Sportscars

Sportscars: Sims en De Phillippi zorgen voor eerste winst BMW M8, Jeroen Bleekemolen aan de leiding in de rondte getikt

180819 IMSA race BMW
Eerste winst voor de BMW M8 GTE dankzij Alex Sims en Connor de Phillippi

Waar de BMW's in het FIA WEC op Silverstone duidelijk snelheid tekort kwamen om mee te kunnen strijden om de zege, zorgden Alexander Sims en Connor de Philippi in de Michelin GT Challenge, de wedstrijd van het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship op Virginia International Raceway voor de eerste overwinning van de dit jaar nieuwe BMW M8 GTE. In de wedstrijd over twee uur en 40 minuten bleef het Brits-Amerikaanse duo dankzij een snelle tankstop in het laatste halfuur de beide Corvette-rijders Jan Magnussen en Antonío García voor. In de andere BMW completeerden Jesse Krohn en John Edwards het succes voor het Beierse merk. In de GTD-klasse streden Jeroen Bleekemolen en Ben Keating in de Riley Motorsports-Mercedes-AMG GT3 lange tijd mee om de zege, totdat Bleekemolen in een drieste actie van de Amerikaan Andy Lally in de Magnus-Audi in de rondte werd getikt. Daardoor eindigde het Riley-Mercedes-duo als vierde, terwijl de overwinning in de klasse naar Dominik Baumann en Kyle Marcelli in de nummer 14-3GT-Lexus ging.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

In de afgelopen IMSA-races, met name twee weken geleden op Road America, werd al een aantal malen duidelijk dat de BMW M8 in de voorste gelederen van het veld kan meestrijden, nadat de auto bij de start van het seizoen in Daytona nog volstrekt kansloos was. Zelfs zodanig, dat er vanuit de Raad van Bestuur van BMW een brief in de richting van de IMSA-organisatie ging, wat niet overal even positief werd ontvangen... Nu echter is dus de eerste overwinning van de BMW M8 GTE een feit, slechts drie weken na het succes voor BMW in de vorm van de 1-2 tijdens de Total 24 Hours of Spa. De IMSA-overwinning op VIR leek voor BMW aanvankelijk ver weg, toen Alexander Sims in het tweede uur van de wedstrijd moest binnenkomen voor een 'drive-through penalty' vanwege een aanrijding met een GTD-auto. Daarna werkte hij zich weer op naar voren en toen bij de laatste pitstop werd volstaan met tanken en er geen nieuwe banden werden gemonteerd, bleef hij ook na terugkeer in de race op kop en reed vervolgens de overwinning naar huis. Jan Magnussen en António García eindigden in de nummer 3-Corvette als tweede en namen daarmee weer de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over, nadat pole-sitters Richard Westbrook en Ryan Briscoe vanwege een probleem met de koppeling al in het eerste uur uitvielen. Ook de Porsche van Patrick Pilet en Nick Tandy strandde voortijdig vanwege motorproblemen.

180819 IMSA race 33
Jeroen Bleekemolen aan de lelding van het GTD-veld

Het was vanuit Nederlands perspectief verheugend om Jeroen Bleekemolen eindelijk weer eens vooraan in de GTD-klasse te zien rijden, iets wat al lange tijd niet meer was gebeurd. "Ik had een mooie start, ik kon de kop pakken en een klein gaatje slaan ten opzicht van de concurrentie. Toen reed Ben Keating in het midden van de race, dat ging eigenlijk ook wel lekker, maar toen kwam er een wat ongelukkige 'yellow'. Daardoor was het een beetje onduidelijk wat de juiste strategie zou zijn en viel ik terug naar de derde plek", berichtte Jeroen Bleekemolen naderhand. "Vervolgens kon ik weer naar de eerste plaats rijden, maar net toen ik de leiding had overgenomen, werd ik in de rondte geduwd, waardoor ik van P1 naar P9 viel. Daarna heb ik wel weer mooie gevechten gehad, waardoor we uiteindelijk nog vijfde geworden zijn, maar deze hadden we gewoon moeten winnen. Ik heb wel mooie acties gehad en veel complimenten gekregen, ik zat wel weer waar de actie was, maar je wilt niet altijd aan de verkeerde kant zitten, dus hopelijk volgende keer wat meer geluk! Nu heb ik een lange reis voor de boeg, want volgende week rijd ik in Suzuka de tien-uursrace met de Black Swan-Porsche."

180819 IMSA race Lexus
GTD-klassewinst voor Baumann en Marcelli in de nummer 14-Lexus

De winst in de GTD-klasse ging naar het 3GT-Lexus-team van Dominik Baumann en Kyle Marcelli, die voor de tweede maal dit seizoen bovenaan eindigden. Op een halve seconde achter Baumann reed Patrick Long de Wright Motorsports-Porsche van hemzelf en Christina Nielsen als tweede over de eindstreep, op twee tienden van een seconde gevolgd door Katherine Legge in de Michael Shank-Acura, die ze deelt met Mario Farnbacher.

180819 IMSA VIR uitslag race
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet