Formule 1

Formule 1: Magistrale Hamilton houdt Verstappen van eerste pole

Hamilton

Een magistrale ronde van Lewis Hamilton heeft voorkomen dat Max Verstappen de eerste poleposition uit zijn carrière behaalde. Op het circuit waar Mercedes verwachtte het onderspit te delven, steeg Hamilton voor de zoveelste keer dit jaar boven zichzelf uit. Hij zette zijn directe concurrent Vettel op 0.613. Tot overmaat van ramp voor Vettel steeg ook Max Verstappen boven zichzelf uit. Red Bull kwam in de trainingen nog niet in de buurt van Mercedes en Ferrari, Verstappen had zelfs in de kwalificatie nog motorproblemen, maar Verstappens eveneens magistrale ronde brengt hem op de voorste startrij, naast de wereldkampioen. Een extra zorg voor Vettel, die op p3 start en morgen dus net als vorig jaar met Verstappen moet afrekenen.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Mercedes en Red Bull

Mercedes neemt risico
De drie topteams hoeven zich in Q1 doorgaans geen zorgen te maken, maar Mercedes maakt het zichzelf in Singapore moeilijk. Het team wil hypersofts besparen, maar is op de ultrasofts niet ultrasnel. Hamilton blijft wel op de baan, maar zijn banden zijn niet meer top. "Jullie moeten beter naar me luisteren, ik kan niet sneller", bijt hij het team toe. De Brit zakt op de tijdenlijst weg tot p14, maar komt met de schrik vrij. Het heeft geluk dat Magnussen de snelheid niet kan vinden en op p16 staat terwijl Grosjean de vierde tijd klokt, en dat Vandoorne maar liefst 8 tienden toegeeft op zijn teamgenoot.

Ferrari beetje dom
Mercedes heeft geleerd van Q1 en rijdt in Q2 meteen op hypersofts haar p2 en p5. Nu is het echter Ferrari dat risico's neemt en op ultrasofts naar buiten gaat. Een bijzonder vreemde keuze: waarom nemen ze het risico als Mercedes zojuist heeft laten zien dat het niet werkt? Nu klokken Vettel en Räikkönen de 10e en 15e tijd en moeten ze in de laatste minuten die fout nog rechtzetten. Een klein foutje, onoplettend verkeer of een gele of rode vlag zou Ferrari's weekend verpesten. Gelukkig komt het niet zo ver en rijden Räikkönen en Vettel naar p1 en p6.

Wie redden het niet? Alonso, Sainz, Leclerc, Ericsson en Gasly.

Wat kan Verstappen?
Hoewel de verwachtingen voor Singapore hoog waren, leek Red Bull tijdens de trainingen toch weer flink tekort te komen op Ferrari en Mercedes. De eerste twee kwalificatiesessies geven echter weer hoop, want ze zitten er goed bij. Is dat ook nog het geval als de andere teams in Q3 het vermogen weer opschroeven?

Hamilton buitenaards
In de eerste stint zet Lewis Hamilton een buitenaards goed rondje neer. Op de baan waar Mercedes aan schadebeperking zou gaan doen, is de wereldkampioen 0.6 sec. sneller dan Vettel, 0.7 dan Bottas en 1.3 dan Räikkönen. De enige man die nog een béétje in de buurt komt, is ... Max Verstappen. Hij rijdt ook een fantastische ronde en klokt de tweede tijd, op 0.319 van Hamilton.

Verstappen

Kluunden beide Ferrari's zo mis, of waren Hamilton en Verstappen zo snel? De tweede stint zal het antwoord geven. Räikkönen komt als eerste, maar weet zijn vijfde plek niet te verbeteren. Hamilton komt daarna, maar die kan de magie niet herhalen. Bottas blijft vierde en ook Vettel lukt het niet om zijn eigen tijd te verbeteren. Verstappen slaagt er ook niet in, maar hij mag morgen wel vanaf de voorste startrij starten. Tussen de twee titelkandidaten kan hij morgen misschien profiteren van hun titelzorgen.

Hamilton uitzinnig
Lewis Hamilton scoort wel vaker poleposition, maar zijn lichaamshouding en de reactie van zijn team bewijzen hoe bijzonder dit rondje was. "Wow, die ronde voelde echt magisch. Ik weet niet waar dat vandaan kwam, maar alles kwam bij elkaar in dat ene rondje. Ik ben echt overweldigd, mijn hart gaat tekeer. Tijdens het rondje voelde ik al dat het speciaal was, alles was perfect op de limiet. Ik kan me niet herinneren ooit zo'n goede ronde te hebben gereden."

Ook Verstappen dik tevreden
De magie van de wereldkampioen houdt Verstappen nog steeds van zijn eerste pole, maar het zal zijn humeur niet verpesten. "Dit voelt als een overwinning. Ik had vandaag zoveel problemen met de motor, tot in de kwalificatie aan toe. Om dan nog de tweede tijd te rijden, bewijst wel dat we een geweldige auto hebben. Morgen moeten we zorgen voor een cleane start. Er zijn nog wel wat zorgen om de motor, maar de auto is in ieder geval goed."

Vettel teleurgesteld
Waar twee man dolblij zijn, is de nummer drie des te teleurgestelder. "We wilden pole, dat is niet gelukt. Het was geen ideale kwalificatie, tijdens de outlaps was het zo druk dat het bijna een mini-race werd. Maar dat kun je niet de schuld geven, want we hadden twee kansen en het lukte beide keren niet. Het maakt het voor morgen moeilijker, maar ik denk dat we een goede auto hebben." Een hoopvolle troost voor Vettel: dit jaar is degene die op zaterdag het hardst juicht regelmatig niet dezelfde als op zondag.

Uitslag kwalificatie Singapore
1. Lewis Hamilton, 1:36.015
2. Max Verstappen, op 0.319
3. Sebastian Vettel, op 0.613
4. Valtteri Bottas, op 0.687
5. Kimi Räikkönen, op 0.7798
6. Daniel Ricciardo, op 0.981
7. Sergio Perez, op 1.970
8. Romain Grosjean, op 2.305
9. Esteban Ocon, op 2.350
10. Nico Hülkenberg, op 2.573

11. Fernando Alonso, 1:38.641
12. Carlos Sainz, 1:38.716
13. Charles Leclerc, 1:38.747
14. Marcus Ericsson, 1:39.453
15. Pierre Gasly, 1:39.691

16. Kevin Magnussen, 1:39.644
17. Brendon Hartley, 1:39.809
18. Stoffel Vandoorne, 1:39.864
19. Sergey Sirotkin, 1:41.263
20. Lance Stroll, 1:41.334
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet