijn deelname beëindigt. Het volgende project voor het team uit Affalterbach staat echter alweer op stapel: vanmiddag presenteerde HWA in het eigen hoofdkwartier het team voor het komende Formule E-seizoen. HWA beschouwt de deelname aan de Formule E in het seizoen 2018-2019 als een 'light entry', voordat Mercedes als fabrikant in het seizoen 2019-2020 officieel als fabrikant instapt. Gary Paffett werd aangekondigd als een van de beide rijders, de naam van de tweede coureur wordt aanstaande maandag, voorafgaand aan de test van volgende week op het circuit van Valencia, bekendgemaakt. De sterkste geruchten gaan in de richting van Stoffel Vandoorne. Daarnaast is er nog een Nederlandse link: Tricorp, de fabrikant van werkkleding uit het Brabantse Rijen, staat als partner op de auto.

Tekst: René de Boer (vanuit Affalterbach, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

'HWA Racelab' is de naam waaronder het team onder leiding van Uli Fritz zal uitkomen in het ABB FIA Formule E-kampioenschap. "De afgelopen jaren reden we altijd onder de vlag van AMG of Mercedes-Benz, maar nu zijn we een zelfstandig team. We hebben na zorgvuldige afweging gekozen voor de naam 'Racelab', omdat we dit team beschouwen als ons laboratorium, waarin alle ingrediënten samengevoegd worden en uiteindelijk de reactie plaatsvindt. We willen zogezegd de reageerbuis voor nieuwe thema's zijn. Het blijft ook zeker niet alleen bij Formule E, we hebben nog een aantal interessante potjes op het vuur", aldus Uli Fritz.

181008 HWA FE Fritz
Ulrich Fritz, genaamd Uli, staat aan het hoofd van de HWA-organisatie, rechts perswoordvoerder Oliver Kapffenstein

Het team HWA Racelab heeft de status van klantenteam in de Formule E, waar het gebruik zal maken van de aandrijflijn van het Monegaskische team Venturi. Een drietal technici van HWA, waaronder onze landgenoot Wilmar Fransen, waren het afgelopen seizoen al 'embedded' bij Venturi. "Wij hebben Venturi op een aantal fronten kunnen helpen en omgekeerd, die samenwerking blijft zeker bestaan", benadrukt Uli Fritz. "Onze engineers runnen daar het komende seizoen ook één auto. Welke dat is, ligt natuurlijk voor de hand", waarmee Fritz doelt op de auto van Mercedes-rijder Edoardo Mortara, die zijn plaats bij Venturi behoudt en nieuwkomer Felipe Massa als teamgenoot naast zich krijgt.

181008 HWA FE PAF
Coureur Gary Paffett in de belangstelling van fotografen en cameramensen

Gary Paffett kijkt uit naar zijn première in de Formule E. "Ik heb niet meer met een formuleauto geracet sinds 2002, mijn kampioensjaar in de Formule 3", aldus de Brit. "Maar vorig jaar heb ik nog met de Williams F1 getest en in al die jaren heb ik heel veel F1-testwerk gedaan, dus het gevoel is zeker niet vreemd voor me. Formule E wordt natuurlijk wel een heel nieuw hoofdstuk in mijn carrière. Tijdens de test in januari in Marrakesj heb ik al de nodige ervaring kunnen opdoen en daarna heb ik nog met Venturi getest in Frankrijk. Ik kijk er erg naar uit!" Allereerst echter staat voor Paffett nog de DTM-finale van dit weekeinde op het programma, waarin hij als tweede in de tussenstand – achter merkgenoot Paul Di Resta – nog volop in de race is om de titel. "Daarna ga ik me op de Formule E concentreren, volgende week testen we in Valencia."

Ondanks navraag op meerdere manieren wilde niemand verder een uitspraak doen over de tweede rijder, behalve de bevestiging van Uli Fritz dat een deal met de tweede rijder van het team rond is. "We hebben onze beslissing genomen, we weten wat we doen, maar we willen de spanning er nog even in houden. De naam maken we maandag bekend", aldus Fritz. Zo blijft de naam van Stoffel Vandoorne dus vooralsnog een gerucht, zij het dat er van meerdere zijden indicaties in die richting bestaan.

181008 HWA FE Tricorp
Nederlandse partner: Tricorp Workwear uit het Brabantse Rijen staat op de auto
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet