IndyCar

Indycar: Crash Robert Wickens overschaduwt zege Alexander Rossi Pocono 500

Alexander Rossi behaalde in Pocono zijn tweede achtereenvolgende Indycar-zege en tevens de derde dit seizoen. Een zware crash van SPM-coureur Robert Wickens in de zesde ronde overschaduwde de wedstrijd op de tri-oval van Pocono. Contact met de Andretti Autosport Dallara Honda van Ryan Hunter Reay leidde het begin in van een angstaanjagende crash waarbij ook James Hinchcliffe, Takuma Sato en Pietro Fittipaldi betrokken waren. Daarna werd de wedstrijd voor meer dan een uur afgebroken om de schade aan de baan te herstellen

Alexander Rossi
Zege voor Alexander Rossi in Pocono.
.
Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Crash Robert Wickens overschaduwt zege Alexander Rossi Pocono 500
Contact tussen de bolides van Ryan Hunter Reay en Robert Wickens had voor de Canadese SPM-coureur ernstige gevolgen. De losgeslagen bolide raakte op één van de snelste punten de vanghekken en werd terug op de ban gecatapulteerd. Daarbij brak de auto volledig in twee delen. Wickens overleefde dankzij de cockpitveiligheidscel. Het enige deel van de auto dat nog intact bleef. De wedstrijdleiding gaf redelijk snel een persbulletin uit waarin men verklaarde dat Robert "awake and alert"was. De onfortuinlijke Canadees werd per helicopter naar het Lehigh Valley Hospital Cedar Crest gevlogen.

James Hinchcliffe, enkele jaren geleden op Indianapolis bij een zwaar ongeval betrokken, liep een gewonde vinger op. De boezemvriend van Wickens verscheen niet meer aan de start en vertrok richting ziekenhuis.

Robert Wickens
In de Indycarwereld heerst bezorgdheid over Robert Wickens.

Ryan Hunter Reay probeerde de crash zo goed mogelijk te omschrijven. " Wickens kwam vanuit Turn 1 naast mij rijden, maar ik bevond mij al in Wil Power's draft, daardoor ging ik naar voren. Toen we Turn 2 ingingen zat hij naast me, maar dit is een bocht waarin je nu niet bepaald naast elkaar rijdt. Op dat moment dacht ik dat ik hem ruimte gegeven had.("cleared"). Ik liet de deur open. Maar ik moet de herhaling zien. Er is geen sprake van of/of of en/en. We hopen dat het met hem allemaal goed komt. Maar ik was wel geschokt toen ik van achteren geraakt werd. Hoop dat hij OK is."

Teambaas Michael Andretti maakte zich op de social media niet bijster populair door niet zijn bezorgdheid over de gezondheidstoestand van Hunter Reay uit te spreken. Zijn uitspraken vielen bijzonder slecht. Pietro Fittipaldi die eerder dit jaar bij de 1000 KM van Spa zijn beide benen brak, bleef bij de crash met James Hinchcliffe ongedeerd en hoopt volgende weekend op Gateway gewoon aan de start te verschijnen. "Gelukkig zijn er nog maar drie wedstrijden te gaan" aldus Fittipaldi.

Graham Rahal en Spencer Pigot waren de eerste rijders die al snel crashten. De auto van Rahal kon nog gerepareerd worden.

In de 200 ronden tellende wedstrijd reed Rossi er ruim 180 aan de leiding. In de 172 ronde moest polesitter Will Power met een klein probleem richting pits voor zijn laatste stop. Tevens het beslissende moment in de wedstrijd waardoor Rossi ruim vier seconden afstand kon nemen. Ganassi-coureur Scott Dixon eindigde als derde gevolgd door Sebastien Bourdais en Josef Newgarden. Slechts 14 coureurs wisten de ABC Supply op Pocono te voltooien waarvan sommigen op meerdere ronden achterstand.

Indycar gaf een kort bulletin uit waarin werd medegedeeld dat Robert Wickens over orthopedisch letstel beschikt, dat nu geëvolueerd werd. Zodra er meer over zijn toestand bekend is, zullen er meer bijzonderheden worden vrijgegeven.

UItslag
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet