NASCAR

NASCAR: Kevin Harvick duwt zich naar de zege in New Hampshire

Een clever duwtje zes ronden voor het einde richting Kyle Busch hielp Kevin Harvick aan zijn zesde Cup-overwinning dit seizoen. Voor Harvick betekende het zijn 43e overwinning in de NASCAR Cup-series.

Race
Slechts eenmaal per jaar wordt er op New Hampshire door de MEN's Cup geracet.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Kevin Harvick duwt zich naar de zege in New Hampshire
Harvick beschikte in de slotfase van de wedstrijd duidelijk over de snelste auto van het veld. Het kostte hem echter wat tijd om Kyle Busch van de eerste plek te verdringen. Tussen Turn 1 en Turn 2 was een klein duwtje op de linker achterkant van Busch' JGR Toyota voldoende om Harvick aan de zege te helpen.


Kevin Harvick Zesde seizoensoverwinning voor Kevin Harvick in New Hampshire.

Kevin Harvick: "Er waren nog maar weinig ronden te gaan, ik wilde hem ook niet laten crashen. Ik wist dat dit mijn enige kans was."
Kyle Busch: "Het was gewoon een duwtje. Niets bijzonders. Hij pushte me wel uit de "'groove" en dan duurt het wel even voordat je je weer kunt herstellen. Ik was toch langzamer en kon hem toch niet meer terugpakken. Ik reed duidelijk in de weg. No hard feelings."

Harvick wist zich nog goed de wedstrijd in Chicagoland vorige maand te herinneren. Toen maakten Kyle Busch en Kyle Larson op bijna soortgelijke wijze "contact" Harvick: "Zoals we in Chicago gezien hebben moet je agressief zijn om te winnen. Wij willen winnen. Dat is alles"

Vanwege regen moest de wedstrijd in New Hampshire ruim drie uur uitgesteld worden. Geruime tijd zag het naar uit dat Aric Almirola voor zijn tweede Cup-overwinning ging. Almirola reed ruim 40 ronden aan de leiding maar zag zijn zegekansen vanwege een slechte pitstop in rook opgaan. Vervolgens had hij bij een herstart teveel wielspin. "Ik geloof niet dat ik blij ben" was het commentaar achteraf.

A.J. Allmendinger en Landon Cassill waren de eerste uitvallers. Cassill verloor in de 16e ronde de controle over zijn bolide en ging hard de muur in. Vervolgens zorgde A.J. Allmendinger in de 20e ronde voor de tweede neutralisatie nadat hij zijn linker achterband verloor. Mogelijk als gevolg van contact met Ryan Newman.


Start Busch Truex Jr
De Toyota's van Kyle Busch en Martin Truex Jr. voeren het veld aan.

Allmendinger: "Ik probeerde van alles om de snelheid eruit te halen maar ik kon er weinig aan doen. Als je hier de muur raakt dan gaat het hard. We hebben wel een paar harde weken achter de rug ja"

Het eerste wedstrijdsegment leverde een overwinning op voor Martin Truex Jr. die Chase Elliott met een voorsprong van ruim 1,9 secs. wist te verslaan. Daarachter volgden Jimmie Johnson, Kurt Busch, Ryan Blaney, Kyle Busch, Kevin Harvick, Clint Bowyer, Joey Logano en Aric Almirola die het laatste puntje pakte.

Chase Elliott
Eindelijk een segment-overwinning voor Chase Elliott dit seizoen.

Het tweede segment leverde dit seizoen de eerste overwinning op voor Chase Elliott. Hij versloeg Kurt Busch met een voorsprong van ruim 1.9 secs. Daarachter volgden Martin Truex Jr, Kevin Harvick, Aric Almirola, Kyle Busch, Clint Bowyer, Jimmie Johnson, Ryan Blaney en Joey Logano. In de 255e ronde moest er nogmaals voor een crash van Clint Bowyer geneutraliseerd worden.

Overigens is New Hampshire één van de weinige banen waar slechts één keer per jaar een Cup-wedstrijd verreden wordt. In 1993 vond de eerste Cup race plaats en later kwam er een tweede datum bij. Eigenaar Speedway Motorsports Inc transfereerde die overigens later naar de seizoensfinale in Las Vegas. Er vindt nog een NASCAR Modified Tour wedstrijd later dit seizoen plaats en voor 2019 staat er een groot muziekfestival gepland. Overigens zijn er bij een aantal rijders stemmen opgegaan om niet meer tweemaal per jaar op dezelfde baan te rijden....

Winnaar Harvick
Winnaar Kevin Harvick. Mooie dag voor SHR Racing.

Uitslag
1. Kevin Harvick Ford 301 ronden
2. Kyle Busch Toyota 301 ronden
3. Aric Almirola Ford 301 ronden
4. Martin Truex Jr. Toyota 301 ronden
5. Chase Elliott Chevrolet 301 ronden
6. Ryan Newman Chevrolet 301 ronden
7. Ryan Blaney Ford 301 ronden
8. Kurt Busch Ford 301 ronden
9. Joey Logano Ford 301 ronden
10. Jimmie Johnson Chevrolet 301 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet