GT

GT: Volledig Belgische eerste startrij Total 24 Hours of Spa, Robin Frijns beste Nederlander op de grid

180727 Pole
100% Belgisch: Dries Vanthoor (r.) en Maxime Martin vertrekken vanaf de eerste startrij

Tot vreugde van de lokale toeschouwers staan er morgen twee Belgen op de eerste startrij voor de 70e editie van de 'Total 24 Hours of Spa'. Dries Vanthoor reed in de nummer 1-Audi R8 LMS van het Audi Sport Team WRT in 2:18,578 minuten, terwijl Maxime Martin in de nummer 62-Aston Martin van het R-Motorsport-team met een tijd van 2:19,193 minuten als tweede eindigde en daarmee de Belgische 'clean sweep' van de eerste startrij completeerde. De Zwitser Nico Müller eindigde in de nummer 2-WRT-Audi op de derde plaats en zorgde er zo voor dat er twee Audi's in de top drie staan. Laatstgenoemde auto is ook de Audi waarin Robin Frijns rijdt, die daarmee de beste Nederlander op de grid is.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Sandra Michiels, PR

Na de crash van Raffaele Marciello in de nummer 88-AKKA ASP-Mercedes tijdens de warm-up was het aantal auto's dat van start ging in de Superpole-sessie gereduceerd van 20 naar 19. Nicky Catsburg in de nummer 99-ROWE-BMW was de eerste rijder die van start ging voor zijn twee vliegende ronden. De Amersfoortse coureur kwam tot een tijd van 2:20,239 minuten, maar het was al snel duidelijk dat hij daarmee geen rol zou spelen in de strijd om de pole-position. Eerst was het Côme Ledogar in de McLaren die 2:19,822 op de klokken zette en de eerste plaats op de ranglijst overnam. Vervolgens dook Ferrari-rijder Davide Rigon daaronder met 2:19,100, maar die raakte zijn tijd weer kwijt als gevolg van het overschrijden van de 'track limits'.

180727 Pole Audi
Dries Vanthoor in het avondlicht op weg naar de pole-position

Daarna was Maxime Martin in de Aston Martin de nieuwe leider: onder applaus van de Belgische journalisten in het perscentrum reed hij een tijd van 2:19,183 minuten. Die bleef de maatstaf, totdat Dries Vanthoor in de nummer 1-WRT-Audi met 2:18,605 minuten als eerste onder de 2:19 dook en op zijn volgende ronde met 2:18,578 minuten de pole-winnende tijd nog scherper stelde. Hij had uiteindelijk een voorsprong van 0,605 seconde op Martin en 0,788 seconde op Müller. Ferrari-rijder Rigon reed de vierde tijd, gevolgd door Kelvin van der Linde in de Land-Audi. Ledogar eindigde met de McLaren als zesde, voor Markus Winkelhock in de nummer 25-Saintéloc-Audi. Philipp Eng in de Walkenhorst-BMW, Fred Makowiecki in de Manthey-Porsche en Mirko Bortolotti in de nummer 63-GRT-Lamborghini completeerden de top tien.

180727 Pole Audibox
Blijdschap in de WRT-Audi-pitbox na het veroveren van de pole-position

"Het is pas de kwalificatie, maar hier op pole-position te staan is natuurlijk wel mooi, vooral bij mijn thuisrace", zei Dries Vanthoor, die zich vervolgens realiseerde dat de 24-uursrace in Zolder zijn eigenlijke thuisrace is. "Nou ja, mijn tweede thuisrace dan. We willen in ieder geval zoveel mogelijk punten scoren voor de Endurance Cup, zeker omdat we op Paul Ricard niet scoorden. Als we daarnaast ook goed scoren in de Intercontinental Cup, zou dat meegenomen zijn." Wat heet: na de winst in Bathurst staat Vanthoor ook in het Intercontinental-klassement bovenaan.

Maxime Martin wees erop dat dit voor zijn team R-Motorsport pas de eerste deelname aan de 24-uursrace in Spa is. "Dan gelijk vanaf de eerste rij te kunnen starten is mooi. Mijn ronde was goed, maar ik wist wel dat er op z'n minst één Audi sneller zou zijn. Dat we een honderd procent Belgische eerste startrij hebben, is prachtig voor de fans." Nico Müller zei: "In vergelijking met de kwalificatie gisteren was het nog warmer, maar het team heeft de auto uitstekend aangepast aan de omstandigheden. Voor de Belgen is het mooi dat er twee landgenoten op de eerste rij staan, maar ik hoop het ze morgen toch wel een beetje lastig te kunnen maken!"

180727 Pole BMW
Nicky Catsburg kwalificeerde de ROWE-BMW als 15e

Zoals gemeld is Robin Frijns dankzij de derde kwalificatietijd van Nico Müller de best geplaatste Nederlander op de grid voor de race. Daarachter volgt Yelmer Buurman in de nummer 4-Black Falcon-Mercedes, waarmee Maro Engel naar de 14e startplaats reed. Nicky Catsburg werd uiteindelijk als 15e geklasseerd. "De condities op de baan waren heel lastig. Het was extreem heet, daardoor was de auto enigszins anders dan gisteren. Ik heb het gevoel dat ik op mijn eerste ronde minder aanvallend gereden heb dan mogelijk was geweest. Op de tweede ronde waren de banden over hun piek heen. Het was niet de beste kwalificatie, maar ik heb een paar auto's achter me kunnen laten, dus het had erger kunnen zijn. Morgen komt het erop aan."

180727 Pole Schothorst
De Attempto-Audi, waarin ook de gebroeders Schothorst in actie komen

Een plaats daarachter start de nummer 66-Attempto-Audi van Jamie Green, die de auto deelt met Steijn en Pieter Schothorst. Op de 17e plaats start de AMG GT3 van het MANN-FILTER-team, waarmee onder anderen Renger van der Zande rijdt.

180727 Total 24 Hours of Spa uitslag Superpole

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet