GT

GT: Mercedes-succes in 10h Suzuka, Jeroen Bleekemolen vierde in klasse

180827 IGTC Mercedes
De GruppeM-Mercedes won de IGTC-race op Suzuka

Mercedes-AMG-teams bezetten de eerste twee plaatsen in de tien-uursrace op het circuit van Suzuka, de derde en voorlaatste wedstrijd van de Intercontinental GT Challenge. Na 276 ronden kwamen Tristian Vautier, Maro Engel en Raffaele Marciello met de Mercedes-AMG GT3 van het Japanse GruppeM-team als winnaars over de eindstreep. Met een achterstand van 31,635 seconden volgde de Strakka Racing-Mercedes met Lewis Williamson, Maxi Götz en Alvaro Parente op de tweede plaats. De WRT-Audi van Christopher Mies en de beide Belgen Dries Vanthoor en Fred Vervisch eindigde als derde. Jeroen Bleekemolen was met de Black Swan-Porsche de enige Nederlandse deelnemer in de race. Samen met zijn teamgenoten Tim Pappas en Mark Miller werd hij 19e algemeen en vierde in de Pro-Am-klasse.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

De HubAuto Corsa-Ferrari van Nick Foster, David Perel en Hiroki Yoshida startte vanaf de pole-position, maar verloor alle kansen op een goede klassering door een drive-through-penalty na iets meer dan een uur. Daarmee kreeg het GruppeM-team met de Mercedes de leiding in handen en stond die, afgezien van de gebruikelijke wisselingen vanwege pitstops, niet meer af. Achter het winnende Mercedes-trio met Vautier, Engel en Marciello eindigde de Strakka-Mercedes als tweede en herhaalde daarmee de 1-2 voor het merk uit Stuttgart die het precies 20 jaar geleden ook al in Suzuka behaalde bij de toenmalige 1000-kilometer-race als ronde van het FIA GT-kampioenschap van destijds. Met het succes nam Mercedes, met nog één race te gaan, ook de leiding in de tussenstand van het merkenkampioenschap over van Audi, dat de R8 van het Belgische WRT als derde zag eindigen.

180827 IGTC BlackSwan
De Black Swan-Porsche met Jeroen Bleekemolen werd vierde in Pro-Am

In de Pro-Am-klasse ging de overwinning eveneens naar Mercedes dankzij het succes van SunEnergy1 Racing met Kenny Habul, Mikael Grenier en Luca Stolz. In deze klasse eindigde de Black Swan-Porsche met Jeroen Bleekemolen, Tim Pappas en Mark Miller op de vierde plaats. "We hadden eigenlijk helemaal geen problemen, de race verliep goed, de pitstops gingen goed", berichtte Jeroen Bleekemolen. "Er was echter maar één safety-car-fase en als je dan een langzamere amateurrijder hebt, dan verlies je veel tijd. Anders dan bijvoorbeeld in Bathurst, waar er heel veel safety-car-fases waren. Daardoor kwamen we daar telkens terug bij de kopgroep en konden ook meedoen voor het algemene podium, maar dat was hier vandaag erg moeilijk. Voor de rest hadden we een prima race. Suzuka was voor mij de eerste keer, ik heb er erg van genoten. Zeker in het donker was het een bijzondere ervaring."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet