GT

GT: Indy Dontje behaalt eerste ADAC GT Masters overwinning op de Nürburgring

De combinatie Indy Dontje/Maximilian Buhk behaalde tijdens de eerste wedstrijd van de ADAC GT Masters dit weekend een overtuigende overwinning met de HTP Mercedes AMG GT3. De BWT Mücke Motorsport Audi R8 LMS van de combinatie Feller/Haase eindigde als tweede gevolgd door de Orang1 GRT Grasser Lamborghini GT3 van Mirko Bortolotti/Andrea Caldarelli. Voor Dontje betekende het zijn allereerste ADAC GT Masters-overwinning.

2018 Dontje Buhk
Grote vreugde bij Indy Dontje en Maximilian Buhk. De Nederlander behaalde zijn allereerste ADAC GT Masters overwinning.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Indy Dontje behaalt eerste ADAC GT Masters overwinning op de Nürburgring
Voor de eerste wedstrijd op de Nürburgring kwalificeerden zich maar liefst 29 auto's binnen een seconde. Ondanks de vele kritiek die er op de BOP heerst schijnt het toch te werken hoorde je bij verschillende teams. De Deen Nicolai Sylvest kwalificeerde zich met de Zakspeed Mercedes AMG GT3 op pole-position, gevolgd door de HTP Mercedes AMG GT3 van Indy Dontje met 1.26.166, met daarachter de Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS(1.26.206) van de gebr. Van der Linde en de tweede Zakspeed Mercedes AMG GT3 van Markus Pommer/Maximilian Götz(1.26.185).

2018 Starrt R1
Veel GT3 verkeer waarin Feller de leiding neemt.

Chaotisch begin

De wedstrijd kende een chaotisch begin. De Zwitser Ricardo Feller ging met de BWT Mücke Motorsport Audi R8 LMS iets te vroeg op het gas en nam bi de vliegende start direct de leiding. Daarvoor kreeg de No 25 BWT Mücke Audi R8 LMS vijf strafseconden opgelegd en zou als tweede eindigen. De openingsfase kende de nodige chaos. Direct bij de start was er in de eerste bocht de nodige chaos. Marvin Kirchhöfer tikte de Montaplast Audi R8 LMS van Sheldon van der Linde in de rondte en voor Filip Salaquarda(ISR Audi R8 LMS) en de Schnitzer BMW M6 GT3 van Mikkel Jensen was er ook weinig ruimte meer. Een kettingreactie die meerdere uitvallers als resultaat had. Vervolgens ging bij de tweede herstart de KÜS Team 75 Bernhard van de Belg Adrien Leener eraf hetgeen snel in een tweede safetycar situatie resulteerde.

2018 Start R1 2 De nodige chaos bij de start met de nodige uitvallers.

Daarna nam Feller met de BWT Mücke Motorsport Audi R8 LMS opnieuw de leiding gevolgd door de Zakspeed Mercedes AMG GT3 van polesitter Sylvest en Indy Dontje. Voor de No 20 Zakspeed Mercedes van Nicolai Sylvest/Kim Luis Schramm werd het een slechte dag. Nadat Schramm de concurrentie meermaals afblokte werd hij er door de No 19 Grasser Lamborghini van Franck Perrera afgezet. Perrera kreeg daarvoor een "drive-through" opgelegd.

2018 De Leener off
De Belg de Leener gaat er bij de herstart vanaf.

De MRS BMW M6 GT3 van Christopher Zöchling gaf in de 15e ronde met een technisch probleem op. Het duurde nog enkele ronden voordat de wedstrijdleiding besloot om voor de derde maal een safetycar in te zetten. Nadat de MRS BMW M6 GT3 verwijderd was, nam Maxmilian Buhk direct de leiding gevolgd door Haase en Caldarelli in de GRT Lamborghini Huracan GT3.Na de derde herstart was er veel close racing waarbij het nodige contact niet geschuwd werd. Max Hofor torpeteerde de Herberth Porsche van Jaminet en kreeg daarvoor terecht een "drive-through" opgelegd.

2018 Honda NSX
Sterk optreden van de Schubert Honda NSX3.

Sterk was het optreden van de Schubert Honda NSX. Zowel Christoph Dreyspring als Giorgio Maggi wisten zich beiden tijdens hun stints in de Top 10 te handhaven. Een uitstekende zevende plek was het resultaat. Ook progressie bij Team Rosberg waar de No 53 Lamborghini Huracan GT van de combinatie Aaro Vaininio/Michele Beretta vanaf een 20e startplek als 10e wist te eindigen. Ook opvallend sterk was het optreden van de Phoenix Audi R8 LMS van Oscar Tunjo/Ivan Lukashevich. Zij werden als achtste geklasseerd.

2018 Rosberg
Ook veel progressie bij Team Rosberg in de ADAC GT Masters.

Zowel Indy Dontje als Maximilian Buhk reden beiden een sterke stint. Tijdens de kwalificatie waren de temperaturen iets lager dan gisteren. Het heeft mogelijk bijgedragen aan de sterke performance van Mercedes in R1 op de Nürburgring.

2018 Bortolotti Caldarelli
Drie verschillende merken op het podium. Caldarelli/Bortolotti eindigden als derde.

Indy Dontje: "Ook bij het testen enkele weken geleden waren de temperaturen iets lager en toen ging het in vergelijk met gisteren eveneens uitstekend. Eigenlijk hadden wij met P2 een zeer goede kwalificatie en wij hadden niet verwacht zover vooraan te staan. Bij de start heb ik mij iets ingehouden. Ik heb mij rustig gehouden en mijn stint volbracht.  Daarna heeft Maxi een superjob verricht. Zeker omdat hij na de overname van de auto Kim Luis Schramm(op dat moment leider in de wedstrijd.WS) passeerde.

2018 Dontje Winnaar
Rennend naar het Parc Fermé

Daarna had hij de wedstrijd volledig onder controle. Een superwedstrijd. Ben erg gelukkig mijn eerste Masters-overwinning behaald te hebben. Hopelijk zet deze lijn zich bij mijn thuiswedstrijd op Zandvoort over twee weken zich voort."

2018 Dontje
De winnende HTP AMG Mercedes GT3.

Maximilian Buhk: "Een goede wedstrijd. Indy heeft zich bij de start nergens mee bemoeid en de auto in P3 overgedragen. De pitstop was perfect. Daarna heb ik geprobeerd om zo snel mogelijk Kim Luis Schramm in te halen. Ik zag dat hij problemen had. Dit lukte. Vandaag was alles perfect."

Uitslag
1. Indy Dontje / Maximilian Buhk – MANN-FILTER Team HTP Mercedes-AMG GT3 #48 39 ronden 1.02.11.192
2. Ricardo Feller / Christopher Haase – BWT Mücke Motorsport Audi R8 LMS #25 + 5.961 secs.
3. Andrea Caldarelli / Mirko Bortolotti – GRT Grasser Racing Team Lamborghini Huracán GT3 #63 + 10.736 secs.
4. Maximilian Götz / Markus Pommer – MANN-FILTER Team HTP Mercedes-AMG GT3 #47 + 11.593 secs.
5. Luca Stolz / Sebastian Asch – Team Zakspeed BKK Mobil Oil Racing Mercedes-AMG GT3 #21 + 12.935 secs.
6. Timo Bernhard / Kevin Estre – KÜS Team75 Bernhard Porsche 911 GT3 R #17 +15.872 secs.
7. Christopher Dreyspring / Giorgio Maggi – Honda Team Schubert Motorsport Honda NSX GT3 #9 + 17.981 secs.
8. Oscar Tunjo / Ivan Lukashevich – Phoenix Racing Audi R8 LMS #6 + 18.730 secs.
9. Aaro Vainio / Michele Beretta – Team Rosberg Lamborghini Huracán GT3 #53 + 20.371 sec.s
10. Dominik Schwager / Luca Ludwig – HB Racing Ferrari 488 GT3 #7 + 20.642 secs.

2018 Dontje Buhk 2

Reacties

    • 2
    • 12
     
    Anonieme gebruiker 04 augustus 2018 19:14

    Nu nog een klein beetje afvallen en een normale kapper en Indy is weer helemaal het mannetje.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet