NASCAR

NASCAR Whelen: Succes voor Loris Hezemans op Hockenheim

Loris Hezemans heeft op Hockenheim zijn eerste NASCAR Whelen overwinning behaald. De Nederlander pakte in de Elite I klasse afgelopen zaterdag de zege en eindigde tijdens de tweede wedstrijd op zondag als tweede. Hezemans voert het Juniorenklassement aan. Doel van Hezemans is deelname aan de Xfinity series op Daytona begin januari.

Loris Hezemans Fraaie eerste NASCAR zege voor Loris Hezemans. Gaat hij kampioen worden en naar Daytona?

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Succes voor Loris Hezemans op Hockenheim
Tijdens de Elite I Semi Finale pakte Loris Hezemans met zijn Joep Hendriks Motorsports ingeschreven Ford Mustang op Hockenheim vanaf pole een overtuigende zege. Ondanks een herstart vijf ronden voor het einde wist Hezemans van start tot finish de leiding te behouden. De Israëliër Alon Day zette Loris vrijwel de gehele wedstrijd onder druk maar ging in een wanhopige poging om Hezemans te passeren in de rondte.

Loris Hezemans: "Van een wedstrijd zoals deze word ik erg blij. Wij moesten er hard voor werken en zo'n overwinning als deze smaakt zoet. Tot aan de laatste bocht was het close racen. Bijna verloor ik het tegen Alon Day, ik stond helemaal dwars. Na de pace-car stond ik onder behoorlijk veel druk. Alon vloog gewoon, maar hij verremde zich en ging in de rondte. Toen hij mij probeerde te passeren raakten we elkaar nog niet eens, maar ik greep wel de overwinning."

Marc Goossens eindigde met de Braxx Racing Chevrolet vanaf een negende startplek als tweede, terwijl oud-kampioen Lucas Lassere met de Mavi Mishumotors Camaro SS vanaf een achtste plek als derde wist te eindigen.

Marc Goossens: "Gelukkiger kon ik niet zijn. Tijdens de trainingen probeerden we iets met de set-up dat in de kwalificatie niet werkte. Maar met het verkeer voor me had ik veel geluk alsmede met de spin van Alon Day. Dit was als een overwinning voor mij."

Dominik Farnbacher eindigde met de Mishumotors Chevrolet als zesde tijdens zijn tweede NASCAR Whelen start en NASCAR legende Bobby Labonte pakte met een achtste plek zijn vierde Top 10 finish dit seizoen.

Gevecht Hezemans
Mooie gevechten tussen Hezemans en Day op Hockenheim.

De tweede Elite I wedstrijd leverde een overwinning op voor Alon Day, terwijl Loris Hezemans nu met een tweede plek genoegen moest nemen. Voor de seizoenfinale op 20/21 oktober kunnen Lassere, Day, Gabillon en Hezemans aanspraak op de titel maken. Dit belooft dus een zinderende finale te worden. Het verschil tussen de top 4 in het kampioenschap bedraagt 12 punten. Voor Day betekende het zijn 15e NASCAR Whelen overwinning. Bovendien heeft hij dit seizoen op elke NWES baan gewonnen.

Day: "Het was een bitterzoet weekend met mijn fout op zaterdag. Het spijt me voor het team, want daardoor liet ik best veel punten liggen. Zo'n tweede fout ga ik absoluut niet meer maken. Ik wist dat het vandaag niet gemakkelijk ging worden. En ook word ik er een beetje moe van om telkens maar racend te verdedigen. Loris beschikt over een fantastische auto. Het was een clean en prachtig gevecht. Net zoals de eerste keer op Zolder hoop ik daar komende racs weer een dubbeloverwinning te kunnen behalen."

Vanaf een zevende startplek wist Lucas Lassere met zijn Mishumotors Chevrolet als derde te eindigen. Lassere: "Een solide resultaat. Wij hadden nogal wat technische probleempjes dit weekend maar slaagden er toch tweemaal in om op het podium te belanden. Dank aan Mishumotors eigenaar Mirko Schultis Mavi en hun gasten die ons steunden. Tijd om te hergroeperen en de auto voor Zolder zo goed mogelijk voor te bereiden."
De leider in de tussenstand van het kampioenschap, Frederic Gabillon, maakte in de 11e ronde contact met een andere deelnemer en zakte naar de 20e plek terug. Tevens zakte hij in de tussenstand van het kampioenschap van de eerste naar de derde plek.

EA6A1353-NHT-3000
Mooie NASCAR gevechten op Hockenheim.

In de ELITE II series gingen de overwinningen resp. naar Ulysse Delsaux en Guillaume Deflandre. In de eerste wedstrijd zegevierde Delsaus en Willy Boucenna eindigde als tweede gevolgd door Guillaume Deflandre. R2 leverde een overwinning voor Deflandre op. Paul Guiod eindigde als tweede, gevolgd door Florian Venturi. Vanwege een startcrash moest de safetycar al vroeg in actie komen.

Reacties

  • 0
  • 0
   
  Racing-Fan 17 september 2018 20:15

  Eerste Nederlander die een officiële NASCAR race wint?

  • 0
  • 0
   
  Willem J. Staat 17 september 2018 22:19

  @Racing Fan. Klopt. Loris kan in Zolder zowel de Junior titel als het kampioenschap zelf winnen. Het winnen van beide of één van de twee titels betekent een paspoort voor een Amerikaanse Xfinity-wedstrijd.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 17 september 2018 23:34

  MooIe opsteker voor Loris. Zag wat beelden van beide races, opvallend was de (bijna) volstrekte afwezigheid van toeschouwers.

  • 0
  • 0
   
  Willem J. Staat 18 september 2018 08:03

  @Anonieme gebruiker. Te weinig promotie gemaakt. Leeft niet echt in Duitsland. Maar de DTM in haar beginjaren ook niet. 1988 zaten er tijdens de DTM Finale op Hockenheim ook maar 1500 man op de tribunes...... Alles heeft zijn tijd nodig.

  • 2
  • 0
   
  Caseykvt 18 september 2018 09:23

  Jammer dat ze niet (meer) op Venray racen. Nascar 'hoort' toch zeker wat ovals aan te doen!

  • 0
  • 0
   
  Dirk 18 september 2018 15:12

  Daarbij zijn de tribunes op de Hockenheimring ook mega groot. En inderdaad jammer dat ze niet meer in Venray racen, maar dat heeft vooral politieke redenen. Top voor Loris Hezemans, ben benieuwd of hij de klasse niet ontgroeit!

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 18 september 2018 16:15

  Inderdaad jammer, op Venray was het een goed bezocht evenement met een gemoedelijke sfeer. Ik hoop dat ze nog eens terugkomen.

  • 0
  • 0
   
  Racing-Fan 18 september 2018 18:22

  @Dirk: Wat voor politieke redenen?

  • 0
  • 1
   
  Willem J. Staat 18 september 2018 19:17

  @Anonieme gebruiker. Het niet voldoen aan de eisen die overkoepelende organisaties stellen. En het is niet verstandig om hier verder over te discussiëren. Daar ligt de bal bij betrokkenen.

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 19 september 2018 17:41

  Allereerst de felicitaties aan Loris Hezemans! Helaas is recent door de heer Bleekemolen een boekje open gedaan over het sjoemel verleden van Hezemans. Hopelijk gaat NASCAR ook zijn auto binnenste buiten keren, zoals eerder bij Alon Day is gebeurt en hij daardoor ook gediskwalificeerd is. Dit kan de naam Hezemans weer volledig zuiveren.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet