IndyCar

Indycar: Will Power houdt met overwinning Gateway Motorsports Park titelstrijd open

Binnen een jaar ging Penske-coureur Will Power van zero naar hero op Gateway Motorsports Park. De Australiër behaalde zijn 35e Indycar-overwinning en kwam daarbij op de eeuwige ranglijst op gelijke hoogte met Indycar legende Bobby Unser. Beiden staan als zevende genoteerd. Vanwege regen gedurende de kwalificatie werd de tussenstand van het kampioenschap als grid volgorde gehanteerd.


2018 Start Gateway
Start in Gateway. Scott Dixon neemt de leiding.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Will Power houdt met overwinning Gateway Motorsports Park titelstrijd open
De No 12 Verizon Dallara Penske-Chevrolet-coureur versloeg Alexander Rossi met een voorsprong van 1.3117 secs. Vorig jaar crashte Power al na vijf ronden en zag toen zijn titelkansen in rook opgaan. Met zijn overwinning op Gateway Park bedraagt het verschil tussen Power en Scott Dixon nog slechts 68 punten. Dixon eindigde overigens als derde. Met nog twee races te gaan staat Alexander Rossi met 26 punten achterstand als tweede genoteerd.


2018 Power Will Power op weg naar zijn 35e Indycar-overwinning en de 203e voor het team van Roger Penske.

In de 150e ronde passeerde Power Scott Dixon en wist direct afstand een voorsprong van meer dan zeven seconden op te bouwen. 18 ronden voor het einde maakte Power zijn allerlaatste pitstop. In de 240e ronde gingen Dixon en enkele andere rijders eveneens voor hun allerlaatste stop naar binnen. En evenals in de Indy 500 van 2016 probeerde Alexander Rossi met één stop minder uit te komen. Hij slaagde daar nipt in. Tevens betekende het zijn achtste podium dit seizoen.

Alexander Rossi: "Het is een mentaal spelletje waarbij je met het brandstofverbruik op een X-aantal rondes mikt en dit probeert te behalen. En dan wordt dat getal van het verbruik wel erg groot. In tegenstelling tot de Indy 500 in 2016 had ik geen steun van een teamgenoot zodat ik het allemaal zelf moest uitvinden. Een behoorlijk grote uitdaging.

2018 Wickens Sticker
Op vrijwel alle auto's een sticker voor Robert Wickens.

Maar petje af voor strateeg Rob Edwards en vrijwel het gehele No 27 NAPA Andretti team en het vertrouwen dat ik hierin kon slagen. Aan het einde was het gewoon voldoende. Het doel is natuurlijk altijd om de wedstrijd te winnen. Maar Scott Dixon verslaan was het hoofddoel en daarin zijn we geslaagd."

Will Power: " Ik heb ervan genoten. Ik nog nooit zoveel auto's gepasseerd. Je geniet ervan als je hard kunt gaan, volgas en niet aan het brandstofverbruik behoeft te denken." Voor Team Penske betekende het de 203e Indycar-overwinning.

Scott Dixon reed vanaf pole in de No 9 Ganassi Dallara Honda ruim 145 ronden aan de leiding en behaalde dit seizoen zijn derde Top 3 resultaat. Hoewel de viervoudige kampioen in de afgelopen drie wedstrijden telkens in de top 5 eindigde zag hij zijn puntenvoorsprong van 62 naar 26 punten dalen. Waarin de competitiviteit in Indycar andermaal onderstreept wordt.

2018 Hinchcliffe
James Hinchcliffe tekent beterschapswensen op Gateway.

Scott Dixon: "We speelden met twee brandstofstrategieën. En eigenlijk wist ik niet welke ik moest nemen. Denk ook niet dat het veel had uitgemaakt. Een solide resultaat waarbij we wat punten aan Alexander Rossi verspeelden."

Regerend kampioen Josef Newgarden eindigde als zevende en viel in de tussenstand van het kampioenschap naar de vierde plek terug. 2012 kampioen Ryan Hunter Reay moest na 172 ronden met mechanische problemen aan de kant en staat op 147 punten van Scott Dixon verwijderd, maar is de vijfde rijder die nog een theoretische kans op de titel kan maken.

2018 Fittipaldi
Geen paysafe maar playsafe voor Pietro Fittipaldi met een uitstekend resultaat.

Pietro Fittipaldi eindigde als elfde en was meer dan tevreden. Pietro Fittipaldi: " De No 19 Paysafe Dale Coyne crew verrichtte uitstekend werk. Omdat we vanaf de laatste startplek vertrokken waren we met een 15e of 16e plek al tevreden geweest omdat het hier moeilijk is om in te halen. Maar we hadden enkele goede runs en de brandstof besparende modus viel ook nog eens onze kant uit. Ik ben hier erg blij mee. Zeker omdat dit na mijn blessure mijn eerste solide finish is. Ik kijk met spanning naar de volgende wedstrijden uit."

2018 Power winnaar
Will Power kan zelfs nog aanspraak op de Indycar titel maken.

Uitslag
1. Will Power Dallara Chevrolet 248 ronden
2. Alexander Rossi Dallara Honda 248 ronden
3. Scott Dixon Dallara Honda 248 ronden
4. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 248 ronden
5. Zach Veach Dallara Honda 248 ronden
6. Spencer Pigot Dallara Chevrolet 248 ronden
7. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 248 ronden
8. Ed Jones Dallara Honda 248 ronden
9. Takuma Sato Dallara Honda 248 ronden
10. Graham Rahal Dallara Honda 248 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet