Clio Cup

Renault Clio Cup Central Europe: Pech en vreugde voor Team Bleekemolen


clio.1

De 33 rijders van de Renault Clio Cup Central Europe hebben zich vandaag op de Nürburgring van hun beste kant laten zien door twee meer dan fraaie wedstrijden te rijden. Liefhebbers van het echte cupracen werden in deze beide races op hun wenken bediend en konden genieten van veel mooie Clio gevechten door het gehele veld. Zoals het een echte Clio Cup betaampt werd er links en rechts het nodige lakwerk uitgewisseld, en eindigde het plaatwerk niet bij iedereen even strak meer, maar alles fair en met respect voor elkaar. Dat belooft wat voor over de twee weken als de Clio Cup Central Europe op bezoek komt in Zandvoort.


Tekst: Niels van der Peet
Foto's: Renault.de

Race 1: Bij de start van de eerste Clio race was het Tomas Pekar die zijn pole position direct om wist te zetten in de leiding van de wedstrijd en als leider de eerste bocht indook. Vlak daarachter waren het Niklas Mackschin en Sebastiaan Bleekemolen die zij aan zij de eerste bocht namen, waarbij Bleekemolen bewust de buitenste lijn koos om in de volgende bocht naar links door te schuiven naar P.2. Ook zijn teamgenoot Melvin de Groot was goed weg, want gestart vanaf P.5 reed de Groot al na een paar honderd meter op de vierde plek.

Bleekemolen en Pekar reden vervolgens iets weg van hun achtervolgers, maar een echte aanval van Bleekemolen op de koppositie bleef uit. Ook na een safetycar periode van ruim zeven minuten, omdat Certainty rijder Lucas Groeneveld de bandenstapels had opgezocht, bleef de kop ongewijzigd. Halverwege de race, met nog ruim 16 minuten te rijden, was het Pekar die zich onder de druk van Bleekemolen verremde aan het eind van het rechte stuk, en zo de koppositie overdeed aan de Nederlander.


clio.2

Achter Bleekemolen en Pekar waren het De Groot, Mackschin en Soubek die samen een fraai en fair gevecht hadden voorde derde plaats en daarbij veelvuldig van positie wisselden.

Aan de kop van het veld was het vervolgens Bleekemolen die constant Pekar in zijn spiegels zag zitten en geregeld in de verdediging moest om de Tjech achter zich te houden. Het leverde een mooie gevecht op tussen de beide koplopers. Helaas voor Bleekemolen ging het met nog vijf minuten te rijden helemaal mis. Na te hard en te ruim over een curbstone aan de binnenkant van de bocht gegaan te zijn, spinde hij en viel daardoor terug naar de zevende plek. Pekar nam het cadeautje dankbaar in ontvangst en nam de koppositie over.

Pekar reed vervolgens onbedreigd naar de zege, gevolgd door Soubek die zich inmiddels los had gereden van het gevecht om de (toen nog) derde plaats. Met een fraaie en gedurfde inhaalactie in de laatste bocht nam de Groot de derde plaats nog over van de Duitser Kevin Landwehr, waarmee hij bij zijn rentree meteen plaats mocht nemen op het podium.

clio.4


Bijzonder knap van de Groot na zijn zware crash in Oschersleben en het daarop volgende revalidatie traject de laatste maanden!

Uitslag Race 1:

1. Tomas Pekar CZE
2. Sandro Soubek AUT
3. Melvin de Groot NL
4. Kevin Landwehr DEU
5. Niklas Mackschin DEU
6. Tomasz Magdziarz POL
7. Sebastiaan Bleekemolen NL
8. Lisa Brunner DEU
9. Kevin Hilgenhövel DEU
10. Karol Urbaniak POL

17. Martijn Kool
23. Tim Schulte
29. Michael Bleekemolen

DNF Lucas Groeneveld.

Race 2: De man op poleposition, Rene Kircher, kende een matige start en was al voor de eerste bocht ingehaald door De Groot, Bleekemolen, Pekar en Soubek, wat op dat moment en in deze volgorde ook meteen de stand aan kop was. In de tweede ronde was het Sebastiaan Bleekemolen die voorbij ging aan zijn teamgenoot, en een ronde later volgde Pekar zijn voorbeeld en schoof door naar de tweede plaats.

Net als in de eerste race maakten Bleekemolen en Pekar er vervolgens een heerlijk gevecht van aan de kop, met kort daar achter De Groot. Pure reclame voor het cupracen en een genot om naar te kijken, waarbij er geregeld het nodige contact was maar steeds met respect voor elkaar. Het lukte Bleekemolen niet om zich los te rijden bij de toch wel iets snellere Pekar, die het ondanks verwoede pogingen niet lukte om voorbij de Nederlander te komen.

Met nog zes minuten te rijden kwam de safetycar in de baan vanwege de stilgevallen en hevig rokende Clio van Patricija Stalidzane, die hinderlijk aan het einde van het rechte stuk was komen te staan. Hiermee kwam er prompt een einde aan het fraaie duel tussen Bleekemolen en Pekar, want het veld kwam achter de safetycar over de finish, waarmee Bleekemolen zijn eerste overwinning van dit seizoen te pakken had en van de derde plek opklom naar plaats 2 in het kampioenschap. Achter Bleekemolen en Pekar was het Melvin de Groot die net als in race 1 de derde plaats voor zich wist op te eisen.

Michael Bleekemolen haalde de finish niet. Hij kwam redelijk fors met zijn linkervoorkant in contact met de vangrail wat het einde van zijn race betekende. Martijn Kool reed knap naar de 16e plek en de rijders van Certainty eindigden op de plaatsen 18 (Groeneveld) en 21 (Schulte).

Uitslag Race 2:
1. Sebastiaan Bleekemolen NL
2. Tomas Pekar CZE
3. Melvin de Groot NL
4. Andreas Stucki CHE
5. Sandro Soubek AUT
6. Rene Kircher DEU
7. Niklas Mackschin DEU
8. Kevin Landwehr DEU
9. Roland Schmid CHE
10. Adam Rzepecki POL

16. Martijn Kool
18. Lucas Groeneveld
21. Tim Schulte

DNF: Michael Bleekemolen

Stand Kampioenschap na 6 races :
1. Tomas Pekar 150 p.
2. Sebastiaan Bleekemolen 116 p.
3. Niklas Mackschin 102 p.
4. Karol Urbaniak 87 p.
5. Andreas Stucki 84 p.
6. Melvin de Groot 70 p.

Het volgende weekend voor de Clio Cup Central Europe is over twee weken. Plaats van handeling is dan het Circuit van Zandvoort tijdens het ADAC GT Masters weekend.

 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet