NASCAR

Brad Keselowski bezorgt Team Penske 500e overwinning in chaotische Play Off opener Las Vegas

Brad Keselowski heeft het team van Roger Penske in een chaotische Play Off opener op de Las Vegas Motor Speedway haar 500e overwinning bezorgd. Ongeacht welke raceserie beloofde teambaas Roger Penske een zware beloning voor de eerste coureur die dit afgelopen weekend wist te presteren. Die 500e overwinning had ook in de Supercars of Indycars kunnen zijn. De wedstrijd op Las Vegas ontaardde in een bandendrama waarbij de kritiek op de firma Goodyear achteraf niet mals was.

Brad Keselowsi 1
Brad Keselowski schreef geschiedenis in Las Vegas. De 500e overwinning voor één van de meest succesvolle autosport teams ter wereld. Dat van Roger Penske.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Brad Keselowski bezorgt Team Penske 500e overwinning in chaotische Play Off opener Las Vegas
Van de 16 Play Off kandidaten eindigden er maar zeven in de Top 10. De rest eindigde zelfs buiten de Top 20. Verschillende coureurs werden het slachtoffer van de Goodyear banden. Kevin Harvick werd door een klapband het hardst getroffen. JGR-coureur Erik Jones kon hem in de 148e ronde niet meer ontwijken. Een harde klap tegen de muur waarbij beide coureurs gelukkig ongedeerd bleven.

Kevin Harvick: " Vanaf begin zat er gewoon iets fout toen wij deze banden begonnen te gebruiken. Rotzooi waarmee je Russische roulette speelde zodra je ermee begon te race. Loose, blaren, te weinig druk..... We hadden een fantastische auto maar waren niet in staat om iets te doen. Ik haat dit voor iedereen hier."

Start Las Vegas 1 Start van een historische wedstrijd op Las Vegas. De Play Offs zijn begonnen. Goodyear werd spelbreker.

In de 213e ronde deed zich een soortgelijk incident voor. Jamie McMurray, die niet in de Play Offs zit, werd eveneens het slachtoffer van een klapband en in een identieke situatie met de Harvick Jones crash, Chase Elliott kon McMurray niet meer ontwijken. Een harde klap waarbij Elliott vermoedelijk een schouderblessure opliep maar waarschijnlijk geen wedstrijd behoeft te missen.

In de 257e ronde werden Jimmie Johnson en Alex Bowman eveneens het slachtoffer van een lekke band. Mogelijk het gevolg van contact met andere deelnemers. Bowman werd als 19e geklasseerd en Johnson als 22e. Vrijwel de gehele middag had Johnson zich in de Top 10 bevonden.

Een zware crash tussen de SHR teamgenoten Clint Bowyer en Kurt Busch veroorzaakt in de 266e ronde een rode vlag situatie. Ook Michael McDowell en David Ragan waren erbij betrokken.

Martin Truex Jr
Martin Truex Jr. won het eerste wedstrijdsegment.

Het eerste wedstrijd segment leverde een zege voor Martin Truex Jr. op terwijl Brad Keselowski door een uitgekookte Penske strategie het tweede op zijn naam schreef. Het begin van het derde wedstrijdsegment zag een Penske Top 3 met Keslowski, Logano en Blaney aan de kop, gevolgd door Martin Truex Jr. die 65 ronden voor het einde de kop overnam. 35 ronden voor het einde zeilde Kyle Busch van de baan en beschadigde daarbij in het gras zijn front splitter. Na de herstart nam Ganassi-coureur Kyle Larson kortstondig de leiding over. Vervolgens ging Denny Hamlin op identieke wijze als Busch van de baan en beschadigde daarbij zijn frontspliter zodanig dat hij moest opgeven.

Vervolgens moest vanwege de crash tussen Kurt Busch en Clint Bowyer korte tijd met een Code Rood onderbroken worden. Na de herstart nam Keselowski opnieuw de leiding en kan tot 7 oktober heel rustig slapen. Want dan begint de Round of 12 waarbij vier coureurs uit de Play Offs moeten afvallen. Volgende week is de volgende wedstrijd in Richmond en over twee weken wordt voor de eerste maal op "Roval" van Charlotte gereden.

Keselowski zege
Historisch moment voor Team Penske. 500 overwinningen. Wie doet het ze na?

Uitslag
1. Brad Keselowski Ford 272 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 272 ronden
3. Martin Truex Jr. Toyota 272 ronden
4. Joey Logano Ford 272 ronden
5. Ryan Blaney Ford 272 ronden
6. Aric Almirola Ford 272 ronden
7. Kyle Busch Toyota 272 ronden
8. Daniel Suarez Toyota 272 ronden
9. Ryan Newman Chevrolet 272 ronden
10. Paul Menard Ford 272 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet