VLN

VLN: Mercedes behaalt eerste seizoensoverwinning tijdens VLN

Het Black Falcon trio Hubert Haupt, Adam Christodoulou en Manuel Mezger behaalde tijdens het VLN seizoenshoogtepunt de allereerste AMG Mercedes overwinning. De ROWE Racing BMW M6 GT3 van de combinatie Phillipp Eng/Tom Blomqvist eindigde als tweede. Daarachter volgden Stef Dusseldorp/Alexandere Imperatori in de Falken Motorsports BMW M6 GT3


Start VLN
Start van een prachtige VLN wedstrijd op de Nordschleife.

Tekst Willem J. Staat
Foto's VLN/ROWE Racing/AMG Mercedes

Mercedes behaalt eerste seizoensoverwinning tijdens VLN hoogtepunt
Polesitter Adam Christodoulou nam bij de start van de zesuurswedstrijd direct de leiding, gevolgd door de ROWE Racing BMW van Phillipp Eng. Het ontaardde in een zes uur lang boeiend duel, waarbij beiden ontelbare malen van positie wisselden. Nadat Tom Blomqvist na Eng's eerste stint het stuur had overgenomen nam de jonge Brit direct de leiding. Een lekke band speelde Blomqvist echter parten. Hij moest een volledige ronde met een langzaam leeglopende band op de Nordschleife afleggen. De ROWE Racing BMW M6 GT3 viel van de eerste naar de vierde plek terug. In totaal verloor men meer dan twee minuten.

AMG Rowe Racing 1
Schitterend Nordschleife gevecht tussen Adam Christodoulou en Phillip Eng in de openingsfase.

Maar een sterke performance van zowel Eng als Blomqvist bracht beiden echter weer terug in de race om de kop. Een laatste verplichte stop vijftien minuten voor het einde betekende definitief een tweede plek.

Bij het team van Black Falcon nam Manuel Metzger een dubbele stint voor zijn rekening en gaf in de 21e ronde aan Hubert Haupt over. Vervolgens nam Giorgio Piana het stuur voor zeven ronden over. Daarna mocht Manuel Metzger de AMG Black Falcon Mercedes AMG naar huis rijden. Na 42 ronden Nordschleife ging Metzger met een voorsprong van ruim 27 seconden als eerste over de streep. In 2015 zegevierde Black Falcon eveneens tijdens het seizoenshoogtepunt met de combinatie Haupt/Bin Turku Al Faisal/Christodoulou/Buurman. In totaal betekende het de zestiende VLN-overwinning voor Mercedes.

Voor Frikadelli Racing werd het een teleurstellende wedstrijd. Sabine Schmitz was bij een crash met Steve Jans betrokken en werd uit de wedstrijd genomen. De tweede Frikadelli Porsche van Siedler/Müller/Arnold kwam als zesde over de streep.

Voor Stef Dusseldorp en Alexandre Imperatori werd het een uitstekende dag op de Nordschleife. Zij eindigden met de Falken Motorsports BMW M6 GT3 als derde.

Rowe tweede Voor dit seizoen het laatste Nordschleife optreden van ROWE Racing.

Adam Christodolou: "We hadden een fantastische wedstrijd. Elke stop was super en alle coureurs deden het uitstekend. Tijdens de ochtendsessie was mijn persoonlijk beste tijd al goed voor de pole.(7.55.723 secs.) Ik had een uitstekende start en had in het verkeer wat geluk. Zeker omdat ik een kleine voorsprong wist op te bouwen. Na de laatste stop was het zenuwslopend om de finale vanuit de pitbox te zien. Met die eerste plek ben ik super gelukkig en het is een top resultaat voor het Black Falcon Team. Overall winnaar en tweede in de GT4."

Manuel Metzger: " In de slotfase waren wij niet zeker of wij de afstand zouden halen of dat onze concurrent nog naar binnen moest komen. Daarom heb ik ontzettend hard gepusht totdat de BMW naar binnen moest. Toen kon ik het iets rustiger aan doen. Een superjob van het gehele team. Ik ben erg blij."

2018 AMG Winnaars
Metzger vliegt naar de overwinning.

Hubert Haupt: "Crazy, Adam en ik wonnen de zesuursrace zes jaar geleden al eens. En nu weer met Manuel en Gabriele. Ontzettend cool. Een perfecte wedstrijd."

Gabriele Piana: "Ik ben sprakeloos. Dit is mijn allereerste overwinning met een GT3-auto op de Nordschleife. De performance van de Mercedes AMG GT3 en het gehele team was vandaag gewoon perfect. Ik ben erg blij en enorm trots.

Hans Peter Naundorf van ROWE Racing: "Een fantastische prestatie van het gehele team vandaag. Wij beschikten over de snelste auto van het gehele startveld. Kort nadat Tom Blomqvist de Nordschleife was opgegaan merkten wij dat de band langzaam druk verloor en dat Tom een volledige ronde moest afleggen. Daarbij verloren wij twee minuten. Overall zijn wij verheugd om vanaf een vierde startplek als tweede geëindigd te zijn. Voor ons was het een fantastisch seizoen op de Nordschleife. In elke race waaraan wij deelgenomen hebben zijn wij op het podium geëindigd. "

Tom Blomqvist: "De auto was fantastisch. Phillip was fantastisch. Met die lekke band verloren wij veel tijd. Helaas gebeuren dit soort dingen nu eenmaal. Maar we moeten tevreden zijn dat wij als tweede geëindigd zijn."

Phillipp Eng: "Felicitaties aan Black Falcon. Zij deden fantastisch werk. Zelfs tijdens de kwalificaties waren ze al snel. Elke ronde was gewoon genieten. De lekke rechtervoorband wierp ons iets terug. Maar ik heb ook geen idee of we voldoende in huis hadden om te winnen."

2018 Winnaars VLN
16e VLN GT3 zege voor Mercedes alweer.

Uitslag na 6 Uur wedstrijd.
1. #6 Black Falcon / Mercedes AMG GT3 / Christodoulou, Haupt, Metzger, Piana
2. #99 ROWE Racing / BMW M6 GT3 / Eng, Blomqvist
3. #3 Falken Motorsport / BMW M6 GT3 / Dumbreck, Imperatori
4. #4 Falken Motorsport / Porsche 911 GT3 R / Müller, Werner
5. #12 Manthey Racing / Porsche 911 GT3 R / Klohs, Kern, Ragginger
6. #31 Frikadelli Racing / Porsche 911 GT3 R / Siedler, Müller
7. #22 Wochenspiegel Team Monschau / Ferrari 488 GT3 / Weiss, Kainz, Krumbach
8. #50 Walkenhorst Motorsport / BMW Z4 GT3 / Posavac, Lambertz, Müller
9. #70 H&R Spezialfedern Team / Porsche 911 GT3 Cup MR / Hamprecht, Hamprecht, Stursberg
10. #123 Mühlner Motorsport SPRL / Porsche 911 GT3 Cup / Scheerbarth, Hoppe, Kranz
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet