GT

GT: Timo Bernhard/Kevin Estre "provisonal" winnaars R1 ADAC GT Masters Sachsenring

Zowel de Porsche 911 GT 3 R van Küs Team 75 Bernhard als het Precote Herbert exemplaar werden na de kwalificatie gediskwalificeerd. De Küs 75 Team Bernhard Porsche veroverde aanvankelijk de pole. Beide teams hadden de Gurney flaps met tape aan de auto bevestigd. Hetgeen niet conform reglement was. Küs Team 75 Bernhard ging echter tegen deze beslissing in beroep en verscheen pas op het allerlaatste moment op de grid. De tweede Küs Team 75 Bernhard Porsche van Bachler/De Leener en de Precote Herbert Porsche van Robert Renauer/Mathieu Jaminet vertrokken vanaf de achterste startrij.


2018 Start 2
De tweede start verliep vlekkeloos. Timo Bernhard neemt direct de leiding voor de Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS en de Zakspeed AMG GT3 Mercedes.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Timo Bernard/Kevin Estre "provisional" winnaars R1 ADAC GT Masters Sachsenring
Nadat het team van Küs Team 75 Bernhard tegen de de beslissing van de sportcommissarissen in beroep was gegaan, mocht men op het allerlaatste moment alsnog vanaf pole aan de wedstrijd deelnemen.Mocht het beroep van Küs Team 75 Bernhard worden toegewezen dan verandert er niets in de uitslag. Wordt het beroep afgewezen dan zijn de Zuid-Afrikaanse broers Kelvin/Sheldon van der Linde met de Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS winnaar. Kevin Estre kwam met een voorsprong van ruim 4.8 secs. op Kelvin van der Linde als eerste over de streep. Voor de als derde geklasseerde Nicolai Sylvest/Kim Luis Schramm in de Zakspeed Mercedes AMG GT3 betekende het hun eerste podiumresultaat dit seizoen. Voor Timo Bernhard betekende het zijn allereerste ADAC GT Masters zege en voor Kevin Estre inmiddels zijn zevende.

2018 Dontje
Indy Dontje moest nogal wat tegenstanders achter zich houden bij de start.

De eerste start moest worden afgebroken omdat het startveld zich gewoon niet goed gesorteerd had. De tweede start verliep zonder problemen Nürburgring recordhouder Timo Bernhard nam direct de leiding voor de Montaplast Audi van Sheldon van der Linde en de Zakspeed Mercedes AMG GT3 van de Deen Nicolai Sylvest.

2018 Pommer incident
Markus Pommer is het onschuldige slachtoffer van een aanrijding tussen Kirchhöfer en Geipel

In de tweede ronde moest er voor de eerste maal geneutraliseerd worden. De Callaway Corvette C7 R van Marvin Kirchhöfer ging bij de Yacco Racing Audi R8 van Phillipp Geipel op een behoorlijk agressieve manier in de aanval. De touché van Kirchhöfer resulteerde in het feit dat de Audi R8 hardhandig in de grindbak zijn Waterloo vond terwijl HTP Mannfilter Mercedes van Markus Pommer het onschuldige slachtoffer was en eveneens de strijd moest staken. Het betekende in ieder geval dat de Top 3 in het kampioenschap qua punten met lege handen naar huis ging. In de vanwege de gestrande GRT Lamborghini van Christian Engelhart opnieuw geneutraliseerd worden.


2018 Geipel Off
Geipel gaat er hard af.

Vervolgens veranderde er tot aan de pitwindow weinig meer. De No 63 Lamborghini van Bortolotti/Calderari kreeg vanwege een te korte stop een sanctie opgelegd, maar na 35 ronden staakten zij na een touché met de Schnitzer BMW M6 GT3 de wedstrijd. Beiden werden resp. nog wel als 27e 28e geklasseerd.

2018 Scheider Buhk
Mooi gevecht tussen Timo Scheider en Maxmilian Buhk voor P4

De enigen die een beetje profiteerden waren Indy Dontje en Maximilian Buhk met de HTP Mannfilter Mercedes AMG GT3. Gedurende de gehele wedstrijd was HTP Mercedes AMG GT3 in een boeiend duel met de Schnitzer BMW M6 GT3 van de combinatie Mikkel Jensen/Timo Scheider verwikkeld.

Beide BMW's gingen tijdens de kwalificatie erg laat de baan op. Voor Jensen resulteerde het in een vijfde tijd. Scheider en Buhk leverden een mooi duel in de slotfase waardoor BWT Mücke Audi's van Stefan Mücke, Markus Winkelhock en Christopher Haase eveneens de aansluiting wisten te vinden.

2018 Ring Police
Derde Pirelli Trophy-overwinning voor Slooten/Luhr.

Voor Team Rosberg werd het overigens andermaal een Top 10 resultaat dit seizoen. De combinatie Vainio/Beretta eindigde als 10e. Zij hadden zich als twaalfde gekwalificeerd. In de Pirelli Trophy ging de overwinning voor de derde maal dit seizoen naar de combinatie Jan Erik Slooten/Lucas Luhr met de IronForce by Ring Police Porsche 911 GT3 R.

2018 BMW Off
De tweede Schnitzer BMW van Marshall/Bouveng doet een aanval op uw verslaggever.

Timo Bernhard: "Bij de drie herstarts na de safetycarfases heb ik goed opgelet dat ik goed wegkwam en de banden en remmen op temperatuur gehouden. Met Sheldon en Nicolai stonden er al twee wilde jongeren in de startblokken. De auto was erg goed. Sheldon kon het tempo gedeeltelijk goed bijhouden. Maar voor het gat dat ik sloeg moest ik hard werken. Ik wilde de auto met een voorsprong aan Kevin overgeven."

2018 Team Kus Bernhard Porsche Grid
Eigenlijk een beetje obscene vertoning de polesitter verschijnt na beroep toch op P1 op de grid.......

Kevin Estre: Timo had vanaf pole een goede start Telkens had hij een kleine voorsprong die door de safetycar teniet ging. Met een vroege pitstop beschikte het team over een uitstekende strategie. Zeker omdat we op "het verkeer" inliepen. Ik had direct een goede "Out lap" waardoor ik mijn voorsprong wist te vergroten. Blij voor het team dat hard gewerkt heeft. Na de eerste podiumklassering van onze teamcollega's in Zandvoort is het ons nu ook gelukt."

2018 Bernhard Estre
De "Provisional" winnaars.....

Uitslag(Provisional)
1. Timo Bernhard / Kevin Estre – KÜS Team75 Bernhard Porsche 911 GT3 R #17 59.23.855
2. Kelvin van der Linde / Sheldon van der Linde – Montablast by Land-Motorsport Audi R8 LMS #28 + 4.822 secs.
3. Kim Luis Schramm / Nicolai Sylvest – Team Zakspeed BKK Mobil Oil Racing Mercedes-AMG GT3 #20 + 22.300 secs.
4. Mikkel Jensen / Timo Scheider – BMW Team Schnitzer BMW M6 GT3 #42 + 28.407 secs.
5. Indy Dontje / Maximilian Buhk – MANN-FILTER Team HTP Mercedes-AMG GT3 #48 +28.751 secs.
6. Jeffrey Schmidt / Stefan Mücke – BWT Mücke Motorsport Audi R8 LMS #26 + 29.233 secs.
7. Mike David Ortmann / Markus Winkelhock – BWT Mücke Motorsport Audi R8 LMS #24 + 20.283 secs.
8. Ricardo Feller / Christopher Haase – BWT Mücke Motorsport Audi R8 LMS #25 + 30.305 secs.
9. Alex Riberas / Christopher Mies – Montaplast by Land-Motorsport Audi R8 LMS #29 + 37.233 secs.
10. Aaro Vainio / Michele Beretta – Team Rosberg Lamborghini Huracán GT3 #53 + 37.666 secs.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet