Formule 1

Formule 1: Fiat CEO Sergio Marchionne overleden

Sergio Marchionne, topman van de Fiat Groep, is vandaag overleden. De familie Agnelli maakte dit eerder vandaag bekend. Als CEO van de Fiat Groep was Marchionne o.a. verantwoordelijk voor de sportactiviteiten van Ferrari.

2018 Marchionne

Tekst Willem J. Staat
Foto PR

Fiat CEO Sergio Marchionne overleden
Fiat Topman Sergio Marchionne overleed vandaag ten gevolge van complicaties die hij eerder bij een routineoperatie had opgelopen.
Ruim veertien jaar geleden trad de voormalige advocaat/boekhouder/verzekeringsman in dienst als CEO van de Fiat Groep en wist het zwaar verliesgevende concern binnen twee jaar weer winstgevend te maken. De grotendeels in Canada opgegroeide Marchionne maakte eerst deel uit van de raad van bestuur bij Fiat totdat hij als CEO tot grote hoogte steeg. In 2014 werd Fiat Chrysler Automobiles opgericht. (FCA).

Onder leiding van Marchionne wist Ferrari weer terug de aansluiting in de F1 te vinden en kregen de verkopen voor het eerst in 2015 weer een enorme boost.De gescheiden Marchionne werd 66 jaar en laat zijn tweede vrouw en twee kinderen na.

Inmiddels kwam er ook een reactie van FIA-voorzitter Jean Todt. "Met grote droefenis heb ik kennis genomen van het tragisch en onverwacht overlijden van Sergio Marchionne", aldus Todt. "Sergio heeft kolossale verdiensten voor de automobielindustrie en de autosport over de hele wereld. Hij had zich volledig gewijd aan het realiseren van de ommekeer voor de Fiat-Chrysler-groep en besteedde al zijn energie aan het terugbrengen naar de top van de Scuderia Ferrari. Hij was een aimabele, rechtschapen en moedige man, een onconventionele en visionaire leider. Hij was een belangrijk lid van de FIA F1 Strategy Group en van het FIA High-Level Panel for Road Safety. Zijn dood is een beduidend verlies. Namens de volledige FIA-gemeenschap gaan mijn gedachten uit naar zijn familie, zijn vrienden en zijn teams bij Ferrari en de Fiat-Chrysler-groep."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet