DTM

DTM: Di Resta en Paffett zorgen voor dubbel Brits Mercedes-succes op Brands Hatch

180812 DTM R2 DIR PAF
Di Resta en Paffett zorgden voor dubbel Brits succes op Brands Hatch

Mercedes-AMG blijft winnen in de DTM, maar ditmaal was niet pole-sitter Gary Paffett, maar zijn Schotse merkgenoot Paul Di Resta, die vanaf de tweede plek op de grid een uitstekende start maakte, in de eerste ronde de leiding nam en vervolgens de overwinning naar huis reed. Paffett eindigde als tweede en behield daarmee de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Beste niet-Mercedes-rijder was René Rast als derde. De Audi-merkgenoot van de Duitser, Robin Frijns, kon zijn goede uitgangspositie als zesde in de kwalificatie niet vertalen naar een goed raceresultaat: na een botsing in de openingsronde eindigde hij als twaalfde buiten de punten.

Tekst: René de Boer (vanaf Brands Hatch, Twitter: @renedeboer)
Foto's: ITR/Jürgen Tap

In de kwalificatie domineerde Mercedes, met een 'clean sweep' van de top drie en vier van de zes rijders in de top vijf. Gary Paffett behaalde de pole-position en verschafte zich daarmee de beste uitgangspositie om voor eigen publiek zijn leidende positie in de tussenstand van het kampioenschap nog verder te kunnen verstevigen. Paul Di Resta volgde op de tweede startplaats, voor Pascal Wehrlein. Beste niet-Mercedes-rijder was René Rast, die zich als vierde kwalificeerde. Ook de derde startrij was een combinatie van Mercedes en Audi met Lucas Auer en Robin Frijns, die als zesde zijn beste kwalificatieresultaat in de DTM tot nu toe behaalde.

180812 DTM R2 Start
Startfase, met Di Resta (3) aan de buitenkant naast Paffett (2) in het duel om de leiding

Bij de start van de race nam Paffett de leiding, maar op het traject tussen Paddock Hill Bend en Druids hield Di Resta het gas erop en nam in Druids de leiding over. Verderop in het veld ging het op de afdaling vanaf Druids mis: Robin Frijns en Lucas Auer kwamen met elkaar in botsing, Farfus raakte de spinnende Audi van Frijns, die op de rem stond, doorgleed en pas in de bandenstapels bij Surtees tot stilstand kwam. Pech voor de Maastrichtenaar, die juist zo'n uitstekende start gemaakt had en daarmee zijn goede uitgangspositie had kunnen omzetten naar een goed raceresultaat. Nu verloor hij bijna een ronde, voordat hij achteraan weer kon aansluiten. De wedstrijdleider stuurde de safety-car de baan op.

180812 DTM R2 DIR
Di Resta op weg naar zijn tweede overwinning van het seizoen

In de vierde ronde werd de race weer vrijgegeven met de altijd spectaculair ogende 'double-file restart'. Di Resta bleef aan de leiding, voor Paffett en Wehrlein. Green kreeg een waarschuwing vanwege het hinderen van Eng, Wehrlein kreeg een waarschuwing voor een soortgelijke situatie met Rast. Vanaf de vijfde ronde kwamen rijders binnen voor hun pitstops, inclusief de twee kemphanen in de strijd voor de overwinning, Paffett in de achtste ronde en Di Resta een ronde later. Aan de volgorde veranderde dat niets, want Di Resta bleef zijn Engelse merkgenoot voor.

De beide Audi-rijders Robin Frijns en Jamie Green waren de twee laatsten die stopten voor hun bandenwissel: Frijns kwam binnen in de 24e ronde en Green maakte in de 31e ronde zijn stop. Nadat alle coureurs hun stop hadden gemaakt, leidde Di Resta voor Paffett, Rast, Wehrlein, Wittmann en Green. Laatstgenoemde zag zijn kansen op een goede klassering echter in rook opgaan, toen hij in de 35e ronde een drive-through kreeg opgelegd vanwege het voor de tweede keer in de race te weinig ruimte laten voor een andere rijder.

180812 DTM R2 FAR
Na zijn tweede plaats van gisteren nu geen finish voor Augusto Farfus (15)

Ook Loïc Duval had pech: na zijn voortijdige uitval van gisteren was het ditmaal een lekke linker achterband, waarmee hij de pits in moest en tijdverlies opliep. Augusto Farfus parkeerde zijn BMW na 20 ronden in de pits, de schade die hij bij het incident in de eerste ronde had opgelopen, was te zwaar om te kunnen doorrijden. Ook Edoardo Mortara kwam niet rijdend over de eindstreep: hij verloor eerst tijd toen bij de pitstop het rechter achterwiel van zijn Mercedes niet goed vast bleek te zitten en uiteindelijk reed hij zijn auto drie ronden voor het einde de pits in.

180812 DTM R2 RAS
René Rast eindigde als beste Audi-rijder op de derde plaats

Vooraan reed Di Resta zonder al teveel problemen zijn tweede overwinning van het seizoen naar huis. Gary Paffett eindigde als tweede en zag daarmee zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het kampioenschap op Di Resta iets kleiner worden, maar was niettemin heel tevreden met zijn goede score van het weekeinde. René Rast eindigde na een sterk optreden in de slotfase van de race als derde, voor Wehrlein, Wittmann en Rockenfeller. De beide Oostenrijkers Eng en Auer, Juncadella als winnaar van gisteren en Nico Müller completeerden de top tien. Robin Frijns werd uiteindelijk als twaalfde geklasseerd.

180812 DTM Brands Hatch uitslag race 2

180812 DTM stand na 12 van 20 races

180812 DTM R2 podium
Paffett (l.) en Di Resta op het podium na de tweede race
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet