VLN

VLN: Engel/Haupt/Metzger bezorgen Black Falcon de zege in VLN7. Dusseldorp/Dumbreck derde

De combinatie Maro Engel/Hubert Haupt/Manuel Metzger hebben met de Black Falcon Mercedes AMG GT3 de zevende wedstrijd van het VLN kampioenschap op hun naam geschreven. De Frikadelli Porsche 911GT3 R van de combinatie Norbert Siedler/Lance David Arnold eindigde na een spannende strijd als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto's VLN/Mercedes

Start
In VLN7 draaide alles om strategie.

Engel/Haupt/Metzger bezorgen Black Falcon de zege in VLN7. Dusseldorp/Dumbreck derde
Bij de zevende VLN wedstrijd nam de WTM Ferrari F488 van de combinatie Weiss/Kainz/Krumbach direct de leiding. De Walkenhorst BMW M6 GT3 van de combinatie Tressson/Abbot/Adams viel vanaf pole snel terug maar zou gedurende de wedstrijd weer terrein veroveren en uiteindelijk als achtste eindigen.

In de openingsfase was er een spannende strijd tussen de Frikadelli Porsche 911 GT3 R van Bachler/Arnold en de WTM Ferrari en gedurende lange tijd reden zelfs beide Frikadelli Porsches aan de leiding.

Door een uitgekiende strategie kwam de Black Falcon Mercedes AMG GT3 al in de beginfase aan de leiding. Al na vier ronden kwam de Black Mercedes AMG GT3 voor zijn eerste stop naar binnen. Daarbij profiteerden zij van een Code 60 en was men ook niet direct betrokken van de tijdrovende duels aan de kop. Men besloot om Maro Engel een dubbele stint te laten rijden en kwam daardoor in de negende ronde voor het eerst aan de leiding.

VLN-1537638800 Black Falcon Mercedes meets Black Falcon Porsche.


In de 12e ronde nam Metzger voor de eerste maal het stuur over en liet onder droge weersomstandigheden zelfs nog de snelste ronde noteren. In de 20e ronde kwam de AMG Mercedes GT3 voor zijn laatste stop naar binnen. Uiteindelijk bleek men bij Black Falcon over de juiste strategie te beschikken. Haupt kwam na 28 ronden met een voorsprong van ruim 15 seconden op de Frikadelli Porsche als eerste over de streep. Voor Black Falcon betekende het de tweede VLN overwinning dit jaar. Eerder won men het seizoenshoogtepunt, de zesuurswedstrijd medio augustus. De door Black Falcon gekozen strategie hing echter wel aan een zijden draadje. Zonder Code 60 was de Black Falcon Mercedes zeker zonder brandstof gekomen.

Het team van Frikadelli had in de slotfase veel geïnvesteerd om op de leidende Mercedes in te lopen. Maar het mocht niet zo zijn. Lance David Arnold: "Als er geen Code 60 geweest was,hadden wij een zeer goede kans gehad.Norbert Siedler: "De tweede plek is OK. Een mooie teamprestatie werd met een podiumplek beloond."

mercedesamgcustomerracing vln7 2018 12
Black Falcon Mercedes GT4 meets Black Falcon Mercedes GT3

De als derde geëindigde combinatie Dumbreck/Dusseldorp was niet echt tevreden. Peter Dumbreck: " Over één ronde loopt onze BMW super. Maar waarmee wij moeilijkheden hebben is het inhalen. Gewoon deprimerend!"Spannend was het ook in de Cayman GT4 Trophy. Hier bedroeg het verschil tussen de winnende Manthey Racing Porsche en Mühlner Porsche slechts 1.095 secs.In de SP10 klasse behaalde de Black Falcon Team IDENTICA de derde klasse-overwinning voor Mercedes.

Maro Engel: "Wat een thriller op het einde. Wij hadden een strategie voor 28 ronden afgelegd en die werkte gewoon. Hubert en Manuel hebben evenals het team van Black Falcon megawerk verricht. De set-up van de AMG Mercedes GT3 was perfect en het was genieten vandaag."

Manuel Metzger: "Voor het team en mijn teamgenoten ben ik erg verheugd. Het was best wel spannend of het krap ging worden maar een Code 60 hielp ons in de laatste twee ronden behoorlijk."

Hubert Haupt: "Sensationeel, het werkte perfect. Met de brandstof was het krap maar alles verliep volgens plan. Complimenten aan Black Falcon voor een fantastische performance en ook aan Manuel en Maro voor een superwedstrijd. Ik ben erg blij."In de tussenstand van het kampioenschap ligt de racing one Ferrari van Stephan Köhler en Christiaan Kohlhaas nog steeds vooraan.

mercedesamgcustomerracing vln7 2018 04
Strategische overwinning voor Black Falcon.

Uitslag. Stand na 28 ronden
1. #6 Black Falcon / Mercedes AMG GT3 / Haupt, Engel, Metzger
2. #31 Frikadelli Racing / Porsche 911 GT3 R / Siedler, Arnold
3. #3 Falken Motorsport / BMW M6 GT3 / Dumbreck, Dusseldorp
4. #22 Wochenspiegel Team Monschau / Ferrari 488 GT3 / Weiss, Kainz, Krumbach
5. #30 Frikadelli Racing / Porsche 911 GT3 R / Abbelen, Schmitz, Müller
6. #11 Wochenspiegel Team Monschau / Ferrari 488 GT3 / Weiss, Menzel, Menzel
7. #2 GetSpeed Performance / Porsche 911 GT3 R / Jans, Böckmann, Hamprecht, Osieka
8. #35 Walkenhorst Motorsport / BMW M6 GT3 / Tresson, Abott, Adams
9. #36 Walkenhorst Motorsport / BMW M6 GT3 / Pittar, Ziegler, Buchardt
10. #4 Falken Motorsport / Porsche 911 GT3 R / Tandy, Ragginger, Vanthoor (SPX)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet