Formule 1

Formule 1: Vettel verslaat Hamilton, Verstappen op podium voor thuispubliek

Vettel

Sebastian Vettel is de tweede seizoenshelft uitstekend begonnen door rivaal Lewis Hamilton in een direct gevecht te verslaan. De Duitser sloeg zijn slag op Spa-Francorchamps bij de start en hield in het vervolg van de race de Brit op veilige afstand. Max Verstappen profiteerde optimaal van chaos bij de start, waar Alonso over Leclerc vloog en Ricciardo, Räikkönen en Bottas schade opliepen. Verstappen streed in de openingsfase naar de derde plek en kende daarna een bijzonder eenzame race. Die bracht hem voor de massaal toegestroomde Nederlandse fans wel op het podium. Het was een hoogtepunt voor een, op de startcrash na, niet bijster spectaculaire race.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Teams

Twee kansen
Sebastian Vettel heeft vanaf p2 twee kansen om poleman Hamilton aan te vallen. Lukt het in de La Source hairpin niet, dan biedt het lange rechte stuk na Eau Rouge een goede tweede optie –zeker nu Ferrari in potentie meer topsnelheid heeft dan Mercedes. Optie 1 valt af, want de twee komen even goed van hun plaats. Achter hen gaat het flink mis. Nico Hülkenberg lijkt een groot remprobleem te hebben, want hij houdt veel te veel snelheid over en knalt vol achterop Alonso. Die wordt gelanceerd en vliegt over de Sauber van Leclerc heen en tikt ook de achtervleugel van Ricciardo af.

Dan komt de run door Eau Rouge en daar positioneert Vettel zich perfect. Hij duikt in de slipstream van de Mercedes, heeft de snelheid en pakt vlak na Eau Rouge de leiding al. Esteban Ocon weet nog bijna een aanval op de leiding te openen, maar hij kiest eieren voor zijn geld en verliest daarbij een plek aan zijn teamgenoot.

Max Verstappen komt ongeschonden uit de strijd. Hij passeert in La Source Magnussen en Räikkönen, die na de bocht wordt aangereden door Ricciardo en een lekke achterband oploopt, en gaat in Les Combes Grosjean voorbij.

 

Safetycar

Door de aanrijding in de eerste bocht wordt uiteraard de safetycar de baan opgestuurd. De wedstrijdleiding is echter slim genoeg om met die call te wachten tot het gevecht in Les Combes is gestreden.

Bij de herstart kan Lewis Hamilton kijken of hij het trucje van Vettel kan herhalen. Hamilton kijkt al bij de hairpin voor start/finish of hij kan aanvallen, maar dat lukt niet. Daardoor is hij uit positie voor La Source en kan hij ook in Eau Rouge niet dichtbij genoeg. En dus kan Vettel onbedreigd insturen.

Verstappen

Verstappen richting podium
Max Verstappen zit na de herstart vast achter Ocon. Hij is duidelijk sneller, maar op de rechte stukken is de Mercedes sneller. Gelukkig voor de Nederlander is er DRS. Ocon maakt het zijn oude F3-rivaal niet gemakkelijk en kiest de binnenkant, maar als hij bij zijn rempunt weer naar buiten gaat, duikt Verstappen toch nog in de binnenbocht. P4 is voor Verstappen, Perez is het volgende doel. Wederom met DRS is het helemaal een koud kunstje; Perez kiest de binnenbocht maar het snelheidsverschil is zo groot dat Verstappen gewoon in kan sturen als derde. Het podium ligt voor het oprapen, aangezien Räikkönen na twee stops de garage in is geduwd, Ricciardo nog wel rijdt maar op een ronde achterstand zit en Bottas bij de start zijn voorvleugel beschadigde en nu pas aan de opmars begint.

Bottas lijkt echter de enige die Verstappen nog kan bedreigen. Loopt zijn race niet zo voorspoedig, dan kon het wel eens een uiterst saaie middag worden voor Verstappen. Hij is een dikke halve seconde langzamer dan Hamilton, meer dan een seconde sneller dan Perez, dus de lege ruimte om hem heen wordt steeds groter.

Bottas

Hamilton knippert als eerste
Lewis Hamilton heeft de eerste stint een achterstand van iets meer dan drie seconden op Vettel en die marge blijft redelijk constant. Na 21 van de 44 ronden komt Hamilton als eerste de pits in om de supersofts in te ruilen voor softs. Hij komt vlak achter Verstappen weer de baan op. Vettel komt uiteraard de volgende ronde. De stop van Ferrari is prima en Vettel behoudt de leiding. Het verschil is nog een seconde tussen de twee. Kan Hamilton op de iets warmere banden deze ronde een aanval doen? Nee, want Vettel zorgt met een heel goede tweede sector dat Hamilton geen DRS kan krijgen.

Verstappen komt na 27 ronden, heeft ook een goede stop en vervolgt zijn weg in niemandsland.

Hoe ver komt Bottas?
Het verschil tussen Vettel en Hamilton loopt snel op naar vijf seconden en daarmee is de strijd aan kop gestreden. Verstappen hoeft zich geen zorgen te maken om Bottas, want diens opmars gaat niet zo vlot als gehoopt. De Fin stopt na 30 ronden en komt als zesde de baan op, achter de twee Force India's. Ocon is hij zo voorbij, om Perez te achterhalen heeft hij nog wat extra rondjes nodig. Met nog vier ronden te gaan is Bottas gearriveerd en met dank aan DRS is inhalen een eitje.

Mercedes Eau Rouge

Met Bottas op p4 is de hele top tien wel gesetteld. P5 en p6 is een geweldig resultaat voor het nieuwe Racing Point Force India, dat met 18 punten meteen Williams voorbij is en Sauber tot op 1 punt nadert. Dat ene punt wordt vandaag behaald door Ericsson, die achter Grosjean, Magnussen en Gasly finisht.

Vettel genoot
De winnaar geniet altijd van de race, zeker op een circuit als Spa. "Ik had een goede start, maar Lewis duwde me naar buiten. Ik wist echter dat mijn kans daarna kwam. Vorig jaar werd ik gefopt door Lewis, maar nu had ik een betere run. Timing was cruciaal en nu kwam ik perfect uit, al keek er nog even een Force India om de hoek. Bij de safetycar waren de rollen omgedraaid, maar ik had een perfecte exit van La Source. Daarna had ik een perfecte race. In de eerste stint pushte Lewis nog flink, maar in de tweede was dat wel voorbij en kon ik ook wat relaxen. En genieten, want zeker met zo'n goede auto is het heerlijk om op deze baan te rijden."

Lewis was machteloos
Hamilton kon vandaag geen vuist maken, en zal zich zorgen maken over de rest van het seizoen. "Ik moet Seb feliciteren, ik heb alles gedaan wat ik kon. Maar hij reed me voorbij alsof ik er niet was. Bij de herstart probeerde ik hem in de chicane nog te verrassen, maar waarschijnlijk was hij me dan daarna ook weer voorbij gereden. Er is werk aan de winkel wat die topsnelheid betreft, zeker met het oog op Monza."

Het zat Verstappen eens mee
Spa-Francorchamps was Max Verstappen tot dusver slecht gezind, maar vandaag werd het tij gekeerd. "Het begin van de race was chaotisch. Gelukkig kon ik uit de problemen blijven en een paar auto's voorbij gaan. Die eerste tien / twaalf ronden waren leuk, daarna reed ik mijn eigen race. Maar ik heb vaak pech gehad hier, vandaag eens niet. En natuurlijk ben ik blij met het podium."

Uitslag Grand Prix België
1. Sebastian Vettel, 44 ronden
2. Lewis Hamilton, op 11.061
3. Max Verstappen, op 31.372
4. Valtteri Bottas, op 1:03.605
5. Sergio Perez, op 1:11.023
6. Esteban Ocon, op 1:19.520
7. Romain Grosjean, op 1:25.953
8. Kevin Magnussen, op 1:27.639
9. Pierre Gasly, op 1:45.892
10. Marcus Ericsson, op 1 ronde

11. Carlos Sainz, op 1 ronde
12. Sergey Sirotkin, op 1 ronde
13. Lance Stroll, op 1 ronde
14. Brendon Hartley, op 1 ronde
15. Stoffel Vandoorne, op 1 ronde
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet