NASCAR

NASCAR: Kyle Busch behaalt zesde seizoensoverwinning in Pocono

JGR-coureur Kyle Busch behaalde op Pocono zijn zesde seizoensoverwinning. Eerder dit weekend behaalde Busch ook al een overwinning in de NASCAR Camping World Truck series. Vanwege een technische onvolkomenheid werd Busch evenals 13 andere deelnemers naar de achterste rijen verbannen. Dit betekende dat zijn Mexicaanse teamgenoot Daniel Suarez vanaf pole mocht vertrekken.

2018 Busch Winnaar
Winnaar Kyle Busch wordt door zijn crew verwelkomd. Busch is hard op weg om een alltime great te worden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

Kyle Busch behaalt zesde seizoensoverwinning in Pocono
De wedstrijd op Pocono moest zes ronden voor het einde vanwege een zware crash van Bubba Wallace met een Code Rood onderbroken worden. Wallace verloor plotseling zijn remmen en wist op het gras nog de nodige snelheid uit zijn auto te halen, maar klapte desondanks met een angstaanjagende snelheid alsnog tegen de "safer wall".

Enkele angstige momenten volgden voordat het netje naar beneden ging, maar Wallace bleef gelukkig ongedeerd. "Dit was wel de zwaarste crash uit mijn carrière" verklaarde Wallace na afloop. Bij de herstart nam Busch andermaal de leiding en versloeg zijn teamgenoot Daniel Suarez.

2018 Start 1
Suarez neemt direct de leiding bij de start.

Voor Busch betekende het zijn 49e Cup-overwinning en op de eeuwige ranglijst staat hij samen met Tony Stewart als dertiende genoteerd.
Kyle Busch: "Hoe verder je op de autosportladder stijgt, des te meer mijlpalen je behaalt. Ik weet niet hoeveel overwinningen ik nog meer kan behalen. De tijd zal het leren. In de prijzenkast is dan ook nog nauwelijks plek." In totaal behaalde Busch tot aan Pocono maar liefst 191 overwinningen in totaal in de drie NASCAR Topseries, Cup, Xfinity en Truckseries.

Het eerste wedstrijdsegment leverde evenals vorige week een overwinning op voor Chase Elliott. Maar in 97 Cup starts is Elliott er nog steeds niet in geslaagd om een wedstrijd op zijn naam te schrijven. Kevin Harvick, die eveneens achteraan moest starten eindigde als tweede in het eerste wedstrijdsegment.

Suarez Hamlin Pocono
De start vanuit een ander perspectief.

Het tweede segment leverde dan eindelijk een segmentoverwinning voor Harvick op Pocono op. In 35 Cup-starts slaagde Harvick er nimmer in om op Pocono te winnen.

In de 164 ronden tellende wedstrijd reed Busch er in totaal 52 aan de leiding. Kyle Busch: "Een prachtige wedstrijd. Kevin Harvick beschikte gewoon over de beste auto, wij de tweede en Suarez de derde. Suarez liet ons er wel voor werken. Ik kan hem niet genoeg bedanken. De wedstrijd op Pocono kende nauwelijks neutralisaties.

2018 Stop Suarez
Snel crewwork bij Daniel Suarez. De Mexicaan eindigde als tweede.

Corey Lajoie crashte in de 84e ronde en Penske-coureur Brad Keselowksi in de 121e ronde ten gevolge van een klapband. In de slotfase van de wedstrijd raakten Harvick en Almirola elkaar in de pitlane. Harvick werd daardoor kansloos voor de overwinning.

2018 Busch winaar
Kyle Busch op weg naar de overwinning in Pocono.

In de Top 10 bevonden zich vier Toyota's, vier Chevrolets en vier Fords.

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 164 ronden
2. Daniel Suarez Toyota 164 ronden
3. Alex Bowman Chevrolet 164 ronden
4. Kevin Harvick Ford 164 ronden
5. Erik Jones Toyota 164 ronden
6. William Byron Chevrolet 164 ronden
7. Chase Elliott Chevrolet 164 ronden
8. Ryan Newman Chevrolet 164 ronden
9. Kurt Busch Ford 164 ronden
10. Denny Hamlin Toyota 164 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet