IndyCar

Indycar: Alexander Rossi wint Mid Ohio op tweestop strategie

Andretti-coureur Alexander Rossi schreef op Mid Ohio de Honda 200 op zijn naam. In tegenstelling tot zijn concurrenten reed Rossi als enige op een twee-stop strategie. Op de zege-doughnut na reed Rossi een foutloze wedstrijd. Robert Wickens eindigde op 12.85895 secs. als tweede.

Rossi 2
Alexander Rossi was op Mid Ohio een klasse apart.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Alexander Rossi wint Mid Ohio op tweestop strategie
Op Mid Ohio behaalde Alexander Rossi zijn tweede seizoensoverwinning en de vierde in zijn carrière. In de tussenstand van het kampioenschap staat hij, met nog vier races te gaan, als tweede op 46 punten achterstand van Scott Dixon.

Vanaf pole reed Rossi ruim 66 ronden aan de leiding. Samen met strateeg Rob Edwards gokte Rossi op een tweestop strategie m.b.t het brandstofverbruik. In de 29e en 59e ronde ging Alexander voor zijn eerste en resp. tweede stop naar binnen. In de 65e ronde ging Robert Wickens voor zijn derde stop naar binnen en daarna nam Rossi definitief de leiding. Wickens vormde daarna voor Rossi geen bedreiging meer. Voor Andretti Autosport betekende het tevens de 60e overwinning in Indycar en de eerste op Mid Ohio.

Verkeer
Prachtige opname van het verkeer met Rossi op kop.

Alexander Rossi: " Dit is wat we nodig hadden. Het Andretti team gaf mij een fantastische auto en deze overwinning is dan ook voor hen. Vrijwel de gehele dag beschikten wij over een prachtige strategie. Wij besloten al vroeg voor een tweestop te gaan. Groot brandstofverbruik van Honda en een mooie levensduur van de banden. Vrijwel de gehele dag was het perfect.

Bij dit soort wedstrijden moet je geduld hebben. Soms is het moeilijk, maar Rob wist me te kalmeren en mij er doorheen te praten. Wij probeerden een bepaald getal met het brandstofverbruik te behalen. En als dit lukte dan gingen we voor twee stops. Het lag een klein beetje aan mij of dit mogelijk was. Was dit het geval dan gingen we er gewoon voor. En wij zijn daarin geslaagd."

Indycar rookie Robert Wickens eindigde als tweede en behaalde maar liefst zeven top 5 resultaten tot nu toe. In de tussenstand van het kampioenschap staat Wickens als zesde genoteerd.

Robert Wickens Weer een schitterende wedstrijd van Robert Wickens.

Robert Wickens: " Wij bleven bij ons besluit en een driestopstrategie werkte perfect. Mijn enige probleem was dat ik gedurende mijn derde stint in het verkeer verstrikt raakte. Het was jammer dat zij allemaal op de rode Firestonebanden reden en ik op de zwarte. Daardoor verloor ik enorm veel tijd. In 10/15 ronden verloor ik ongeveer een seconde per ronde. Pech, maar van P5 naar P2 mag ik eigenlijk niet klagen."

Graham Rahal Verkeer
Een negende plek voor Graham Rahal tijdens zijn thuiswedstrijd.

Will Power eindigde in zijn 200e Indycar-wedstrijd als derde, gevolgd door teamgenoot Josef Newgarden. Scott Dixon eindigde in zijn 300e Indycar start als vijfde. Op de eeuwige ranglijst staat Dixon nu als tweede genoteerd met 150 top 5 resultaten. Daarmee passeerde hij A.J. Foyt. Mario Andretti beschikt over 194 top 5 klasseringen.

Dixon leverde op Mid Ohio maar liefst 43 punten in. Scott Dixon: "Een frustrerende dag. De auto beschikte over voldoende snelheid, maar we verdwenen een beetje van de radar omdat de baancondities voor ons niet echt gunstig waren. Als we naar binnen gingen, ging er altijd iemand voor mij naar binnen en verloren we tijd. Het was één van die dagen waarin een meevallertje ons drie plaatsen voordeel had kunnen bezorgen. Dit was echter niet het geval."

Vanaf een allerlaatste startplek wist Sebastien Bourdais als zesde te eindigen. Het was ook zijn beste resultaat sinds de Indy 500 eind mei. Toen eindigde Bourdais als vierde. De wedstrijd vond zonder neutralisaties plaats. En dit was de eerste maal sinds 2013. In 34 wedstrijden op Mid Ohio werd de wedstrijd slechts driemaal niet door neutralisaties onderbroken.

Scott Dixon
300e Indycarwedstrijd voor Scott Dixon. Een legende.

Uitslag
1. Alexander Rossi Dallara Honda 90 ronden
2. Robert Wickens Dallara Honda 90 ronden
3. Will Power Dallara Chevrolet 90 ronden
4. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 90 ronden
5. Scott Dixon Dallara Honda 90 ronden
6. Sebastien Bourdais Dallara Honda 90 ronden
7. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 90 ronden
8. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 90 ronden
9. Graham Rahal Dallara Honda 90 ronden
10. Zach Veach Dallara Honda 90 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet