Sportscars

Sportscars: Will Stevens pakt pole voor ELMS 4 Uur van Silverstone

5b77fe3a7b905

Panis Barthez Competition start vanmiddag van pole position in de vierde ronde van de European Le Mans Series op het circuit van Silverstone. Voormalig F1-coureur Will Stevens versloeg in de kwalificatie G-Drive Racing's Jean-Eric Vergne, die in de vrije trainingen nog het snelste was.

Tekst: Marcel ten Caat en René de Boer
Foto: PR

De beslissing in de kwalificatie viel pas aan het einde van de tien minuten durende kwalificatie. In de vrije trainingen op vrijdag was G-Drive Racing steeds het snelste geweest, maar in de kwalificatie wist Stevens in zijn laatste ronde net wat extra's te vinden en daarmee zijn eerste pole in het kampioenschap te veroveren. De snelste ronde van Stevens van 1:43.690 minuten was ruim zeven tienden sneller dan Vergne's snelste rondetijd. Ben Hanley kwalificeerde de DragonSpeed Oreca 07 als derde, voor de Duqueine Engineering Oreca van Nicolas Jamin. Ate de Jong, de enige Nederlander in het LMP2-veld, is in de achterhoede te vinden: de Ligier JS P217 van Algarve Pro Racing, die hij deelt met Mark Patterson en Taksun Kim, start als 15e.

Mattia Drudi bezorgde EuroInternational de eerste pole-position in de LMP3 klasse. Met een rondetijd van 1:55.508 minuten was hij slechts vier honderdste van een seconde sneller dan Ross Kaiser. Sean Rayhall en Matt Bell kwalificeerden de United Autosports Ligier JSP3s op de plaatsen drie en vier. Job van Uitert kwalificeerde zich als zesde voor de race van vanmiddag. "Dit was het enige circuit waar ik nog nooit eerder gereden heb, afgezien van een test afgelopen maandag", aldus Van Uitert. "We hadden wel een beetje verwacht dat we niet helemaal zouden kunnen meestrijden voor de pole-position, maar de zesde startplaats is een goede uitgangspositie. Ons doel is in ieder geval om zoveel mogelijk punten te scoren, ik kijk erg uit naar de race van vanmiddag!" Drie plaatsen daarachter start de andere EuroInternational-Ligier met Kay van Berlo en Giorgio Mondini.

In GTE ging de pole naar Dennis Olsen, die een Proton Competition 1-2 aanvoerde. De Noor versloeg teamgenoot Matteo Cairoli met 0.060s. Ben Barker zorgde voor een volledige Porsche top drie in de 911 van Gulf Racing. Beste niet-Porsche-rijder was Miguel Molina, die de JMW Motorsport-Ferrari als vierde kwalificeerde.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet