Porsche Cups

Porsche Supercup: Thomas Preining zegeviert ook op Monza

preining-ammermuller


Drie op een rij voor Thomas Preining die op Monza naar zijn vierde overwinning van dit seizoen reed. De Porsche-Junior rijder verraste na de start zijn teamgenoot Michael Ammermüller door buitenom de eerste rechterbocht de kampioenschapleider in te halen en deze koppositie, ondanks plaagstootjes, niet meer uit handen te geven. Ammermüller werd tweede en liep iets uit in de titelstrijd op Nick Yelloly, die vijfde werd. De beslissing voor de titel valt bij de seizoensfinale in Mexico waar twee races worden verreden, met nog drie kanshebbers op de hoofdprijs. Met nog 40 punten te vergeven hebben Ammermüller (119), Nick Yelloly (114) en Preining (105) nog kans om zich tot kampioen te mogen kronen. De derde podiumplaats ging naar Mattia Drudi. Wat opviel op Monza waren de vele geplofte achterbanden waardoor ook Larry ten Voorde een zesde plaats verloren zag gaan en moest opgeven. De zesde plaats werd nu een prooi voor Jaap van Lagen, die netjes met zijn banden was omgegaan.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: RaceCam.de


porsce-start-achter


Start besliste de wedstrijd
Weer een flink veld van 30 Porsches ging van start voor de volle tribunes op Monza. Ammermüller was als beste uit de kwalificaties gekomen met Thomas Preining daar slechts 0.136 seconde achter. Larry ten Voorde mocht vanaf de zesde plaats starten, één plaats voor Jaap van Lagen, die liever wat meer naar voren had gestaan, maar meer zat er niet in.


start-monza

De wedstrijd werd al eigenlijk beslist na de start waarbij Preining een perfecte start had en zich gelijk naast Ammermüller plaatste, heel laat remde voor de eerste bocht en met het nodige risico Ammermüller buitenom passeerde. Ook Larry ten Voorde was wederom goed weg, en in tegenstelling tot Spa-Francorchamps, nu alles bijna volgens de regels deed. Een klein tikje van Ten Voorde zorgde ervoor dat Zaid Ashkanani rechtdoor schoot en Ten Voorde naar de vijfde plaats kon komen.
  kopgroep4

Aan kop was het Preining die zijn plaats flink moest verdedigen op Ammermüller, waardoor Drudi en Yelloly zich bij de de kopgroep mengden. Daarachter was er al een groot gat ontstaan naar Ten Voorde, die moest afrekenen met een flinke groep achter hem. Mikkel O. Pedersen, Zaid Ashkanani, Jaap van Lagen en de sterk sturende Dylan Pereira maakten het de Nederlander niet gemakkelijk. Pereira haalde Van Lagen in voor de zevende plaats en schoof nog twee plaatsen door nadat Ashkanani te wijd ging bij het uitkomen van de Parabolica en Pedersen rechtdoor schoot in de chicane. Ook Ten Voorde was niet opgewassen tegen de dadendrang van de Luxemburger en verloor een plek. Vooraan was Preining te sterk voor zijn BWT Lechner Racing teamgenoot Ammermüller en vergrootte zijn voorsprong.

In de slotfase begonnen de bandenproblemen hun tol te eisen. Eerst klapte de linkerachterband vol van Marius Nakken op het rechte stuk, met veel resten rubber verspreid over de baan. Hetzelfde maakte Larry ten Voorde mee, een klapband vlak voor de Parabolica, waar je op dit soort problemen liever niet zit te wachten. De Team Project 1 rijder schoot door het grind en moest de pits opzoeken en opgeven. Ook Josh webster, Gustav Malja, Pedersen en in de laatste ronde Ashkanani kregen te maken met deze banden malaise.

  drudi-grind

Preining reed een gewonnen race voor Ammermüller, Drudi en Yelloly. Pereira werd vijfde voor Jaap van Lagen. De strategie van de routinier bracht resultaat in de slotfase. Waar bij twee van zijn concurrenten de achterbanden ploften, klom Jaap op naar een zesde plaats. Een klassering goed voor 10 kampioenschapspunten. In zijn fanatisme om verder naar voren te komen, hield Jaap zijn kop erbij.


jaap-actie

"We kunnen in de auto de bandenspanning per band aflezen. Als de spanning te hoog opliep, dan reed ik twee rondjes netjes om zo mijn banden heel te houden. Jammer dat in de openingsfase de inhaalactie voor de vijfde plek net niet lukte. Als je meteen voorin zit, dan wordt het een heel andere race. Ik had de snelheid om aan te vallen. Maar met de zesde plaats ben ik ook tevreden. Ik heb het maximale eruit gehaald."

Lange pauze tot aan seizioensfinale

Voor de laatste twee beslissende races reist de Porsche Supercup van 26 tot 28 oktober naar het Autódromo Hermanos Rodríguez in Mexico voor de negende en tiende ronde

  podium-monza-porsche

Uitslag race Monza:

1. Thomas Preining (BWT Lechner Racing) 14 ronden in 26:06.677
2. Michael Ammermüller (BWT Lechner Racing) +1.731
3. Mattia Drudi (Dinamic Motorsport) +2.266
4. Nick Yelloly (FACH AUTO TECH) +3.137
5. Dylan Pereira (Momo Megatron Lechner Racing) +5.924
6. Jaap van Lagen (FACH AUTO TECH) +9.896
7. Florian Latorre (Rookie) (martinet by ALMERAS)+13.758
8. Julien Andlauer (martinet by ALMERAS) +13.766
9. Alberto Cerqui (Rookie) (Dinamic Motorsport) +14.404
10. Richard Heistand (MRS Cup-Racing) +16.720

Stand:
1. Michael Ammermüller 119
2. Nick Yelloly 114
3. Thomas Preining 105
4. Mattia Drudi 93
5. Julien Andlauer 87
6. Dylan Pereira 77
7. Jaap van Lagen 73
8. Florian Latorre (rookie) 71
9. Zaid Ashkanani 70
10. Larry ten Voorde (rookie) 61

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet