Porsche Cups

Porsche Supercup: Thomas Preining viert op Spa-Francorchamps derde zege

preining-spa

Thomas Preining was in grote vorm op Spa-Francorchamps en scoorde optimaal. De Porsche-junior was de snelste in de vrije training en in de kwalificatie, werd tijdens de wedstrijd op geen enkele manier bedreigd en behaalde zijn derde Supercup overwinning van dit seizoen. Veel vreugde ook bij alle Nederlandse fans na de tweede plaats van Larry ten Voorde, die wederom indruk maakte. Jammer genoeg werd Ten Voorde na de race en na zijn huldiging op het podium, bestraft met een extra 10 seconden vanwege een 'jump start' en werd teruggezet naar een tiende plek. Zaid Ashkanani en Mattia Drudi schoven allebei een plaats op en werden tweede en derde.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: RaceCam.de/PR

33 coureurs uit 15 verschillende landen gingen voor volgepakte tribunes van start. Larry ten Voorde had zich met een derde startplaats prima gekwalificeerd. Jaap van Lagen mocht van een achtste plaats vertrekken. Er kwamen dit keer nog meer Nederlandse rijders aan de start. Charlie Frijns had zich ingeschreven in een Porsche van Lechner Racing Middle East en startte als 22ste.


elite-rijders

Het oranjegehalte werd nog extra verhoogd met de aanwezigheid van GP Elite. Jesse van Kuijk (26ste startijd) en Ziad Geris (28ste plaats) beleefden met het raceteam uit De Rijp hun debuut in het volle veld.
Poleposition-man Preining was het snelste weg voor Julien Andlauer en pakte al gelijk voorsprong. In de eerste La Source hairpin ging het mis voor debutant Geris, die na een tik spinde, door verschillende wagens werd geraakt en aanzienlijke schade opliep, maar toch zijn weg kon vervolgen. Ook Dylan Pereira, die hoog in de titelstand staat, werd het slachtoffer en moest opgeven.

van-lagen

Jaap van Lagen had het na de start moeilijk en zakte terug naar de tiende plaats, waar hij zich moest verdedigen tegen VIP-rijder Felix Rosenqvist. De van de derde plaats gestarte Larry ten Voorde pakte een plaats doordat Julien Andlauer zijn rempunt voor La Source volledig miste en te wijd ging, waarvan Ten Voorde profiteerde. De Fransman zakte door deze actie terug naar een vijfde plaats achter Ashkanani en Yelloly.
Koploper Preining was een klasse apart op Spa en vergrootte zijn voorsprong op Ten Voorde. De werkelijke actie was de strijd daarachter. Jaap van Lagen had zich opgewerkt naar een achtste plaats en was in een felle strijd met kampioenschapleider Michael Ammermüller beland. Eénmaal passeerde Van Lagen Ammermüller, maar daar had hij het gras bij nodig van Les Combes. Omdat Van Lagen al onder een vergrootglas lag bij de wedstrijdleiding gaf hij de plaats weer terug aan de Duitser om een eventuele straf te ontlopen.

Jaap van Lagen: "In de zesde ronde had ik een perfecte exit op weg naar La Combe. Uit de slipstream was ik er half voorbij, totdat Michael zijn Porsche tegen die van mij aan liet lopen. Om erger te voorkomen stuurde ik terug, waardoor ik de bocht miste en de baan rechtdoor afstak." Jaap passeerde zijn concurrent wel, maar besloot de positie terug te geven om eventuele sancties van de wedstrijdleiding te voorkomen.

porsche-duel-jaap-michael

De Italiaan Mattia Drudi pakte de vijfde plaats van Yelloly af en moest nu afrekenen met Andlauer, die hij aan de binnenkant van de snelle bocht Pouhon wist te verschalken.
Preining won de race voor een blije Larry ten Voorde, die na afloop kreeg te horen dat zijn eerste wel gevierde podium in de Supercup niet meetelde door een te vroege start en uiteindelijk als tiende werd geklasseerd. Jaap van Lagen moest Ammermüller laten gaan, maar wist zich prima te verdedigen op Florian Latorre en Felix Rosenqvist en werd zevende. Charlie Frijns kwam op een 19de plaats binnen en Jesse Van Kuijk van GP Elite op een 27ste plek. Geris moest na acht ronden zijn beschadigde Porsche aan de kant van het circuit parkeren.

Na zeven races is de strijd om de titel zeer spannend. De hegemonie van Michael Ammermüller brokkelt af. Nick Yelloly sprokkelt zijn punten elke race binnen en is de Duitser tot slechts één punt genaderd. Thomas Preining is ontketend en komt snel dichterbij dit duo. Aankomend weekend wordt deze strijd vervolgd op het snelle circuit van Monza.

Uitslag race 7:
1. Thomas Preining (BWT Lechner Racing) 11 ronden in 26:42.25
2. Zaid Ashkanani (MRS GT-Racing) +7.556
3. Mattia Drudi (Dinamic Motorsport) +8.821
4. Julien Andlauer (martinet by ALMERAS) +9.515
5. Nick Yelloly (FACH AUTO TECH) +11.552
6. Michael Ammermüller (BWT Lechner Racing) +12.460
7. Jaap van Lagen (FACH AUTO TECH) +12.981
8. Florian Latorre (Rookie) (martinet by ALMERAS) +13.525
9. Felix Rosenqvist (Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG) +13.874
10. Larry ten Voorde (Rookie) (Team Project 1) +14.120
19. Charlie Frijns (Lechner Racing Middle East) +35.718
27. Jesse Van Kuijk (GP Elite) +77.181
28. Ziad Geris (GP Elite) 8 ronden DNF

Stand na 7 races:
1. Michael Ammermüller 101
2. Nick Yelloly 100
3. Thomas Preining 85
4. Julien Andlauer 79
5. Mattia Drudi 77
6. Zaid Ashkanani 70
7. Dylan Pereira 65
8. Jaap van Lagen 63
9. Florian Latorre 62
10. Larry ten Voorde 61

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet