Formule 3

GP3 Series: Pulcini en Beckmann triomferen in Sochi

SOC GP KN-1036

Leonardo Pulcini reed in de openingsrace op zaterdag in Sochi naar zijn eerste zege dit seizoen. David Beckmann pakte in de laatste bochten van de tweede wedstrijd de eerste winst af van Joey Mawson. Een goed weekend voor Richard Verschoor, die na een inhaalrace fraai vierde werd in race 1 en op zondag naar zijn eerste GP3-podium reed. Het is duidelijk dat Verschoor prima in zijn vel zit bij het Nederlandse MP Motorsport team en het in deze klasse naar zijn zin heeft. In de titelstrijd gaat Anthoine Hubert in een zetel naar zijn kampioenschap toe na het uitvallen van grote concurrent Nikita Mazepin.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto´s: GP3 Series/ Dutch Photo Agency

pulcini-race1


Race 1: Leonardo Pulcini wint zijn eerste wedstrijd in de GP3
Leonardo Pulcini domineerde de eerste race in Sochi, Rusland. Hij startte prima vanaf pole en vergrootte gedurende de wedstrijd zijn voorsprong. De Italiaan passeerde de finish 3.955 seconde eerder dan thuisrijder Nikita Mazepin, die in de laatste ronde zijn grote rivaal voor de titel Anthoine Hubert passeerde. De Fransman wist de sterk presterende Richard Verschoor achter zich te houden.

Pulcini had de beste start, gevolgd door Callum Ilott, maar de werkelijke actie gebeurde verder in het veld, waar MP Motorsport coureur Richard Verschoor de strijd aanging met Simo Laaksonen en David Beckmann voor de zevende positie.

In de vijfde ronde begon Ilott plaatsen te verliezen, allereerst verloor de Brit zijn tweede plaats aan Anthoine Hubert en daarna zakte hij terug achter Giuliano Alesi, Nikita Mazepin en een ronde later was ook Jake Hughes te sterk. Ondertussen vergrootte Pulcini zijn voorsprong naar 2,5 seconde en reed daarna zonder tegenstand naar een stijlvolle eerste overwinning.

Het gat tussen Pulcini en achtervolger Hubert bleef gedurende de race gelijk. De van de zevende plaats gestarte Richard Verschoor verschalkte de worstelende Ilott voor de zesde plaats en concentreerde zich op de voor hem strijdende duo Alesi en Hughes. Ilott viel verder terug achter Beckmann en Laaksonen en zijn hoop om nog in de titelstrijd tegenstand te geven aan Hubert viel in duigen.

Halverwege de race ging de opmars van Verschoor verder na een inhaalactie op Hughes en ging op weg naar de drie koplopers. Mazepin was achter Hubert gekomen en probeerde in de voorlaatste ronde een inhaalactie nadat de Fransman te wijd ging in bocht 5. De Rus gebruikte zijn overgebleven DRS om een tweede poging te wagen voor bocht 13, maar Hubert was slim genoeg om het gat dicht te houden. In de laatste ronde echter had Hubert geen antwoord op de derde poging van Mazepin en moest de Rus laten gaan. Verschoor profiteerde op de vierde plaats achter het strijdende duo en kwam zienderogen dichtbij Hubert, maar een podiumplaats zat er niet meer in.
Pulcini had zijn voorsprong behouden, behaalde zijn eerste winst en de eerste zege voor zijn Campos Racing team in 2018. Mazepin werd tweede en bleef uit Hubert's DRS bereik. Hubert gebruikte zijn overgebleven DRS om Richard Verschoor achter zich te houden. Beckmann eindigde als vijfde voor Laaksonen, die allebei Hughes in de laatste ronde nog passeerden. Joey Mawson pakte de belangrijke achtste plaats en mocht de tweede race van poleposition starten.

  podium-race-1

Uitslag race 1:

1. L. Pulcini (Campos Racing) 20 ronden in 38:56.960
2. N. Mazepin (ART Grand Prix) +3.955
3. A. Hubert (ART Grand Prix) +7.037
4. R. Verschoor (MP Motorsport) +8.314
5. D. Beckmann (Trident) +12.631
6. S. Laaksonen (Campos Racing) +13.442
7. J. Hughes (ART Grand Prix) +14.198
8. J. Mawson (Arden International) +24.084
9. J. Correa (Jenzer Motorsport) +25.503
10. T. Calderón (Jenzer Motorsport) +31.565

Race 2: David Beckmann grijpt overwinning in de laatste ronde
We hadden de winst heel stiekem aan Joey Mawson gegund. De Australiër heeft tot nu toe niet echt een florissant seizoen gedraaid. Zijn laatste successen waren twee jaar geleden nog in de Duitse F4 bij Van Amersfoort Racing. Het was echter de Duitser David Beckmann die in de laatste ronde, zelfs in de laatste bochten, de eerste winst van Mawson afpakte. De Trident-coureur behaalde door deze inhaalactie zijn derde overwinning en maakt zeker in de laatste races een geweldige indruk. Mawson werd tweede, vlak voor Richard Verschoor die nog heel dicht bij het strijdende duo kwam. Onze landgenoot behaalde in Sochi zijn eerste podiumplaats in de GP3 Series en liet zien dat deze klasse en zijn MP Motorsport team de juiste keuzes zijn geweest.
  SOC GP KN-6267
Richard Verschoor in actie


Na het doven van de lichten had Mawson, vanaf de poleposition de beste start, gevolgd door eerste rij starter Hughes, die echter in de tweede bocht een fout maakte en terugviel in de rangorde. Simo Laaksonen profiteerde en pakte de tweede plaats gevolgd door Beckmann en Verschoor. De Fin vierde zijn tweede plaats niet lang nadat hij rechtdoor schoot in de 2de bocht, waarvan Beckmann en Verschoor dankbaar gebruik maakten. Hubert was inmiddels op de vierde plaats gekomen, na een spin van Laaksonen en moest zich nu verdedigen tegenover zijn ART-teamgenoot Nikita Mazepin. De Rus zag zijn kans schoon om extra punten in te lopen op de Fransman en pakte de vierde plaats. Mawson bleef nog steeds aan de leiding, maar zag Beckmann steeds dichterbij komen en pareerde de aanvallen succesvol. Daarachter volgde Verschoor op kleine achterstand, die op zijn beurt weer gevolgd werd door een jagende Mazepin en een aandringende Hubert.

In al zijn ijver om voor Hubert te finishen en in te lopen in de titelstrijd kon Mazepin de druk niet aan. Hij schoof in bocht 13 hard de bandenstapel in en veroorzaakte een virtual safetycarperiode. Nadat de bolide van Mazepin was opgeruimd werd het veld in de laatste ronde weer losgelaten. Beckmann zat vlak achter koploper Mawson, maakte optimaal gebruik van zijn overgebleven DRS en passeerde de rijder uit Sydney in bocht 13. Derde man Verschoor wilde ook nog profiteren van de acties voor hem maar kwam net te kort om Mawson ook nog naar de derde plaats terug te verwijzen.

Hubert werd na het uitvallen van Mazepin vierde en Correa pakte de vijfde plaats voor Aubry, die naar zijn beste prestatie van het seizoen reed. Tatiana Calderon eindigde de race als zevende voor de winnaar van de eerste race Pulcini.

Met nog twee races te rijden vergrootte Hubert zijn voorsprong op Mazepin naar 32 punten. Callum Ilott speelt geen rol meer in de titelstrijd met 20 punten achterstand op Mazepin.

  SOC GP DL-3147

Uitslag race 2:

1. D. Beckmann (Trident) 15 ronden in 29:43.318
2. J. Mawson (Arden International) +0.617
3. R. Verschoor (MP Motorsport) +1.056
4. A. Hubert (ART Grand Prix) +4.559
5. J. Correa (Jenzer Motorsport) +5.736
6. G. Aubry (Arden International )+10.464
7. T. Calderón (Jenzer Motorsport) +11.292
8. L. Pulcini (Campos Racing) +11.852
9. R. Tveter (Trident) +13.204
10. J. Fittje (Jenzer Motorsport) +14.719

Stand na 16 races:
1. A. Hubert 199
2. N. Mazepin 167
3. C. Ilott 147
4. L. Pulcini 131
5. D. Beckmann 119
6. P. Piquet 106
7. G. Alesi 92
8. J. Hughes 67
9. R. Tveter 61
10. D. Boccolacci 58
14. R. Verschoor 28

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet