IndyCar

Indycar: Scott Dixon wint vijfde Indycar titel op Sonoma. Zege voor Ryan Hunter Reay

Zowel Scott Dixon als Ryan Hunter Reay wisten wat zij op Sonoma moesten doen. Hunter Reay moest winnen en Dixon behoefde alleen maar de wedstrijd uit te rijden. Missie volbracht door beide rijders. In de 85 ronden tellende wedstrijd reed Hunter Reay 80 ronden aan de leiding en Dixon en eindigde waar hij begon. Als tweede.


Start Sonoma
Start van de allerlaatste Indycar-wedstrijd in 2018 op Sonoma. RHR neemt direct de leiding.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Scott Dixon wint vijfde Indycar titel op Sonoma. Zege voor Ryan Hunter Reay
Een tweede plek was voor Ganassi-coureur Scott Dixon voldoende om voor de vijfde maal Indycar kampioen te worden. Dixon beschikte over een voorsprong van 29 punten op Alexander Rossi maar die was direct vanaf begin door een aanrijding met zijn teamgenoot Marco Andretti eigenlijk kansloos geworden. Rossi liep daarbij een lekke band op en beschadigde tevens zijn voorvleugel. Vanaf dat moment behoefde Dixon RHR alleen maar te volgen en was meer dan content met zijn tweede plek. Het betekende voor Dixon weer een Astor Cup en een bonus van een miljoen dollar.

Met zijn vijfde titel passeerde Dixon Mario Andretti, Dario Franchitti en Sebastien Bourdais die allen vier titels op hun CV hebben. Alle titels werden door Dixon bij het team van Chip Ganassi gewonnen. Een team waarvoor hij maar liefst 17 achtereenvolgende jaren actief is. Voor het team van Chip Ganassi betekende het overigens de 12e titel. Op de eeuwige ranglijst staat Dixon met 44 overwinningen overigens als derde genoteerd.

Dixon dochtertje
Scott Dixon wordt door zijn dochtertje gefeliciteerd.


Scott Dixon: "Vrijwel de gehele wedstrijd dacht ik aan dingen die wij niet onder controle zouden kunnen hebben. Neutralisaties die het gehele veld door elkaar zouden gooien. Maar er gebeurde gewoon niets. Het was een cleane wedstrijd maar mentaal veeleisend. Vijfde kampioenschap en ik ben maar een klein onderdeeltje in het team van Chip Ganassi Racing. Ik voel mij erg gelukkig om met deze mensen te mogen samenwerken.

Dixon Race
Dixon op weg naar zijn vijfde Indycar titel. Een absolute legende nu.

Ik kan iedereen niet genoeg bedanken evenals mijn teamgenoot Ed Jones. Zonder hard werken kun je dit niet bereiken. Dank aan PNC waardoor de level weer een stap hoger kwam te liggen. Ook wil ik de andere teams bedanken waartegen ik gestreden heb. Penske en Andretti. Rossi heeft fantastisch werk verricht. Een groot talent dat zeker kampioenschappen gaat winnen. Bij dit soort situaties voel je eigenlijk aan dat het nooit meer gaat gebeuren."

Scott Race
Gedurende de gehele wedstrijd bevond Scott zich in tweede positie.

Chip Ganassi: " Zowel op als buiten de circuits is Scott gewoon de man. Als je een stuk steen neemt, injecteer er wat hersens in, beitel het uit en dat is Scott Dixon. Als je over records praat dan bevindt Scott Dixon zich in dezelfde groep als Mario en al dat soort jongens."

Na de eerste ronde viel Alexander Rossi naar de 25er plek terug. Maar gaf het niet op. Hij deed wat hij het gehele seizoen gedaan had en begon aan een fraaie inhaaljacht waarbij uiteindelijk als zevende zou eindigen. Om de titel te behalen kwam Rossi 57 punten te kort.

Alexander Rossi
Pech voor Alexander Rossi.

Rossi: "Pech ik dacht dat we een goede start hadden maar het waren twee auto's die voor hetzelfde stukje asfalt gingen. Maar het team verrichtte fantastisch werk. Ze brachten mij terug in een positie voor het geval er iets met Scott zou gebeuren. Ik wist dat we maar één procent kans hadden. Daarom ben ik in de aanval gegaan om zoveel mogelijk posities terug te winnen.

Rossi Stop
Goed crewwork bij Andretti Autosport.

Het was natuurlijk nogal ongelukkig van wat er in Turn 1 gebeurde. Het is een situatie waarvan je de replay telkens weer wil zien maar uiteindelijk was het een heel goed jaar en ik ben erg dankbaar voor de steun die wij dit seizoen hebben mogen ontvangen. Wij zaten er dichtbij en zullen volgend jaar sterker terugkomen. Scott Dixon is maatstaf. Een vijfvoudig kampioen die het 100 procent verdient en we gaan hard werken om hem volgend jaar wel te kunnen verslaan."

RHR Race 1
Ryan Hunter Reay op weg naar zijn 18e Indycar-overwinning.

Voor Ryan Hunter Reay betekende het zijn 18e Indycar-overwinning. Sinds 2003 is hij in de American Open Wheel Scene actief. Eerst in Champcar en later in Indycar. Voor RHR betekende het zijn 18e overwinning en staat op de eeuwige ranglijst als 26e genoteerd.

Ryan Hunter Reay: " Prachtig om vanaf pole de meeste ronden op kop te rijden. Een ideale wedstrijd. Voor de fans niet het meest opwindende ding. Maar vanuit het oogpunt als rijder en teameigenaar gewoon ideaal. Het leek erop alsof er aan de wedstrijd geen einde zou komen. En dat gebeurt als je eenzaam op kop ligt."

Hunter Reay
Hunter Reay was meer dan tevreden.

Hunter Reay versloeg Scott Dixon met een voorsprong van 2.7573 secs. Penske-coureur Will Power eindigde als derde maar ook derde in de eindstand van het kampioenschap. Hunter Reay volgt als vierde terwijl titelverdediger Josef Newgarden met een vijfde plek genoegen moet nemen. In de wedstrijd eindigde hij als achtste.

Regerend Indy Lights kampioen Patricio O'Ward kwam in zijn allereerste Indycar wedstrijd als negende over de finish.

O Ward R1
Van Patricio O"Ward gaan we in de toekomst veel horen. Onthoud deze naam maar alvast. Misschien nu al in de notitieboekjes van Roger Penske en Chip Ganassi genoteerd?

Patricio O'Ward: "Een fantastisch weekend waarin we veel geleerd hebben. Als rijder wil je op je kwalificatiepositie of hoger eindigen. Maar voor een eerste maal was het superwedstrijd met vier perfecte stops. Ben erg tevreden en wil volgend jaar nog sterker terugkomen."

Ganassi crew
Het kampioensteam van 2018

In 2019 bestaat het Indycar kampioenschap uit 17 races en begint traditioneel in St. Petersburg en eindigt voor de eerste maal sinds jaren weer op Laguna Seca.

Uitslag
1. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 85 ronden
2. Scott Dixon Dallara Honda 85 ronden
3. Will Power Dallara Chevrolet 85 ronden
4. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 85 ronden
5. Marco Andretti Dallara Honda 85 ronden
6. Sebastien Bourdais Dallara Honda 85 ronden
7. Alexander Rossi Dallara Honda 85 ronden
8. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 85 ronden
9. Patricio O'Ward Dallara Chevrolet 85 ronden
10. Ed Jones Dallara Honda 85 ronden

Indycars laatste maal
The Party is over.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet