NASCAR

NASCAR: Ryan Blaney wint Roval spektakel. Jimmie Johnson uitgeschakeld voor de titel

Wat een drama in de eerste Roval wedstrijd op Charlotte. Penske-coureur Ryan Blaney wint verrassend zijn eerste Cup-wedstrijd nadat Jimmie Johnson en Martin Truex Jr.zichzelf in het zicht van de finish voor de eindzege elimineerden. Op Charlotte werden vier coureurs voor de titelstrijd uitgeschakeld, waaronder Jimmie Johnson.


2018 Blaney 1
Ryan Blaney de allereerste Roval winnaar.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

Ryan Blaney wint Roval spektakel. Jimmie Johnson uitgeschakeld voor de titel
Penske-coureur Ryan Blaney gaat de geschiedenis in als de allereerste winnaar van de Roval debuutwedstrijd op Charlotte. Na een laatste herstart had Martin Truex Jr. de leiding in handen maar een alles of niets poging van zevenvoudig kampioen Jimmie Johnson om de regerend kampioen in de allerlaatste chicane voor de finish van de eerste plek te verdringen faalde volledig. Johnson verremde zich volledig en schampte daarbij de Furniture Row Toyota van Martin Truex Jr. Beide auto's gingen in de rondte en Ryan Blaney pakte een verrassende overwinning. In de uitloopronde duwde Truex Jr. Johnson nogmaals in de rondte. Voor hem had het incident weinig effet, want hij bevindt zich nog steeds in de play-offs zichzelf definitief uitschakelde door deze actie. Naast Johnson zijn Denny Hamlin, Erik Jones en Austin Dillon dit jaar eveneens voor de titel uitgeschakeld.

Bubba Wallace chicane Moeilijk moment voor Bubba Wallace tijdens de trainingen.


Dillon raakte in het derde wedstrijdsegment meermaals de muur en bezegelde daarmee zijn lot in de titelstrijd. Chaos in de 103e ronde na een herstart. Bad Brad Keselowski verloor de controle over zijn Ford en ging in de eerste bocht in de bandenstapels.Turn 1 werd ook wel gekscherend "Heartbur Turn" genoemd. Naast Keselowski vielen ook Kyle Larson, Kyle Busch, William Byron, Paul Menard en Trevor Bayne onder de "slachtoffers". Zowel Keselowski als Busch hadden de eerste playoff wedstrijden gewonnen en voor hun had het uitvallen verder geen consequenties.

2018 Hamlin
Toen was Johnson nog niet in de buurt bij Truex Jr.

Jimmie Johnson: " Ik ging voor de overwinning en reed op drie wielen waardoor ik Martin uitschakelde. Dit was wel het laatste dat ik wilde doen. Ik dacht dat ik in het eerste gedeelte van de remzone zat maar ging er inderdaad veel te hard in. Ik denk niet dat ik hem als eerste raakte. Ik wist dat ik spinde maar dacht niet dat ik hem in mijn spin meenam. Ik betreur dit zeker.We bevonden ons in een transferpositie maar kregen niet de punten die wij wilden. Daarom ging ik voor de overwinning en die zijn zo belangrijk. De veteraan had de veilige weg moeten kiezen maar deed het niet. En dit schakelde ons voor de playoffs uit en reed ook nog eens de No 78 er vanaf."

Hamlin Jones
De JGR Teamgenoten Hamlin en Jones in gevecht.

Ryan Blaney: "Ik heb er een hekel aan om twee van de beste auto's te zien crashen. Maar van de gegeven omstandigheden moet je profiteren.Wij waren op het juiste moment op de juiste plek. Niet alleen blij met de overwinning maar ook weer een stap verder. Kan me geen betere groep mensen voorstellen. Wij kijken nu uit voor de volgende ronde."Het eerste wedstrijdsegment leverde een overwinning op voor Kyle Larson, gevolgd door Kyle Busch en Clint Bowyer. Ryan Blaney schreef overigens het tweede op zijn naam.

2018 Blaney 2
Een verrassende winnaar.

Uitslag
1. Ryan Blaney Ford 109 ronden
2. Jamie McMurray Chevrolet 109 ronden
3. Clint Bowyer Ford 109 ronden
4. Alex Bowman Chevrolet 109 ronden
5. Kurt Busch Ford 109 ronden
6. Chase Elliott 109 ronden
7. A.J. Allmendinger Ford 109 ronden
8. Jimmie Johnson Chevrolet 109 ronden
9. Kevin Harvick Ford 109 ronden
10. Joey Logano Ford 109 rondne
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet