24H Series

24H Series: RAM Racing op laatste moment naar pole-position 24H Barcelona

1 GT Ram Racing

De RAM Racing Mercedes-AMG GT3 (#5, Remon Leonard Vos / Tom Onslow-Cole / Yelmer Buurman / Rik Breukers) heeft op de allerlaatste vliegende ronde van de sessie de pole-position voor de 20e editie van de Hankook 24H BARCELONA veroverd. Tom Onslow-Cole veroverde op het 4,655 kilometer lange Circuit de Barcelona Catalunya met een marge van slechts 0.015 seconden de tweede algehele pole-position van het seizoen voor het Britse team in de 24H Series.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: 24H Series

De #5 Mercedes streed de hele sessie om de eerste plaats met de leiders in de tussenstand van het Europees kampioenschap in de 24H GT Series, PROsport Performance (#85, Charles Putman / Charles Espenlaub / Joe Foster / Adam Christodoulou). Dalende temperaturen en het risico op regen zorgde ervoor dat de beide teams in de slotfase van de sessie van een uur regelmatig hun tijden verbeterden. Uiteindelijk zat de kop van het veld zo dicht bij elkaar, dat de rondetijden van de top vijf minder dan een halve seconde uiteen lagen.

"We hadden op onze voorgaande run al een megaronde, maar toen werden we in de laatste bocht opgehouden door een van de andere auto's uit de klasse A6", vertelde een blije Tom Onslow-Cole tegen Andrew Marriott van radiolemans.com. "We wisten dus zeker dat we de snelheid hadden, en daarom was het de juiste beslissing om nog een set banden te pakken en nog een poging te wagen."

PROsport Performance completeerde de volledige eerste startrij voor Mercedes in de Hankook 24H BARCELONA van morgen dankzij een sterk optreden van Adam Christodoulou. De R-Motorsport-Aston Martin V12 Vantage GT3 (#620, Andreas Baenziger / Peter Leemhuis / Markus Lungstrass / Jake Dennis) start vanaf de derde plaats bij het debuut van het team in de 24H SERIES, gevolgd door de derde auto uit de A6-Am-klasse, de Hofor-Racing Mercedes-AMG GT3 (#1 Michael Kroll / Chantal Prinz / Roland Eggimann / Kenneth Heyer / Christiaan Frankenhout).

De racewinnaars van Portimão, Bohemia Energy racing with Scuderia Praha (#11, Jiří Písařík / Josef Kral / Matteo Malucelli), reden de tweede tijd in de klasse A6-Pro en starten daarmee vanaf de zesde plaats, net achter de Car Collection Motorsport-Audi R8 LMS (#33, Ali Çapan / Stefan Aust / Alex Autumn / Isaac Tutumlu Lopez / Ivan Pareras). In het puntenklassement van het Europees kampioenschap in de 24H GT SERIES ligt de Ferrari 488 GT3 slechts vijf punten achter op PROsport Performance. Het team streeft in Barcelona naar de derde algehele zege van het seizoen. De ROFGO Racing-Mercedes-AMG GT3 (#31, Roald Goethe / Stuart Hall / Daniel Brown / Thomas Jaeger) start als derde in de A6-Pro-klasse en als zevende algemeen bij het eerste optreden in de serie sinds de GT-winst eerder dit jaar op Silverstone.

  1 SPX Leipert Motorsport

De Leipert Motorsport-Lamborghini Huracán Super Trofeo (#10, Harald Schlotter / Marcus Påverud / Anthony Lambert / Morgan Haber) eindigde bovenaan in de SPX-klasse, voor de Vortex V8-Vortex 1.0 (#204, Julien Boillot / Philippe Burel / Stephane Cottrell / Victor Fernandes) en de True-Racing-KTM X-BOW (#116, Reinhard Kofler / Laura Kraihamer / Naomi Schiff / Eike Angermayr / Klaus Angerhofer). Alle drie de teams hebben goede kansen om in Barcelona de zesde verschillende winnaar van 2018 in de SPX-klasse te worden.

De EBIMOTORS-Porsche 991-I Cup (#73, Lino Curti / Carlo Curti / Marco Frezza / Federico Curti) reed de snelste tijd in de 991-klasse, waarin het Italiaanse team de derde klassezege uit vier deelnames dit seizoen in de 24H SERIES nastreeft. De leiders in de tussenstand van de 991-klasse, IDEC SPORT RACING (#75, David Abramczyk / Stephane Adler / Romain Vozniak / Christophe Cresp / Frank Mechaly), eindigden in de kwalificatie op de tweede plaats, net voor titelrivalen Porsche Lorient Racing (#65, Jean-François Demorge / Alain Demorge / Gilles Blasco / Mathieu Pontais).

Verderop in het veld begonnen de winnaars van de Hankook 24H Barcelona van vorig jaar, de NM Racing Team-Ginetta G55 GT4 (#215, Nikolay Dmitriev / Maxime Guillemat / Lluc Ibáñez / Max Llobet / Xavier Lloveras) sterk aan hun terugkeer in de serie voor eigen publiek met de pole-position in de GT4-klasse, voor de Ginetta-merkgenoten Endurance Team Romania (#446, Sergiu Nicolae / Fabrizio Broggi / Mike Simpson). De leiders in de tussenstand van de GT4-klasse, QSR Racingschool Mercedes-AMG GT4 (#254, Mario Timmers / Bert Redant / Michiel Verhaeren / Jimmy de Breucker / Hubert Haupt), completeerden de top drie in de klasse tijdens de kwalificatie.

  Impression15


CWS Engineering behaalt TCE-pole-position
CWS Engineering heeft de eerste en de derde plaats behaald in de kwalificatie van de TCE-divisie voor de 20e editie van de Hankook 24H Barcelona. Daarbij was de #278 Ginetta G55 GT4 (Michael Jensen / Nick Adcock / Adam Hayes / Matthew Nicoll-Jones / Finlay Hutchison) bijna een seconde sneller dan de zusterauto met het nummer 178.

Matthew Nicoll-Jones reed op het 4,655 kilometer lange Circuit de Barcelona Catalunya een tijd van 1:55,388 minuten, minder dan een tiende sneller dan de als tweede geklasseerde TCE-auto. Opmerkelijk genoeg was de Britse rijder pas gisteravond door zijn team gevraagd voor deelname. Voorafgaand aan de kwalificatie had hij slechts drie ronden op het circuit gereden.

"Ik kreeg gisteravond laat pas een telefoontje. Mijn spullen waren nog niet eens gewassen, want een paar dagen geleden reed ik nog in Hongarije", zei Matt Nichol-Jones tegen Andrew Marriott van radiolemans.com. "Bovendien ben ik nog nooit eerder hier geweest. De auto is echter heel goed, ik heb veel ervaring met Ginetta's en ik verheug me op de rest van het weekeinde."

De AC Motorsport-Audi RS3 LMS (#888, Laurent Piguet / Alexandre Renneteau / Stephane Perrin / Vincent Radermercker) behaalde in Barcelona voor de tweede keer dit jaar de TCR-pole-position, terwijl de tweede CWS-auto (#178, Colin White / James May / Paul May / Steven Wells) de top drie in het algemeen klassement van de TCE-divisie completeert, hoewel het vermoeden van een probleem met een aandrijfas er de reden van was dat de Ginetta met het nummer 178 in de laatste 15 minuten van de kwalificatie niet meer in actie kwam.

De Red Camel-Jordans.nl-SEAT Leon TCR (#303, Ivo Breukers / Monny Krant / Henry Littig / Bert de Heus / Rik Breukers) reed de tweede tijd in de TCR-klasse voor de MONLAU COMPETICION CUPRA TCR (#107, Jurgen Smet / José Manuel Pérez Aicart / Alvaro Bajo / Ander Vilariño). Het Spaanse team eindigde vorig jaar op het overall-podium bij de Hankook 24H BARCELONA en start bij de eerste deelname van dit seizoen voor de CUPRA Racing-zusterauto (#108, Alba Cano Ramirez / Laia Sanz / Francesc Gutierrez Agüi / Jordi Gené ). De Munckhof Racing-BMW M4 (#259, Eric van den Munckhof / Marcel van Berlo / Ted van Vliet / Marco Poland) completeert de top drie in de SP3-klasse.

De klasse A3 bestaat uit een direct duel tussen de Hofor Racing powered by Bonk Motorsport BMW M235i Racing Cup (#131, Martin Kroll / Michael Schrey / Michael Fischer / Bernd Küpper / Gustav Engljaehringer), die vanaf de pole-position in de klasse start, en Synchro Motorsport (#76, Alyn James / Daniel Wheeler / Andrew Hack). Het eerstgenoemde team streeft naar de vijfde opeenvolgende klassezege van het seizoen, terwijl het laatstgenoemde team voor het eerst sinds Silverstone weer in de 24H SERIES aan de start verschijnt. Het regerend kampioensteam in de 24H TCE Series zet tevens voor de eerste maal de brandnieuwe Honda Civic Type-R van de generatie FK8 in.
  Impression pit lane1

Om 12.00 uur lokale tijd wordt de groene vlag gezwaaid voor de 20e editie van de Hankook 24H Barcelona. De finish is op zondag om 12.00 uur lokale tijd gepland. Live-timing en live-streaming in HD-kwaliteit met commentaar van Radiolemans.com zijn beschikbaar op de website en het Youtube-kanaal van de serie. Regelmatige updates zijn er op Twitter (@24HSeries), Facebook (24H Series) en Instagram (24H Series). Nadere informatie is te vinden via www.24hseries.com
 

Uitslag kwalificatie

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet