Porsche Cups

Porsche Supercup: Thomas Preining viert op de Hungaroring zijn tweede winst, podiumplaats Jaap van Lagen

start

Thomas Preining reed vanaf poleposition naar zijn tweede overwinning dit seizoen voor de andere jonge Porsche-junior rijder Julien Andlauer en Jaap van Lagen die, na drie races, eindelijk weer terugkeerde naar de voorste gelederen. Jaap's teamgenoot Nick Yelloly eindigde als vijfde en wist wat punten in te lopen in de titelstrijd doordat Michael Ammermüller één plaats achter de Brit eindigde. Het verschil bedraagt nu nog maar drie punten. Een prima prestatie voor Larry ten Voorde, die de gehele race flink onder druk stond, maar zijn achtste plaats wist te verdedigen op rijders die al veel meer ervaring in deze Cup hebben opgedaan. Ten Voorde werd tevens de beste rookie en maakte de strijd om de rookie titel weer uitermate spannend. Onze landgenoot staat nu gedeeld eerste met de jonge Fransman Florian Latorre, die in deze race tiende werd. In de Pro-Am klasse ging de winst naar Roar Lindland.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: RaceCam.de

start2


Opnieuw een hitteslag voor de 27 rijders die te maken kregen met een buitentemperatuur van 32 graden. De 20-jarige Preining had de beste start, maar in het achterste gedeelte van het veld ging het mis. Safetycar gelijk de baan op om de gestrande wagens weg te slepen en de achtergebleven Porsche-restanten op te ruimen. Jaap van Lagen had vanaf een vijfde startplek een raketstart en lag al op een derde plaats. Zijn teamgenoot Yelloly bleef zijn grote concurrent Ammermüller één plaats voor op vijf.
  ten-voorde

Na de herstart weer Preining op kop, gevolgd door Andlauer en Van Lagen. Larry ten Voorde was al opgerukt naar een achtste plaats met in zijn kielzog een grote groep aanvallende rijders. Groot compliment voor Ten Voorde, die zich de gehele race breed kon houden en zijn achtste plaats tot aan de finish kon behouden. De strijd in de top tien bestond uit meerdere groepjes. Op kop moest Preining zich vooral in de slotfase verdedigen op Andlauer. Daarachter al op flinke afstand reed Van Lagen, die zich moest verdedigen op Zaid Ashkanani. Daar weer seconden achter een groep van drie rijders met vooraan Yelloly, daarachter Ammermüller en de aandringende Christopher Zöchling. Larry ten Voorde moest een jagende groep van vijf rijders achter zich houden. Wat Dylan Pereira, Florian Latorre, Mattia Drudi, Al Faisal Al Zubair en Josh Webster ook probeerden, ze kwamen niet voorbij de jonge Nederlander. Op een circuit waar moeilijk in te halen viel veranderde niet veel en bleven de posities gelijk.
  jaap-juicht

Terugkeer van Jaap van Lagen op het podium

Na de vorige race kreeg Jaap van Lagen geheel onverwacht vijf strafseconden opgelegd voor licht contact met een andere Porsche coureur tijdens zijn inhaalactie in de slotronde. Dit weekeinde toonde de routinier uit Ede zijn mentale veerkracht tijdens de zesde ronde van de Porsche Supercup. Met een ijzersterke sprint naar de eerste bocht legde de coureur van Fach Auto Tech op de Hungaroring de basis voor de derde plaats.

"Ik heb een rotweek achter de rug", vertelt Jaap van Lagen openhartig. Door de vijf strafseconden kelderde hij van de achtste naar de dertiende plaats. "Ik heb die bewuste inhaalactie wel 30 keer teruggekeken, maar zie niet in waarom ik daar straf voor zou moeten krijgen." Zijn team trok dezelfde conclusie, onderzocht de mogelijkheid om een protest in te dienen, maar concludeerde dat het geen zin had. "En dus heb ik het gewoon te accepteren."

De knop omgezet
Op weg naar de race op de technische Hungaroring zette de ervaren coureur de knop om. Na een 7e tijd in de vrije training, ging zijn vliegende ronde in de kwalificatie nog een stukje beter, met als resultaat een prima vijfde plaats op de grid. "Op Hongarije is inhalen echt lastig, dus de kwalificatie is hier nog even iets belangrijker dan op andere circuits."
Jaap had vooraf de videobeelden van de starts uit andere jaren bestudeerd en hierop een strijdplan gesmeed. Met het doven van de lichten koos hij de buitenzijde met zijn 485 pk sterke Porsche 911 GT3 Cup. Zo werd bij het ingaan van bocht 1 al een plek buitgemaakt en bij het uitkomen van diezelfde bocht nog eens een positie. Van vijf naar drie in minder dan vijf seconden.
  van-lagen

'Dit voelt goed zeg'

Ook een safetycarsituatie in de openingsronde bracht Jaap niet uit balans. De beide Porsche-juniors Thomas Preining en Julien Andlauer waren net iets te snel en zijn achtervolger Zaid Ashkanani vormde geen bedreiging, zodat Jaap van Lagen na veertien ronden racen in de hitte zijn tweede podiumfinish van het seizoen mocht vieren. "Man, dit voelt goed zeg. Na een aantal races met pech en penalties, is het echt heel fijn om weer op het podium te staan. Eindelijk heb ik de snelheid weer kunnen omzetten in een goed resultaat."
  preining

Uitslag race Hungaroring:

1. Thomas Preining (BWT Lechner Racing) 14 ronden in 26:30.517
2. Julien Andlauer (martinet by ALMERAS) +0.460
3. Jaap van Lagen (FACH AUTO TECH) +11.650
4. Zaid Ashkanani (MRS GT-Racing) +12.101
5. Nick Yelloly (FACH AUTO TECH) +17.782
6. Michael Ammermüller (BWT Lechner Racing)+18.030
7. Christopher Zöchling (MRS GT-Racing) +18.433
8. Larry ten Voorde (Rookie) (Team Project 1) +22.233
9. Dylan Pereira (Momo Megatron Lechner Racing) +22.393
10. Florian Latorre (Rookie) (martinet by ALMERAS)+22.818
11. Mattia Drudi (Dinamic Motorsport) +23.123
12. Al Faisal Al Zubair (Lechner Racing Middle East) +24.861
13. Josh Webster (Momo Megatron Lechner Racing) +25.179
14. Mikkel O. Pedersen (MRS GT-Racing) +25.595
15. Gustav Malja (Rookie) (Team Project 1) +26.194

Stand algemeen:
1. Michael Ammermüller 91
2. Nick Yelloly 88
3. Thomas Preining 65
4. Julien Andlauer 65
5. Dylan Pereira 65
6. Mattia Drudi 61
7. Florian Latorre 54
8. Jaap van Lagen 54
9. Larry ten Voorde 54
10. Zaid Ashkanani 52

  ten-voorde zit

Stand rookies:

1. Florian Latorre 54
2. Larry ten Voorde 54
3. Alberto Cerqui 21
4. Gustav Malja 17
5. Philip Hamprecht 9

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet