V8 Supercars

V8 Supercars: Shane van Gisbergen wint allereerste Sydney Super Night Thriller

Shane van Gisbergen en Jamie Whincup bezorgden het Triple Eight Holden Team Australia dit weekend tijdens de allereerste avondwedstrijd op Sydney Motorsports Park een fraaie dubbeloverwinning. Ruim 33.000 fans waren getuige van een spannende ontknoping nadat de safetycar in de slotfase nog een keer in actie moest komen.


SVG Avond Race
Weer een mooi succes voor SVG, de man die nooit opgeeft..

Tekst Willem J. Staat
Foto's Holden/Shell V Power Racing/PR/Nissan


Shane van Gisbergen wint allereerste Sydney Super Night Thriller
De wedstrijd werd aanvankelijk gedomineerd door de Penske Ford Falcon van Scott McLaughlin en Craig Lowndes in de derde Triple Eight Holden Commodore. Een safetycar situatie 20 ronden voor het einde zorgde voor de nodige spanning. Bij de herstart in de 61e ronde moest Lowndes zijn tweede plek aan SVG prijsgeven. En vanaf de 64e ronde ontspon zich een fantastisch duel tussen de titelkandidaten McLaughlin en SVG. In de 65e ronde ging SVG er bijna vanaf maar wist zich te herstellen. Drie ronden later moest McLaughlin er definitief aan geloven en verloor de leiding in Turn 4. SVG's teamgenoot Jamie Whincup had inmiddels afstand genomen en begon eveneens druk op McLaughlin uit te oefenen. In de 74e ronde ging Whincup definitief aan McLaughlin voorbij.

Shane Race SVG op weg naar een schitterende overwinning in Sydney.

Shane van Gisbergen: "Het duurde even voordat er in deze wedstrijd leven in de brouwerij kwamen toen was er ineens een safetycar. Scotty(McLaughlin) reed werkelijk fantastisch. Hij verdedigde prachtig. Ik gaf hem wel een paar duwtjes maar hij was totaal niet onder de indruk. Waarschijnlijk werden zijn banden daarna minder en kon ik daarna de leiding overnemen. Een prachtige 1-2 voor het team.
McLaughlin kwam op vier seconden achterstand achter de beide Red Bull Holdens over de streep. Scott McLaughlin: "Ik ben er ziek van. Maar ik ben trots over de wijze waarop wij raceten En met die safetycar hadden we gewoon pech. Die pakte in ons nadeel uit. Voor de fans was het een schitterende show. Eveneens vanuit mijn perspectief. Fair en hard racen waar ik van genoten heb. Maar die race had ik graag willen winnen. Zij hadden een goede strategie. Felicitaties aan Shane en Jamie. Jammer voor de Ford fans maar ik ben er nog steeds ziek van. We hadden een fantastische auto, fantastische pitstops maar de safetycar kwam voor ons op het verkeerde moment op de baan."

2018 Penske Falcons
De Penske Falcons domineerden aanvankelijk.

Aanvankelijk namen beide DJR Penkse Falcons de leiding maar Fabian Coulthard werd al na zes bochten door SVG naar de tweede plek terugverwezen. Bij de eerste reguliere stops in de zevende ronde beschikte McLaughlin al over een voorsprong van meer dan een seconde. Todd Hazelwood verloor de achtervleugel van zijn FGX Falcon en forceerde daarmee een safetycar alsmede de uitkomst van de wedstrijd. Door zijn overwinning op Sydney Motorsports Park bedraagt het verschil tussen McLaughlin en SVG nog maar 89 punten in de tussenstand van het kampioenschap.

Chaz Mostert eindigde met de Tickford FGX Falcon als vijfde. Mostert: "Werkelijk een krankzinnige wedstrijd. Maar voor ons was het een goed resultaat. Als je hier met de Top 5 kunt meekomen, betekent dit gewoon dat je erbij zit. Voor ons verliep niet alles volgens plan. We hadden nog meer vooraan moeten zitten. Maar P5 is gewoon een goed resultaat."

Rick Kelly
Tevreden gezichten bij Nissan.

Ook tevreden gezichten bij Nissan waar Rick Kelly als zesde achter Chaz Mostert eindigde. Rick Kelly: " Voor ons is een zesde plek erg goed. We hebben aan de snelheid gewerkt. Hoewel het 's avonds toch wat kouder is, is de bandenslijtage hoog te noemen. Voor onze snelheid over één ronde is een zesde plek onvoldoende maar we pakten hier enorm veel punten. Kort voor onze tweede stop hadden we een lekke band en dit heeft ons gewoon twee plaatsen gekost. Maar we zitten in de goede richting.

Simona de Silvestro eindigde als 14e en was eigenlijk wel tevreden over dit resultaat. Simona de Silvestro: " Cool om 's avonds te racen. Alle rijders waren er overigens snel aan gewend. Onze snelheid was goed, alleen hadden we wat overstuurproblemen. Zeker omdat ik ver achteraan moest starten was P14 een zeer goed resultaat. Ik vond het evenement schitterend en hoop dat er meer gaan komen." Iets dat de Supercar organisatie overigens wel voor de toekomst in overweging heeft genomen.

Veteraan Craig Lowndes eindigde als vierde en reed 22 jaar geleden al eens eerder onder kunstlicht in Sydney. "Een prachtige avond en ik blijf erop hameren dat we meer van dit soort wedstrijden gaan zien. Omdat het koeler is houden de rijders er wel van. En het racen in de slotfase was natuurlijk fantastisch" aldus Lowndes.

2018 Mostert
Goed resultaat van Chaz Mostert.

Uitslag
1 97 Red Bull Holden Racing Team Shane Van Gisbergen Holden Commodore ZB 77 ronden 02:04:32.2394
2 1 Red Bull Holden Racing Team Jamie Whincup Holden Commodore ZB 77 ronden  02:04:32.4449
3 17 Shell V-Power Racing Team Scott McLaughlin Ford Falcon FG/X 77 ronden  02:04:36.5112
4 888 Autobarn Lowndes Racing Craig Lowndes Holden Commodore ZB 77 ronden 02:04:37.9984
5 55 Supercheap Auto Racing Chaz Mostert Ford Falcon FG/X 77 ronden  02:04:40.5860
6 15 Castrol Racing Rick Kelly Nissan Altima 77 ronden  02:04:41.3026
7 9 Erebus Penrite Racing David Reynolds Holden Commodore ZB 77 ronden 02:04:42.0726
8 8 Team Mrs Mac's powered by Dare Nick Percat Holden Commodore ZB 77 ronden  02:04:42.6823
9 19 Tekno Autosport Jack Le Brocq Holden Commodore ZB 77 ronden  02:04:43.1103
10 14 Freightliner Racing Tim Slade Holden Commodore ZB 77 ronden 02:04:50.6546
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet