NASCAR

NASCAR: Chase Briscoe wint eerste Roval Xfinity wedstrijd Charlotte

Stewart Haas-coureur Chase Briscoe is de allereerste rijder die in de NASCAR geschiedenis een wedstrijd op een Roval op zijn naam wist te schrijven. Een roval is een succesvolle combinatie van een road circuit en een oval. In tegenstelling tot de NASCAR trainingen deden zich tijdens de wedstrijd niet of nauwelijks incidenten voor.

Roval 1
Prachtige combinatie van een oval en een roadcircuit. Op de Lausitzring probeerde men het ooit ook eens begin millenniumjaren in de DTM. Het werd na een zware trainingscrash van Laurent Aiello met een Abt Audi TTR toen afgeblazen. In Amerika werkt het iets beter.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Chase Briscoe wint eerste Roval Xfinity wedstrijd Charlotte
De 23-jarige Chase Briscoe is nog een relatief onbeschreven blad binnen NASCAR. Zijn vader hield zich met de Sprint Cars bezig en voor Chase betekende dit pas zijn 14e start in de Xfinity-series. Voor 2018 kwam Briscoe pas in de 28e van het 33 wedstrijden tellende kampioenschap in actie. Voor de Xfinity-series verdeelt hij zijn tijd tussen Stewart Haas en Roush Fenway Racing.

Tot vandaag reed Briscoe in 13 wedstrijden slechts 12 ronden aan de leiding. Op de roval van Charlotte nam Briscoe na de start van het tweede wedstrijdsegment defintief de leiding en verwees Daniel Hemric terug naar de tweede plek.

Cindric
Austin Cindric, snel maar nog niet constant genoeg.


In 2017 behaalde Briscoe zijn beste klasseringen op de Brickyard en Chicagoland. Op beide banen eindigde hij als negende. Dit seizoen was zijn beste resultaat een elfde plek op Charlotte.

Briscoe versloeg Ganassi-coureur Justin Marks met een voorsprong van ruim 1,478 secs. op 17 bochten tellende 3.369 km. lange circuit. Polesitter Austrin Cindric eindigde ondanks een spin drie ronden voor het einde van het eerste wedstrijdsegment alsnog als derde.

Briscoe 1
Een verrassende winnaar. Doorbraak voor Briscoe in NASCAR?

Dit wedstrijdsegment leverde een overwinning voor Daniel Hemric op. Het tweede segment kwam op naam van Christopher Bell met een Toyota.
In de 28e ronde ging Justin Allgaier tussen Turn 3 en Turn 4 in de rondte na contact met Austin Cindric. Ryan Sieg had geen ruimte om de spinnende auto's te ontwijken en raakte Allgaier. In de 34e ronde waren er zes auto's bij een crash betrokken nadat Ryan Truex Jr. en Ty Majeski elkaar zijdelings toucheerden.

In de 55 ronden tellende wedstrijd reed Briscoe er ruim 33 aan de leiding. In totaal wisselde de kop viermaal tussen Chase Briscoe, Christopher Bell en Daniel Hemric. Van de 40 gestarte deelnemers eindigden er 30 in dezelfde ronde als winnaar Briscoe en werden er 34 geklasseerd. Voor winnaar Briscoe betekende het overigens zijn derde overwinning. De andere twee wedstrijden won hij in de Truckseries.

Briscoe 2

Voor winnaar Briscoe was het allemaal nog wat onwennig.


Uitslag
1. Chase Briscoe Ford 55 ronden
2. Justin Marks Chevrolet 55 ronden
3. Austin Cindric Ford 55 ronden
4. Ryan Preece Toyota 55 ronden
5. Christopher Bell 55 ronden
6. Matt Tifft Chevrolet 55 ronden
7. Cole Custer Ford 55 ronden
8. Kaz Grala Ford 55 ronden
9. Tyler Reddick Chevrolet 55 ronden
10.Daniel Hemric Chevrolet 55 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet