V8 Supercars

V8 Supercars: Maximale winst voor Red Bull Team Holden op Tailem Bend. SVG leidt kampioenschap!

Het Red Bull Team Holden Australia heeft dit weekend op het gloednieuwe Tailem Bend Motorsport Park de maximale winst behaald. Shane van Gisbergen won zaterdag de allereerste Supercarwedstrijd ooit en eindigde vandaag als tweede achter zijn winnende teamgenoot Jamie Whincup. Met dit prachtige resultaat heeft de Nieuw Zeelander met Nederlandse wortels de leiding van Scott McLaughlin in de tussenstand van het kampioenschap overgenomen.

2018 Groeps foto
W
at een prachtig weekend voor Red Bull Team Holden op het gloednieuwe Tailem Bend Motorsports Park.


Tekst Willem J. Staat
Foto's Red Bull Team Holden/Tickford/Nissan/PR/Holden

Maximale winst voor Red Bull Team Holden op Bend. SVG leidt kampioenschap!
Shane van Gisbergen en Jamie Whincup behaalden voor het Red Bull Team Holden Australia ofwel Triple Eight dit weekend het maximale resultaat op Tailem Bend Motorsports Park. SVG won de allereerste Supercarwedstrijd ooit en vandaag boekten de T8-coureurs een dubbeloverwinning voor het team van Roland Dane.

Jamie Whincup was vanaf pole oppermachtig en reed vrijwel de gehele 200 km onbedreigd aan de leiding. Jamie Whincup: "Alle lof aan het team. Achter de schermen hebben zij zo hard gewerkt dat deze twee "gekkies" (Shane van Gisbergen) die auto's voor een fantastisch weekend op de baan wisten te houden. Met een goede auto onder mij wilde ik een goede performance leveren en het team gaf mij vandaag een ongelofelijk goede auto waarbij ik het gevoel heb dat we ontzettend goed werk geleverd hebben." Maar liefst zes Holden Commodores eindigden in de Top 6 vandaag.

2018 Groepsfoto Allemaal voor het eerst aan de start op een gloednieuw circuit.

Jamie Whincup: "We hebben natuurlijk lang met dezelfde auto onder ons achterste gereden en nu rijden we zes maanden met deze auto en de limiet ervan is nog steeds niet bereikt. Er gaat van ons en de andere teams nog veel meer komen."


2018 SVG Podium
Prachtig resultaat voor SVG. Gaat hij voor een tweede kampioenschap?

Van Gisbergen kwam met 89 punten achterstand naar Bend Motorsport Park maar gaat als leider in het kampioenschap terug naar huis.
Shane van Gisbergen: "Prachtig. Ik zag het op het scorebord, maar er is nog een hele lange weg te gaan. Alle lof aan het team. Het Red Bull Holden Racing Team heeft ons dit weekend raketten gegeven. Een 1-2 is bijzonder maar omdat we ons in een goede uitgangspositie bevinden moeten we gefocust blijven. De auto's waren gewoonweg fantastisch. En hopelijk kunnen we dit momentum behouden."
Erebus Penrite-coureur David Reynolds wist gedurende de wedstrijd negen posities goed te maken en met een Holden als derde op het podium te eindigen. FPA-coureur Chaz Mostert deed het zelfs nog beter. Hij startte als 24e en eindigde als 12e maar eindigde buiten de Top 10.

2018 Kelly
Weer een uitstekend weekend voor Nissan met twee podiumplekken voor Kelly en Caruso.

Van Gisbergen wint R1
Tijdens de eerste wedstrijd op zaterdag naam SVG de leiding van Jamie Whincup over en stond die niet meer af. Voor Van Gisbergen betekende het zijn vierde overwinning in vijf wedstrijden. Door een slechte stop kwam Scott McLaughlin niet verder dan een zesde plek. Vanwege de gestrande Holden van Garth Tander moest er in de zesde ronde kortstondig geneutraliseerd worden.
Bij deze safetycar procedure gingen de meeste deelnemers naar binnen en Whincup verloor in de pits tijd achter SVG. Uiteindelijk gingen ook de Nissans van Rick Kelly en Michael Caruso aan Whincup voorbij. Rick Kelly eindigde op 4.83 secs. achterstand als tweede achter SVG.


2018 McLaughlin
Naar eigen zeggen bleef de schade bij McLaughlin beperkt....


Rick Kelly: "Wij zijn ontzettend verheugd dat we vandaag twee auto's naar het podium hebben kunnen rijden. Het is een behoorlijke uitdaging om op een baan waar je nooit gereden hebt om nul fouten te maken"

Michael Caruso: "Een fantastisch resultaat hier op "The Bend" De auto was vrijwel het gehele weekend snel. En het was goed dat wij ons kwalificatieresultaat met bekers wisten te verzilveren. Van het duel met Rick heb ik genoten en liet zijn wat voor prachtige autosport deze nieuwe baan laat zien."

Achter Jamie Whincup eindigde Mark Winterbottom als vijfde. Mark Winterbottom: "Een prachtige zuivere wedstrijd. Wij hadden wat problemen met de grip voor en bij de pitstop hebben alleen maar achterbanden aangebracht waardoor het probleem waarschijnlijk nog verder escaleerde."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet