GT

GT: Renauer/Jaminet winnen ADAC GT Masters titel. Zege voor gebr. Van der Linde. Dontje/Buhk derde

De combinatie Robert Renauer/Mathieu Jaminet had aan een vijfde plek voldoende om de ADAC GT Masters titel veilig te stellen. De ADAC GT Masters finale wedstrijd leverde een overwinning voor de Land Motorsport Audi R8 LMS van Kelvin en Sheldon van der Linde op. De combinatie Dontje/Buhk eindigde met de HTP Mann Filter Mercedes AMG GT3 als derde.

Kampioenen
Mathieu Jaminet/Robert Renauer verdiende winnaars van de ADAC GT Masters titel.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Renauer/Jaminet winnen ADAC GT Masters titel. Zege voor gebr. Van der Linde. Dontje/Buhk derde.
Sinds de Sachsenring liepen de spanningen binnen de ADAC GT Masters duidelijk hoog op. Van GT-rijders wordt niet verwacht dat er agressief gereden wordt. Het tegendeel bleek waar. Indy Dontje ondervond dit gisteren al bij de eerste wedstrijd. "Ik had een goede start maar werd door iemand aangereden die vanuit het niets kwam. Weet echt niet waar sommigen mee bezig zijn." Nog erger verging het zijn teamgenoten Maximilian Götz/Markus Pommer.

Götz veroverde tijdens de kwalificatie de pole maar die was ook een beetje omstreden omdat hij de Lamborghini Huracan GT3 van Christian Engelhart in zijn snelle ronde geblokkeerd zou hebben. Direct na afloop van de kwalificatie was er een verhitte discussie maar daar bleef het dan ook bij.

2018 Conflict Box
Verhitte discussie tijdens de kwalificatie tussen Engelhart en Götz.

Direct na de start komt het tot het aanrijding met de TECE Audi R8 LMS van Dries Vanthoor waardoor de titelkansen tot nul gereduceerd werden. Ook de ISR Audi R8 LMS van Salaquarda/Stippler en de KÜS Team75 Bernhard Porsche 911 GT3 R van De Leener/Bachler waren bij het incident betrokken. Een Code Rood was noodzakelijk om de brokstukken te verwijderen.

Dontje
Dontje/Buhk behaalde een keurige derde plek en maakten het weekend voor HTP Mann Filter toch nog enigszins goed.

HTP teammanager Günter Aberer was laaiend. "Ik geloof dat men zo geen races kan rijden. Ik hoop dat Audi hieruit consequenties trekt en een dergelijke coureur hier niet meer laat rijden. Wat Vanthoor hier presteert hoort niet. Ongelofelijk bitter." Zeker omdat Vanthoor ook nog eens met een voorwaardelijke schorsing reed. Door Audi geënsceneerd of niet. Feit is dat Hockenheim nogal een historie heeft met dit soort incidenten in de Finaleraces. Vanthoor verontschuldigde zich achteraf bij het HTP team dat hij een probleem met het rempedaal had en dat het niet zijn intentie was om in de eerste bocht in te halen.

Na de herstart nam de GRT Lamborghini van Engelhart opnieuw het commando over. Aan de kop veranderde aanvankelijk weinig. De KÜS Team 75 Bernhard Porsche van Timo Bernhard/Estre en de Schnitzer BMW M6 GT3 waren in de beginfase in een fel gevecht om de zesde plek verwikkeld. De combinatie Bernhard/Estre zou uiteindelijk als zesde eindigen, de Schnitzer BMW M6 GTR als elfde.

Pech voor Callaway Competition. De Corvette C7 R kwalificeerde zich als 27e maar zou een schitterende wedstrijd rijden. Vanaf een 27e startplek wist het duo Keilwitz/Kirchhöfer zich naar een achtste plek op te werken. Voor de titel zat er niet meer dan een derde plek in.


2018 Lamborghini De GRT Lamborghini van Engelhart/Ineichen voerde gedurende lange tijd de wedstrijd aan.

Voor de reguliere pitstops kwam de Audi R8 LMS van Kelvin van der Linde als eerste naar binnen. Aan de rangorde veranderde er weinig. Vijf minuten voor het einde ontbrandde de strijd om de eerste plek. Een ontketende Sheldon van der Linde ging definitief aan Ralf Ineichen voorbij en pakte de overwinning. De GRT Lamborghini Huracan werd met een voorsprong van ruim 2.2 seconden verslagen. Voor de titel kwamen de Zuid Afrikaanse broers één punt te kort.


Schnitzer BMW
Goed resultaat voor Schnitzer dit weekend.

Voor de titel kwamen de Montaplast by Land Motorsport rijders echter definitief te kort. Indy Dontje wist eveneens kort voor het einde nog de Schnitzer BMW M6 GT3 van Mikkel Jensen te verschalken en bezorgde HTP Mann Filter een welverdiend podium. In de eindstand van het kampioenschap eindigde de combinatie Dontje/Buhk als vijfde.De combinatie Renauer/Jaminet had aan een vijfde plek eveneens voldoende om hun eerste titel veilig te stellen.

2018 Porsche
De Precote Porsche 911 GT3 R op weg naar de titel.

Commentaren:
Robert Renauer: "Na de kwalificatie vreesden wij met Maxi Götz op pole dat wij de strijd verloren hadden. Wij betreuren het ontzettend dat zij bij een startcarambolage betrokken waren. Ook zij hadden de titel verdiend. Dit keer hadden wij het geluk aan onze kant."

Mathieu Jaminet: "Ik ben in de auto absoluut rustig gebleven. Ik wilde zoveel mogelijk posities goed maken. Vanaf een tiende startplek lag ik in de eerste ronde al vierde. Ik wilde ook de Schnitzer BMW M6 passeren om zo dicht mogelijk bij de Land Motorsport Audi R8 LMS in de buurt te geraken. Toen ik uit de auto was, kon ik het eigenlijk niet meer uithouden. Robert heeft voor elke positie gestreden, de Audi kwam op P1 en de Corvette kwam ook steeds dichterbij. Maar op het einde was het toch voldoende. Fantastisch om mijn eerste titel in de GT Sport behaald te hebben. Ik ben trots op mijn team. Dank aan Porsche en onze sponsoren. En natuurlijk ook de fans.

Sheldon van der Linde: "De race was erg goed. Eigenlijk had ik niet verwacht dat we dit weekend een wedstrijd zouden winnen. Het doet een klein beetje pijn om het kampioenschap verloren te hebben. Wij zijn erg verheugd. Over mijn eerste ADAC GT Masters seizoen ben ik erg tevreden. Wij hebben werkelijk alles gegeven."

Kelvin van der Linde: "Wij zijn trots op onze tweede seizoenszege. Montaplast by Land Motorsport heeft het gehele seizoen superwerk geleverd. Mijn broer overigens ook. We hebben het kampioenschap zeker niet in het tweede seizoensgedeelte verloren. Afwachten wat ons tweede seizoen gaat brengen. Wij komen in ieder geval terug."

IMG 1872
Druk voor de gebr. Van der Linde in de openingsfase.


Uitslag
1. Kelvin van der Linde / Sheldon van der Linde – Montablast by Land-Motorsport Audi R8 LMS #28 31 ronden 1.08.3.861
2. Rolf Ineichen / Christian Engelhart – GRT Grasser Racing Team Lamborghini Huracán GT3 #82 + 2.220 secs.
3. Indy Dontje / Maximilian Buhk – MANN-FILTER Team HTP Mercedes-AMG GT3 #48+ 2.597 secs.
4. Mikkel Jensen / Timo Scheider – BMW Team Schnitzer BMW M6 GT3 #42 + 9.712 secs.
5. Robert Renauer / Mathieu Jaminet – Precote Herberth Motorsport Porsche 911 GT3 R #99 + 10.704 secs.
6. Timo Bernhard / Kevin Estre – KÜS Team75 Bernhard Porsche 911 GT3 R #17 + 11.076 secs.
7. Marvin Kirchhöfer / Daniel Keilwitz – Callaway Competition Corvette C7 GT3-R #1 + 11.494 secs.
8. Davide Rigon / Luca Ludwig – HB Racing Ferrari 488 GT3 #7 + 15.692 secs.
9. Andrea Caldarelli / Mirko Bortolotti – GRT Grasser Racing Team Lamborghini Huracán GT3 #63 + 19.280 secs.
10. Mike David Ortmann / Markus Winkelhock – BWT Mücke Motorsport Audi R8 LMS #24 + 22.182 secs.

IMG 2024
De kersverse ADAC GT Masters kampioenen.

Eindstand kampioenschap:
1. Robert Renauer Herberth Porsche 911 GT3 R 137 punten
1. Mathieu Jaminet Herberth Porsche 911 GT 3 R 137 punten
2. Kelvin van der Linde Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS 136 punten
2. Sheldon van der Linde Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS 136 punten
3. Daniel Keilwitz Callaway Corvette C7 R 123 punten
3. Marvin Kirchhöfer Callaway Corvette C7 R 123 punten

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet