Sportscars

Sportscars: Westbrook in de regen naar pole op VIR, tweede startplaats Jeroen Bleekemolen

180818 IMSA kwali Ford
Op een deels natte baan reed Richard Westbrook naar de pole-position

Voor de tweede maal dit jaar na Lime Rock bestaat het veld in de IMSA-race van dit weekeinde op Virginia International Raceway uitsluitend uit de GTLM- en de GTD-klasse, Dat resulteert in een nogal mager veld van slechts 18 auto's. In de GTLM-klasse was het Richard Westbrook, die in de nummer 66-Ford op een na regen opdrogende baan op regenbanden een tijd van 1:55,580 minuten neerzette en daarmee de pole-position voor zich opeiste. In de GTD-klasse reed Jack Hawksworth in de nummer 15-3GT-Lexus RC F GT3 de snelste tijd, gevolgd door Jeroen Bleekemolen, die de Riley Motorsports-Mercedes-AMG GT3 als tweede wist te kwalificeren.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Net voor de kwalificatieheat voor de GTLM-auto's zette op delen van het circuit regen in, terwijl het op andere delen van de baan volledig droog bleef, wat het voor de deelnemers erg lastig maakte. Zulke dingen maak je soms mee op lange circuits als Spa-Francorchamps, Le Mans of de Nürburgring, maar op een baan van vijf kilometer is het toch vrij ongebruikelijk. Door de omstandigheden raakten sommige rijders van de baan of gingen in de rondte, maar Richard Westbrook kende geen problemen en eiste de pole-position voor zich op. Voor Ford was het een mooi kwalificatiesucces nadat enkele uren eerder Stefan Mücke en Olivier Pla op het circuit van Silverstone al de pole-position in de GTE-Pro-klasse van het FIA WEC behaald hadden. Met een achterstand van 0,590 seconden reed Patrick Pilet in de nummer 911-Porschen op VIR naar de tweede startplaats, gevolgd door John Edwards in de snelste van de beide BMW's. Met António García in de nummer 3-Corvette op de vierde plaats staan er vier verschillende merken op de eerste twee startrijen.

180818 IMSA kwali Hawksworth
Jack Hawksworth behaalde zijn vierde GTD-pole van het seizoen

De GTD-kwalificatie, die voor de GTLM-sessie begon, ging nog bij droge omstandigheden van start, zodat de kwalificatietijden van de nominaal langzamere GTD-auto's zo'n tien seconden onder die van de GTLM-klasse lagen. Niettemin starten de GTLM's in de race gewoon vooraan. In GTD was het Jack Hawksworth die met 1:44,107 minuten de snelste tijd reed en het 3GT-Lexus-team daarmee al voor de vierde keer dit seizoen de pole-position bezorgde. Bij Riley Motorsports was het ditmaal Jeroen Bleekemolen die de kwalificatie in de nummer 33-Mercedes-AMG GT3 voor zijn rekening nam, wat direct resulteerde in de tweede startplaats, op 0,216 seconden van pole-sitter Hawksworth. De derde plaats was voor Bill Auberlen in de Turner-BMW M6 GT3.

180818 IMSA VIR uitslag kwalificatie

180818 IMSA kwali 33
Tweede startplaats voor Jeroen Bleekemolen in de Riley-Mercedes
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet