Formule 1

Formule 1: Fernando Alonso neemt (voorlopig) afscheid van de F1

iNoOlE6dSs8NxeVI8KaR1gSoJCLIxXLP  1ST8910

McLaren heeft bekendgemaakt dat Fernando Alonso in 2019 niet terugkeert in de Formule 1. In de verklaring van zijn team liet de Spanjaard weten dat hij zijn beslissing al eerder dit jaar heeft genomen. Een terugkeer wil hij niet uitsluiten.


Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: McLaren F1

Volgens Alonso is de huidige staat van de Formule 1 en het machtsmonopolie van de drie grote teams een belangrijke reden voor zijn vertrek. Ook het gebrek aan competitiviteit van McLaren – ondanks een andere motor – speelde een rol in zijn besluit.

large jMDPn6Vt1FnKzVStRGIzl6QMNQDNrz9K fernando 3  2

"Na 17 prachtige jaren in deze sport is het tijd voor mij om iets anders te gaan doen", aldus de 37-jarige Spanjaard, die nog het WEC-superseizoen 2018-'19 met Toyota op het programma heeft staan. Alonso kreeg dit jaar geen toestemming om nog eens aan de Indy 500 deel te nemen. In 2017 liet McLaren hem de GP van Monaco missen, zodat hij aan de Amerikaanse klassieker kon meedoen. Hij slaagde er ondanks een geweldig optreden niet in om de race te winnen, maar won wel meteen de eerste 24 uur van Le Mans waaraan hij deelnam. Daardoor is een zege op Indy het enige dat ontbreekt voor de tweevoudig Monaco-winnaar om de Triple Crown van Monaco, Le Mans en Indianapolis te veroveren.

In zijn 17 seizoenen in de Formule 1, die van start gingen met een sterk debuutseizoen voor Minardi, wist Alonso twee wereldtitels te bemachtigen – alweer heel lang geleden, in 2005 en 2006 met Renault. Zijn eerste titel maakte hem de jongste wereldkampioen F1 aller tijden. Daarna greep hij bij McLaren en Ferrari vele jaren mis, met een controverse met McLaren-teamgenoot Lewis Hamilton die hem een tijdlang impopulair bij de fans maakte. Een tweede periode bij Renault leverde ook weinig op, behalve het dramatische 'Crashgate' in Singapore.

2nAlwzfjSdlWW557bVQtIh51nsLm-Vc2  1ST8588

Als vechtende underdog bij Ferrari won hij vele harten, maar de succesvolle ommekeer die Schumacher bij de Italianen had bewerkstelligd, kreeg Alonso niet voor elkaar. Een tweede termijn bij McLaren bracht hem alleen maar verder in een neerwaartse spiraal, die hem zeer veel in het openbaar gespuide kritiek ontlokte. Mede daardoor overwogen de topteams nooit serieus over om hem in dienst te nemen, ook al accepteert de hele F1-paddock dat Alonso nog steeds de allerbeste van het hele stel is. Zijn frustratie over die situatie, waarin hij zichzelf in een hoek schilderde, vormde de aanleiding voor zijn huidige besluit.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet