GT

GT: Nederlanders in top tien na eerste zes uur in Spa

180728 Liveblog Start
Start van de race met Rast al op voorsprong

Na ruim vijf uur in de Total 24 Hours of Spa is er de vierde neutralisatie, nadat een auto onderdelen en olie verloren heeft. De nummer 29-Land-Audi rijdt aan de leiding,voor de nummer 98-ROWE-BMW en de nummer 42-Strakka-Mercedes, maar vanwege pitstops door de neutralistie is het beeld niet eenduidig. De nummer 8-Bentley reed tot dusver lange tijd op kop, voor de nummer 23-Nissan en de nummer 2-Audi, waarmee Robin Frijns tussentijds de best geklasseerde Nederlander is.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Om 16.30 uur ging de 70e editie van de lange-afstandsklassieker in de Belgische Ardennen als altijd rollend van start en het was niet pole-sitter Maxime Martin, die de eerste startplaats had geërfd na het terugzetten van de nummer 1-WRT-Audi, maar René Rast in de nummer 2-WRT-Audi, die dankzij een (te?) voortvarende start als eerste de Raidillon op reed. Aan het einde van de ronde was er een merkwaardig incident, toen er kort voor de Busstop-chicane opeens een auto van de wedstrijdleiding op de baan reed, terwijl het veld eraan kwam. Een botsing kon worden voorkomen en de auto reed de pits in, maar wat die auto daar deed, bleef onduidelijk.

180728 6h Bentley
De nummer 8-Bentley rijdt al een aantal uren goed voorin mee

Aan het eind van de eerste ronde kwam de nummer 1-Audi de pits voor de opgelegde stopstraf van drie minuten. De eerste neutralisatie kwam na circa twee uur, toen de nummer 89-AKKA-ASP-Mercedes met Philippe Giaque aan het stuur crashte op de Raidillon. Een flinke crash van de nummer 97-Oman-TF-Ason Martin, bestuurd dood Euan McKay, leidde tot de tweede 'full-course yellow', die al snel werd omgezet in een safety-car-fase. De derde neutralisatie werd veroorzaakt doordat het linker achterwiel van de nummer 17-WRT-Audi eraf was gelopen, waarop de auto naast de baan tot stilstand kwam.

Geen neutralisatie, maar wel flink tijdverlies voor beide teams, was het gevolg van een aanrijding tussen Andrea Caldarelli in de nummer 63-GRT-Lamborghini en Ben Barnicoat in de nummer 58-Garage 59-McLaren. Het Lamborghini-team kreeg een 30-seconden-stopstraf opgelegd voor het veroorzaken van de botsing. Ook diverse teams met Nederlandse inbreng kregen te maken met straffen. Al in de beginfase was er een tien-seconden-straf voor de MANN-FILTER-Mercedes met ondermeer Renger van der Zande vanwege het teveel zig-zag-rijden tijdens de formatieronde. Later kreeg de nummer 63-Attempto-Audi met Pieter en Steijn Schothorst een drive-through vanwege inhalen onder 'full-course yellow'. Ook tegen de nummer 99-ROWE-BMW met Nicky Catsburg werd zo'n straf uitgesproken, maar die werd later weer ingetrokken.

180728 6h Frijns
De nummer 2-Audi met onder anderen Robin Frijns

Met Robin Frijns in de nummer 2-WRT-Audi, Yelmer Buurman in de nummer 4-Black Falcon-Mercedes en Nicky Catsburg in de nummer 99-ROWE-BMW rijden er drie Nederlanders in de top tien. Met de eerste 23 auto's nog steeds in dezelfde ronde zijn de onderlinge verschillen relatief klein.

180728 6h Yelmer
Yelmer Buurman in de nummer 4-Black Falcon-Mercedes

180728 6h Bleekemolen
De Black Swan-Porsche (l.) met Jeroen Bleekemolen rijdt op de vierde plaats in de Pro-Am-klasse

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet