TCR Series

WTCR: Volle bak voor YMR-coureurs Muller en Björk, Coronel komt er niet aan te pas

180930 WTCR R3 Bjoerk actie
Thed Björk won twee van de drie races op Ningbo en staat nu tweede in de tussenstand

Voor het YMR-team van Thed Björk en Yvan Muller had het eerste raceweekeinde van de 'Chinese tournee' van het FIA WTRC niet beter kunnen verlopen. Na de winst van Björk in de openingswedstrijd op het Ningbo International Speedpark van gisteren schreef teameigenaar Yvan Muller vandaag de tweede race met 'reversed grid' op zijn naam. Björk won daarna de derde wedstrijd. Met zijn Chinese successen is Björk routinier Gabriele Tarquini, de leider in de tussenstand, nu tot op acht punten genaderd. Björk zelf heeft op zijn beurt een voorsprong van slechts één punt op Muller. Voor Tom Coronel, die gisteren al klaagde over chronisch gebrek aan grip, was er opnieuw weinig eer te behalen: de 15e en de 17e plaats zijn andermaal geen resultaten om over naar huis te schrijven.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCR

180930 WTCR Muller R2
Yvan Muller won de tweede race van het weekeinde

Bij de start van de tweede race passeerde Muller de van pole startende Mehdi Bennani, die de tweede plaats wist te verdedigen tegen de aanvallend rijdende Yann Ehrlacher. Voor Tarquini was de race al over door schade aan de voorkant van zijn Hyundai in de eerste ronde, Jean-Karl Vernay parkeerde zijn Audi na de eerste ronde in de pits nadat ook hij schade had opgelopen bij een aanrijding. Muller reed met de YMR-Hyundai zonder problemen de overwinning naar huis gevolgd door Bennani in de SLR-Volkswagen. Daarachter was er een mooi gevecht tussen Ehrlacher en Fred Vervisch in de Comtoyou-Audi voor de derde plaats, maar in de voorlaatste ronde kwamen de twee met elkaar in botsing, waarvan Guerrieri in de Allinkl.com-Münnich Motorsport-Honda kon profiteren. Zo eiste de Argentijn de derde plaats voor zich op. RACB-talent Dénis Dupont eindigde in de andere Comtoyou-Audi heel verdienstelijk als vierde, gevolgd door Rob Huff in de tweede SLR-Volkswagen en Vervisch. Tom Coronel werd als 15e geklasseerd.

180930 WTCR Start R3
Startfase van de derde race met Björk al op voorsprong

In de derde race nam Björk vanaf de pole-position de leiding met Tarquini op de tweede plaats. Esteban Guerrieri en Norbert Michelisz streden om de derde plaats, maar kwamen daarbij met elkaar in botsing, waarop Guerrieri uitviel met een beschadigde ophanging. Dénis Dupont pakte de derde plaats, Michelisz kon als vierde aansluiten. Vooraan liep Björk verder en verder uit, maar zijn YMR-teamgenoot Yvan Muller viel steeds verder terug als gevolg van schade die hij in de eerste ronde had opgelopen. Uiteindelijk viel de Fransman in de zevende rone uit met een lekke band. Twee ronden later werd de race tijdelijk onderbroken met de rode vlag, omdat een losrakende kerbstone moest worden hersteld. Een bandenstapel werd geplaatst als tijdelijke oplossing. Voorafgaand aan de herstart hadden de YMR-monteurs de gelegeheid om een probleem aan de vooras van Björks Hyundai te herstellen en vervolgens reed de Zweed in de resterende zeven ronden onbedreigd zijn tweede zege van het weekeinde naar huis. Gabriele Tarquini kwam als tweede over de eindstreep, terwijl Dénis Dupont als derde zijn eerste podiumplaats in het FIA WTCR behaalde. Duponts Comtoyou-Audi-teamgenoot Frédéric Vervisch eindigde als vierde, Tom Coronel werd als 17e afgevlagd.

180930 WTCR Coronel
Een frustrerend weekeinde met gebrek aan sneheid voor Tom Coronel

Voor onze landgenoot was het raceweekeinde in Ningbo een lastige aangelegenheid. "Ik krijg het er niet uit. De snelheid in de auto is niet zoals die moet zijn", aldus Coronel. "We hebben heel veel geprobeerd, maar plek 23 in de kwalificatie is niet waar we moeten staan. We hebben wat werk te doen. De races waren wel heel gaaf. In race twee had ik een goede start, gelijk naar P12, maar daarna gingen een paar rijders me weer voorbij. De laatste race startte ik 22e, aardig gestoeid, ondermeer met Timo Scheider, maar naarmate de race vorderde viel ik toch weer verder terug vanwege gebrek aan snelheid. Daaarover heb ik ook een flink gesprek gehad met het team. Hyundai heeft nu de eerste vier plaatsen in het kampioenschap in handen, de Honda's komen duidelijk tekort. Wellicht dat de FIA daar in het kader van de BOP nog wat aan kan doen, want zo functioneert het duidelijk niet."

180930 FIA WTCR Ningbo uitslag race 2

180930 FIA WTCR Ningbo uitslag race 3

180930 WTCR Dupont
RACB-talent Dénis Dupont behaalde zijn eerste podiumplaats in het FIA WTCR

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet