GT

GT: R-Motorsport Aston Martin erft pole na diskwalificatie WRT-Audi

180728 Superpole Aston
De R-Motorsport-Aston Martin start vanaf de pole-position

De oorspronkelijk pole-winnende nummer 1- Audi R8 LMS van het Audi Sport Team WRT met rijders Alex Riberas, Christopher Mies en Dries Vanthoor moet om 16.30 uur vanmiddag voor de Total 24 Hours of Spa vanaf de 19e plaats starten. Bij de technische controle na de Superpole bleek dat het luchtinlaatkanaal van de auto bewerkt was en daarmee niet in overeenstemming met de homologatie. De nummer 62-R-Motorsport-Aston Martin van Dominik Baumann, Marvin Kirchhöfer en Maxime Martin start daarmee vanaf de pole-position.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Na de melding van de technisch gedelegeerde over de geconstateerde onregelmatigheid aan de Audi had het college van sportcommissarissen onder voorzitterschap van Yves Bacquelaine en verder bestaande uit François Dumont, Greg Masters, Josep Besoli, Paolo Longoni en Adrien Absil, geen andere keuze dan de genoemde straf uit te spreken. De tijden uit de Superpole werden geschrapt en de auto moet achteraan in de top 20 starten, voor die auto's die niet aan de Superpole hebben deelgenomen. Dat gold alleen voor de nummer 88-Mercedes, zodat de Audi is teruggezet naar de 19e plaats.

Daarnaast was er een stop-and-go-penalty die werd opgelegd vanwege het presenteren van een auto die niet aan het technisch reglement voldoet en waarvan het team op de hoogte had moeten zijn, wat door de sportcommissarissen als "onsportief gedrag" werd gekenmerkt. Dit is een overtreding van artikel 12.1 van de International Sporting Code van de FIA. In de race moet de Audi hiervoor als straf drie minuten in de pitstraat parkeren.

180728 Liveblog Audi 1

Inmiddels kwam er ook een reactie van Audi op de situatie. Daaruit bleek dat de modificate in het inlaatkanaal een bevestiging met plakband betrof. "We betreuren zeer, dat dit de uitstekende prestatie van Dries en zijn teamgenoten Christopher Mies en Alex Riberas overschaduwt", verklaarde Chris Reinke, hoofd Audi Sport customer racing. "We respecteren de straf en bieden onze verontschuldigingen aan voor deze situatie. Het was nooit onze intentie om de prestaties van de raceauto te beïnvloeden. Samen zijn we nu des te gemotiveerder om de auto weer terug aan kop te brengen."

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet